Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΟΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΙ

28.06.2014
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
ΟΙ ΠΕΡΙΠΛΑΝΩΜΕΝΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Τόνια Κοβαλένκο
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5654-0
Σελίδες
397

Το ρέκβιεμ των χαμένων ψυχών

Εν μέρει αποσπασματική και εν συνόλω μη χαρακτηριστική των ιδιομορφιών της, η μεταφορά της κινεζικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα είχε τον χαρακτήρα της φολκλορικής νότας ενός άλλου πολιτισμού, διάφορου από τον δικό μας. Τούτη η στρεβλή εσάνς, αποκαρδιωτική το δίχως άλλο και ήκιστα τιμητική, άλλαξε κατά τι με το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον αμφισβητούμενο Μο Γιαν.

Υπάρχει μια ανέγγιχτη πτυχή στη λογοτεχνία της Κίνας (ιδιαιτέρως στην ποίηση) που αξίζει τον κόπο να μετατοπιστεί από την πρωτοεπίπεδη παρατήρηση, τουριστικού χαρακτήρα (sic), στην εις βάθος ανάλυση.

Το μυθιστόρημα της Γιγέν Λι «Οι Περιπλανώμενοι» είναι ένα άξιο δείγμα ρωμαλέας γραφής που ξεπερνάει το ιστορικό πλαίσιο της δράσης (η «μετά – Μάο» εποχή)• το συγκυριακό λειτουργεί ως ένα ηχηρό σχόλιο και ουσιαστικά προσδένεται στη μεγάλη ανθρώπινη αφήγηση, μέσω της λογοτεχνίας.

Η Λι ερανίζεται στοιχεία από ένα πραγματικό γεγονός για να εισχωρήσει με τρόπο καυστικό, ωμό και θαρραλέο στο πιο βαθύ τοπίο της ανθρώπινης υπόστασης. Ξύνει τις ιστορικές πληγές και οι ωμότητες αποκτούν ένυλο βάρος.

Η σκιά του Μάο βαραίνει την Κίνα, τέλη της δεκαετίας του ’70, τα «νάματα» της Πολιτιστικής Επανάστασης περνούν στους επιγόνους του μεγάλου ηγέτη και μια αχτίδα ελευθερίας συνυπάρχει και διαγκωνίζεται με το σκιώδες «βαθυκράτος».

Στην επαρχιακή κωμόπολη του Λασπότοπου (επινοημένη από τη Λι, έτσι ώστε να λάβει τη σημασιολογική δύναμη ενός συμβόλου), η μέχρι πρότινος διαπρύσια «εργάτρια» του κόμματος, η 28χρονη Γκου Σαν, θα εκτελεστεί δημόσια από τους κομματικούς αξιωματούχους, καθώς τη βαραίνει η κατηγορία της αντεπαναστάτριας. Ο θάνατός της, όμως, γίνεται το πρόπλασμα για να αναδυθεί το φαιό προσωπείο της κομματικής νομενκλατούρας, αλλά και οι φωτεινές ριπές στα πρόσωπα των απλών ανθρώπων που ζητούν εναγωνίως λίγο αέρα ελευθερίας.

Με μια αφήγηση μη γραμμική, με πρόσωπα, ενδεικτικά της εποχής, που εναλλάσσονται εντός των κεφαλαίων, η Λι συνθέτει ένα ρέκβιεμ για τις χαμένες ψυχές της κομμουνιστικής Κίνας.

Η μητέρα της, Γκου Σαν, που κάνει μια μικρή επανάσταση και επιθυμεί να κάψει τα ρούχα της κόρης της, όπως προστάζει το τοπικό έθιμο. Ο πατέρας της, ο Δάσκαλος Γκου, ένας άνθρωπος της διανόησης, τουτέστιν ένας ηττημένος άνθρωπος μπρος στον καθηλωτικό ζόφο των μηχανισμών της εξουσίας. Η κομματική εκφωνήτρια Κάι με τον εύτακτο οικογενειακό βίο, που αντιδρά μπρος στην αδικία που συντελείται με την εκτέλεση της πρώην συμμαθήτριάς της και αποφασίζει να δράσει, χάνοντας τελικά τα πάντα. Άνθρωποι που μέχρι πρότινος ήταν φωλιασμένοι στο φόβο, αποφασίζουν να καταγράψουν στον δημοκρατικό τοίχο, που στήνει η Κάι, κάτι παραπάνω από έναν λόγο συμπάθειας• στην πραγματικότητα δηλώνουν την ύπαρξή τους• υπάρχουν κι ας μην είναι ορατοί από τους μανδαρίνους.

Η δύναμη της Λι διαφαίνεται στον τρόπο που διαχειρίζεται τις ιστορίες των περιφερειακών ηρώων: της ανάπηρης Νινί που ονειρεύεται μια άλλη ζωή, μακριά από την οικογένεια – δυνάστη. Του Πα Σι, ενός αποσυνάγωγου, που χάνει τη γιαγιά του και γίνεται για τη Νινί το παράθυρο για το φως. Του πιτσιρικά Τονγκ με τη χαμένη παιδικότητα. Του άντρα της Κάι και των γονιών του που αντιπροσωπεύουν τον αμοραλισμό και την ευτέλεια του καθεστώτος.

Καίτοι εγκλωβισμένοι στον Λασπότοπο, όλοι τούτοι οι ήρωες, είναι όντως περιπλανώμενοι. Είναι έρμαια των γεγονότων, καθηλωμένοι σε μια μοιρολατρία που φυλακίζει• τα σώματα τους μπαίνουν στη ζυγαριά και πωλούνται (δεν είναι τυχαίο ότι το άψυχο σώμα της Γκου Σαν διαμελίζεται μετά τον θάνατό της και τα νεφρά της μεταμοσχεύονται σε ένα ανώτερο κομματικό στέλεχος), το ηθικό επίστρωμα των πράξεών τους είναι φθαρτό. Ο φόβος που το κόμμα ρίχνει, ωσάν βράχο, πάνω στις ζωές τους είναι εξουθενωτικός και απάνθρωπος. Ουσιαστικά ο βίος αυτών των ανθρώπων είναι αβίωτος όχι μόνο λόγω της απόλυτης ένδειάς τους, αλλά εξαιτίας της ωμότητας που έχει περιβάλει τις ψυχές τους. Πρόκειται για ένα ένδυμα… περιπάτου που επιβάλλει το κόμμα και στο οποίο, επί ποινή θανάτου, οφείλουν άπαντες να υποτάσσονται. Εξ ου και η αναγκαστική ροπή τους στην προδοσία, ακόμα και των πλέον οικείων προσώπων τους.

Η Λι γράφει με έναν τρόπο κοφτό και σαρωτικό• υπάρχουν στιγμές που ο υπαινιγμός της γίνεται λυγμός και ο ρεαλισμός αποκτάει ονειρικό υπόβαθρο. «Οι Περιπλανώμενοι» είναι ένα μυθιστόρημα αναφοράς όχι μόνο για τη «μετά – Μάο» εποχή, αλλά και για κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, που ρίχνει στην πρέσα αθώους ανθρώπους και τους συνθλίβει.

Το βιβλίο ευτύχησε να έχει μια άρτια –από όλες τις απόψεις– μετάφραση, έτσι ώστε να μην χαθεί ούτε κόμπος λογοτεχνικού χυμού. Η δουλειά της Τόνιας Κοβαλένκο αξίζει να σημειωθεί.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ