Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΤΟ ΘΗΡΑΜΑ

24.06.2014
facebook email
ΤΟ ΘΗΡΑΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Παλμύρα Ισμυρίδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-226-4
Σελίδες
424

Η περιπέτεια συνεχίζεται

Είναι συχνό πλέον το φαινόμενο τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας –και όχι μόνο– να αναπτύσσονται ως τριλογίες. Ακόμα πιο συχνό είναι το φαινόμενο το μεσαίο βιβλίο να είναι φλύαρο, να μην προσφέρει ουσιαστικά στοιχεία στην εξέλιξη του μύθου και συχνά η ύπαρξή του να μην φαίνεται απαραίτητη. Ευτυχώς, «Το θήραμα» του Andrew Fukunda, που συνεχίζει την ιστορία που ξεκίνησε με «Το κυνήγι», δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Η ιστορία ξεκινά ακριβώς εκεί που σταμάτησε το πρώτο βιβλίο. Ο Τζιν και τα υπόλοιπα χέπερ –ονομασία των ανθρώπων σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν τα βαμπίρ– βρίσκονται σε μία βάρκα και ακολουθούν τις οδηγίες που είχε αφήσει ο μυστηριώδης Επιστήμονας, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον πατέρα του Τζιν. Προσπαθούν να μείνουν στο ποτάμι, καθώς οι νυκτόβιοι δεν μπορούν να πλησιάσουν το νερό. Η διαδρομή τους οδηγεί στην Αποστολή, ένα μέρος όπου κατοικούν άνθρωποι. Τι άνθρωποι, όμως; Μεσήλικοι, τροφαντοί άντρες και νεαρές κοπέλες. Μία κοινωνία αυστηρά δομημένη, με άφθονη τροφή και ατελείωτα τραγούδια. Κάτι, όμως, δεν πάει καλά σε αυτό το μέρος. Πού είναι οι υπόλοιπες γυναίκες ή τα εφηβικής ηλικίας αγόρια; Από που έρχονται όλες αυτές οι τροφές και οι προμήθειες; Πού πηγαίνει το μυστηριώδες τρένο που φτάνει στην Αποστολή; Σιγά σιγά ο Τζιν και οι φίλοι του αισθάνονται ότι απειλούνται περισσότερο από τους ομοίους τους παρά από τους νυκτόβους.

Η γραφή και η ατμόσφαιρα στο «Θήραμα» είναι ίδιες με το πρώτο μυθιστόρημα: λόγος γρήγορος και αβίαστος, τρομακτικές συνθήκες και ασφυκτικές καταστάσεις. Η εξέλιξη είναι γοργή και δεν αισθάνεσαι σε κανένα σημείο ότι ο συγγραφέας απλά γεμίζει τις σελίδες του με άχρηστα στοιχεία για να γράψει μία τριλογία. Αντίθετα, καθ’ όλη τη διάρκεια του βιβλίου δίνονται πληροφορίες για τον κόσμο όπως έχει διαμορφωθεί, αλλά και για τον Επιστήμονα. Στοιχεία που η ομάδα του Τζιν πρέπει να αξιολογήσει για να αποφασίσει τι πρέπει να κάνει στη συνέχεια, ποια πορεία να ακολουθήσει.

Γρήγορο, περιπετειώδες και με το υποβόσκον μήνυμα ότι η ασφάλεια δεν βρίσκεται πάντα ανάμεσα σε αυτούς που είναι σαν και μας, «Το θήραμα» είναι ένα ενδιαφέρον ανάγνωσμα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ