Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΑΒΙΑΣ

03.02.2008
facebook email
ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΑ ΔΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΡΑΒΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Σόνια Στάμου-Ντορνιάκοβα
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4532-2
Σελίδες
168

 Ανακαλύπτοντας την ουσία της ζωής

 Η Κβιέτα Λεγκάτοβα είχε μια απρόσμενη λογοτεχνική εξέλιξη. Γεννημένη στην Τσεχία το 1919, άρχισε να γράφει διηγήματα στη δεκαετία του 1960. Τα διηγήματα αυτά εκδόθηκαν σχεδόν σαράντα χρόνια αργότερα, το 2001, με τον τίτλο Ζέλαρι και είχαν πολύ μεγάλη επιτυχία. Αυτή η επιτυχία ώθησε τη συγγραφέα να γράψει το Έρωτας στα δάση της Μοραβίας, βιβλίο που χαρίζει στην ογδοντάχρονη συγγραφέα το Εθνικό βραβείο Τσέχικης Λογοτεχνίας. Το 2003, το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Τσέχο σκηνοθέτη Όντρεϊ Τρόγιαν και ήταν υποψήφιο για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
 
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στην κατεχόμενη Πράγα, η Έλισκα, μια μορφωμένη και ανεξάρτητη γιατρός, μεταφέρει μηνύματα για την αντίσταση και διατηρεί μια σχέση με τον Ρίχαρντ, έναν παντρεμένο συνάδελφό της. Όταν κάποια μέλη της αντίστασης συλλαμβάνονται, η Έλισκα αλλάζει όνομα και φυγαδεύεται στο Ζέλαρι, ένα χωριό στα σύνορα Τσεχίας-Σλοβακίας. Εκεί αναγκάζεται να παντρευτεί τον Γιόσα, έναν άντρα που αυτή είχε σώσει στο νοσοκομείο και τον οποίο όλοι αποκαλούν «τον βλάκα του χωριού». Αρχικά, η Έλισκα πανικοβάλλεται, αρνείται να αντιμετωπίσει την αλλαγή στη ζωή της και να προσαρμοστεί στο νέο της σπίτι. Σταδιακά, όμως, θα αγαπήσει τον τόπο, τη χειρωνακτική εργασία και τον Γιόσα, αυτόν τον απλό, δυνατό άντρα που της αφηγείται παραμύθια και της μαθαίνει τη φύση.
 
Μέσα από μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση, η Λεγκάτοβα παρουσιάζει την ιστορία της Έλισκα και την αλλαγή στη ζωή της. Μια χειραφετημένη γυναίκα πρέπει να δεχτεί να εγκαταλείψει όσα γνώριζε για να ζήσει σε ένα μικρό χωριό. Προδομένη από τον εραστή της και παραδομένη στα χέρια του Γιόσα, ενός απλού ανθρώπου, χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας, προσπαθεί να ορθοποδήσει. Και είναι σε αυτό το απομονωμένο χωριό που θα ανακαλύψει την ουσία της ζωής, την αξία της χειρωνακτικής εργασίας και την ανιδιοτελή αγάπη ενός άντρα που προσφέρει απλόχερα, χαμογελώντας και χωρίς ποτέ να ζητάει αντάλλαγμα. Αυτή η εμπειρία αλλάζει την πρωταγωνίστρια και την κάνει να συνειδητοποιήσει πόσο άδειο υπήρξε το παρελθόν της.
 
Η πολύ καλή μετάφραση της κυρίας Στάμου-Ντορνιάκοβα, ο γρήγορος ρυθμός της αφήγησης και η προσεκτική σκιαγράφηση των χαρακτήρων δημιουργούν ένα απολαυστικό μυθιστόρημα.

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ