Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ

03.02.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Συριανώ Μάλαμα
Κατηγορία
ISBN
978-960-7872-35-7
Σελίδες
399

"Πολιτικά παιχνίδια και δολοφονίες"
     Υπεράσπιση της φήμης

Ο Νίκολας Ρέμιν γεννήθηκε το 1948 στο Βερολίνο της Γερμανίας. Σπούδασε Συγκριτική Λογοτεχνία, Φιλοσοφία και Ιστορία της Τέχνης. Το «Έγκλημα στη Βενετία» είναι το πρώτο βιβλίο της αστυνομικής σειράς με ήρωα τον κομισάριο Τρον.
     
Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα του Ρέμιν μας ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, στις αρχές του 1860, όταν η Βενετία βρισκόταν υπό αυστριακή κατοχή. Στο λιμάνι της πόλης καταφθάνει το πλοίο «Αρχιδούκας Ζίγκμουντ». Οι επιβάτες κατεβαίνουν. Μετά από λίγες ώρες η καθαρίστρια βρίσκει σε μια καμπίνα δύο πτώματα. Το ένα ανήκει στον αυτοκρατορικό σύμβουλο και το άλλο σε μια ιερόδουλη. Μετά από μια αναστάτωση στο προσωπικό του πλοίου, καταφθάνει η αστυνομία. Οι πρώτες έρευνες δεν φέρνουν στο φως ιδιαίτερα στοιχεία για το δολοφόνο. Ο κομισάριος Τρον παρίσταται στην ανεύρεση των στοιχείων και συζητά με μέλη του πληρώματος. Η ικανότητα και η κοινωνική θέση του κομισάριου, αφού διατηρεί και τον τίτλο του κόμη, τον φέρνουν αντιμέτωπο με τη διοίκηση των στρατιωτικών αρχών. Γρήγορα τίθεται εκτός υπόθεσης. Η τυχαία ανακάλυψη μιας φωτογραφίας και οι συζητήσεις με διάφορους επιβάτες του πλοίου, τον ωθούν να ερευνήσει ατομικά και να καταρτίσει κατάλογο υπόπτων. Οι κύριοι μάρτυρες δολοφονούνται, τα αποδεικτικά στοιχεία εξαφανίζονται. Ο κομισάριος Τρον αντιλαμβάνεται ότι έρχεται και η δική του σειρά, αφού είναι γνωστό ότι πίεζε πρόσωπα που δεν έπρεπε. Αγνοεί όμως ο ήρωας, πως στο πλευρό του τίθεται και η ίδια η Αυτοκράτειρα της Αυστρίας, κάνοντας κι εκείνη την έρευνά της, για να βγει από την ανιαρή καθημερινότητά της. Η τελική πράξη του έργου δίδεται τη νύχτα που οι Τρον διοργανώνουν αποκριάτικο χορό στο παλάτσο τους, όπου παρευρίσκονται όλα τα εξέχοντα πρόσωπα της πόλης. Εκεί, εμπλεκόμενοι άμεσα ή έμμεσα, σχεδόν όλοι οι επιφανείς πολίτες θα κονταροχτυπηθούν για το αν θα επικρατήσει η αλήθεια ή θα θαφτεί για ακόμη μία φορά κάτω από το χώμα της δόξας.
     
Ο Νίκολας Ρέμιν μας παραθέτει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με έντονη ατμόσφαιρα, που πετυχημένα μας μεταφέρει στη Βενετία του 1860. Γραμμένο σε λιτή γλώσσα, με καλούς και απέριττους διαλόγους, υφαίνει ο συγγραφέας σπιθαμή προς σπιθαμή το μυστήριο της υπόθεσής του. Το βιβλίο, χωρισμένο σε ολιγοσέλιδες ενότητες, έχει μια συνεχή ροή, ενώ η εναλλαγή των προσώπων πετυχαίνει να διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, χωρίς να τον κουράζει. Το ύφος του συγγραφέα είναι απλό, δίχως προσπάθειες εντυπωσιασμού και μακρηγοριών. Το έργο καταφέρνει να κρατά τον αναγνώστη αφοσιωμένο στην πλοκή του και πετυχαίνει να δημιουργήσει μια σκοτεινή ατμόσφαιρα με τα χιονισμένα τοπία και την ομίχλη. Οι χαρακτήρες είναι καλά τοποθετημένοι, όπου χρειάζεται, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι το δυνατό σημείο του κειμένου είναι η υπόθεσή του και δευτερευόντως τα πρόσωπα.
     
Το «Έγκλημα στη Βενετία» είναι ένα μυθιστόρημα που επιτελεί άριστα το ρόλο του αστυνομικού μυθιστορήματος. Η μετάφραση της Συριανώς Μάλαμα διατηρεί την ένταση στην υπόθεση και την ατμόσφαιρα του βιβλίου.

 

 

 

 


 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ