Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

Η ΣΤΕΡΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΕΙΑ

30.05.2014
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
Η ΣΤΕΡΝΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΕΙΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κλαιρ Νεβέ, Εύη Σιούγγαρη
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-247-9
Σελίδες
289

«Το τελευταίο ταξίδι»

Τα βιβλία του Γάλλου βραβευμένου συγγραφέα Λοράν Γκοντέ –έχει τιμηθεί με τη σημαντικότερη διάκριση στη Γαλλία, το Βραβείο Goncourt− έχουν όλα ένα υπαρξιακό υπόβαθρο. Η αφόρμησή του μπορεί να είναι πολλές φορές ένα ιστορικό γεγονός, αλλά το ζητούμενο και το επιδιωκόμενο είναι η φιλοσοφία και ο προβληματισμός που μεταφέρουν τη σκέψη του αναγνώστη πέρα από τα γνωστά και επιφανειακά, δίνοντάς του μια ευκαιρία να στοχαστεί. Στο ιστορικό του μυθιστόρημα «Η στερνή του συνοδεία», αφορμάται από το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που αποτελεί μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας, για να εξερευνήσει το «είναι» του ανθρώπου: το θάνατο, τη μέθη, την εξουσία, την αστάθεια της εξουσίας, τις κατακτήσεις, τη διαδοχή, τη βία που έπεται του θανάτου, την αφοσίωση.

Σε επικό ύφος και τόνο ο συγγραφέας ακολουθεί τις τελευταίες στιγμές του μεγάλου στρατηλάτη, για τις οποίες δεν υπάρχουν πολλές ιστορικές πηγές. Κατά τη διάρκεια μιας γιορτής στη Βαβυλώνα, ανάμεσα σε γέλια και μουσική, ο Μέγας Αλέξανδρος καταρρέει από πυρετό. Αυτό που ακολουθεί το θάνατό του είναι ο διαμελισμός της αυτοκρατορίας του. Επώδυνη η αγωνία της διαδοχής. Εγείρεται τότε ένα μεγάλο ζήτημα: η τύχη της σορού του παράλληλα με τις συγκρούσεις και τη διαμάχη των διαδόχων του για την εξουσία και το θρόνο. Μια τεράστια και πλούσια πομπή γύρω από το χρυσό φέρετρό του από πενθούντες οργανώνεται προκειμένου να μεταφέρουν τα λείψανά του. Αλλά σε ποιους ανήκουν; Η Δρύπετη, η κόρη του Δαρείου και χήρα του αδικοχαμένου Ηφαιστίωνα και μια μικρή ομάδα αντιτάσσονται στην έλλειψη σεβασμού απέναντι στα λείψανα του μεγάλου στρατηλάτη. Έτσι, οδηγούν τη σορό του στο βασιλιά των Ναβανάντα, όπως το είχε προετοιμάσει ο Ερικλέοπας, πλαστό πρόσωπο, ο οποίος με τη διαταγή και το σχέδιο του Μακεδόνα ηγέτη σκόπιμα είχε πιαστεί αιχμάλωτος από τους Ωρείτες για να οδηγηθεί στο βασιλιά των Ναβανάντα και είχε θανατωθεί ανακοινώνοντάς του την απειλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Σε ποιον ανήκεις, Αλέξανδρε; Σ’ εσάς, σύντροφοί μου, που μου μοιάζετε, σ’ εσάς μακρινά μου όνειρα που δεν πραγματοποίησα, αλλά που με στηρίξατε, Σ’ εσένα, Δρύπετη, που μ’ έσωσες από τον τάφο μου, που πέταξες στον καθένα μας μια χούφτα σκόνη κρόκου… Σε ποιον ανήκεις, Αλέξανδρε; Θα τους το πεις εσύ, Δρύπετη… Στους συντρόφους μου που όρμησαν καλπάζοντας στην πεδιάδα και στην αιωνιότητα που ανοίγεται μπροστά μου» (σελ. 189).

Μέσα από τις διάφορες φωνές που αντηχούν ο συγγραφέας περιγράφει το τελευταίο «ταξίδι» του μεγάλου ηγέτη. Η αφήγηση πραγματοποιείται με ένα πρωτότυπο τρόπο, με τρεις αφηγηματικές φωνές, του Αλέξανδρου, του Ερικλέοπα, και της Δρυπέτης, και σε τρεις διαφορετικές χρονικές κλίμακες. Συνδέονται, αλληλοκαλύπτονται ως μια πολυφωνική χορωδία με εσωτερική μουσική αφήγηση. Αυτή η πολυφωνία δημιουργεί μια επική διάσταση. Η έντονη προφορικότητα και οι διάλογοι είναι ένα άλλο στοιχείο της αφήγησης, καθώς επίσης και ο ποιητικός και λυρικός τόνος. Ο στόχος του συγγραφέα δεν είναι να παρέχει ιστορικές λεπτομέρειες, αλλά να αναρωτηθεί για τη ζωή και το θάνατο ενός ανθρώπου με έντονη πολιτική ευφυΐα, που το ενωτικό του όνειρο για μια απέραντη αυτοκρατορία χάνεται όταν πεθαίνει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ