Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ

03.02.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΤΡΕΛΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΑΡΚΙΣΣΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώργος Μάρδας
Κατηγορία
ISBN
960-8239-24-9
Σελίδες
153

Εσωτερική αναζήτηση ενός νέου
Παιχνίδια της ψυχής και του πνεύματος 

Ο Γκιστάβ Φλομπέρ γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1821 στη Ρουέν της Νορμανδίας. Γιος αρχιχειρουργού, γνώρισε από νωρίς τον θάνατο και τον θρήνο. Από μικρός έγραφε μικρά έργα που έπαιζε με τους φίλους του. Εγγράφεται στη Νομική, αλλά παραιτείται δυο χρόνια αργότερα, για να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Ο θάνατος του πατέρα και της αδερφής του τον ωθούν σε συνεχή ταξίδια. Το 1856 τελειώνει τη «Μαντάμ Μποβαρί» μετά από 56 μήνες. Δημιουργείται σάλος και κερδίζει την εύνοια της Αυλής. Το 1866 ονομάζεται Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής. Πεθαίνει στις 8 Μαΐου 1880. 
     
Το συγκεκριμένο βιβλίο ανήκει στα πρώτα έργα του Φλομπέρ, που έγραψε σε νεαρή ηλικία. Επομένως, στο κείμενο καταγράφονται τα θέματα που απασχολούν τον Φλομπέρ στην εφηβική και τη νεανική περίοδο. Ο ίδιος κατατάσσει το εν λόγω βιβλίο σε ένα είδος ανάμεσα στην αυτοβιογραφία και το μυθιστόρημα, μολονότι δίνει την εντύπωση ότι περισσότερο εντάσσεται στο πρώτο είδος. Ο Φλομπέρ, λοιπόν, παρουσιάζει το πρώτο του ερωτικό σκίρτημα και τα συναισθήματα που δημιουργήθηκαν μέσα του, ποιες ήταν οι αντιδράσεις του, ποιες οι αλλαγές στην καθημερινότητά του. Επίσης, ο συγγραφέας παραθέτει και την πρώτη του σεξουαλική εμπειρία με μια μεγαλύτερη γυναίκα και την εντύπωση που του άφησε, καθώς και τις ερωτικές εμπειρίες που είχε στην πορεία της ζωής του. Ακόμα, έκδηλη είναι η αντίδραση του Φλομπέρ απέναντι στην καθεστηκυία τάξη και την κοινωνία γενικότερα. Η πολιτική πραγματικότητα είναι κάτι άγνωστο στον ίδιο, ενώ αποκαλύπτει πως το σύνολο ενίοτε καταστρέφει τη μονάδα. 
     
Πρόκειται για ένα κείμενο γεμάτο φρεσκάδα και ειλικρινή διάθεση. Ο Φλομπέρ καταγράφει αυθόρμητα τα πρώτα βιώματα και τις σκέψεις του. Το έργο κινείται ανάμεσα στον ρομαντισμό και τον υπέρμετρο ρεαλισμό, που αγγίζει κατά σημεία την αντιδραστική όψη των πραγμάτων. Ο συγγραφέας γράφει σε απλή γλώσσα και σε πρώτο ενικό, ενώ η συχνή αναφορά σε προσωπικά περιστατικά ενισχύει την αίσθηση της εξομολόγησης. Χαρακτηριστικό είναι πως η ροή του κειμένου είναι ακατάπαυστη, όπως ακριβώς ξετρυπώνουν οι σκέψεις του καθενός από το νου του, ωστόσο ενέχει μια απαράμιλλη ηρεμία και ειλικρίνεια. Επίσης ο συγγραφέας χωρίζει το έργο του σε κομμάτια, προκειμένου να γίνει φανερό το πέρασμα από ηλικία σε ηλικία. Αξιοσημείωτο είναι δε πως μέσα από το βιβλίο διακρίνει κανείς το κλίμα, τις αντιλήψεις και τη μορφή του κοινωνικού συνόλου της συγκεκριμένης εποχής. 
     
«Οι αναμνήσεις ενός τρελού» είναι ένα βιβλίο, όπου ο καθένας συναντά κάποιες από τις κρυφές σκέψεις του και αναγνωρίζει τις αντιστοιχίες του παλαιότερου κόσμου με τον σύγχρονο. Η έκδοση είναι πολύ καλή και τα βιογραφικά στοιχεία καλύπτουν άρτια τη ζωή του συγγραφέα. Τέλος, η μετάφραση του Γιώργου Μάρδα ανταποκρίνεται επαρκώς στο ύφος και το ρομαντισμό του Γκιστάβ Φλομπέρ.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ