Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΚΡΥΠΤΟΛΙΘΟΣ

24.09.2014
facebook email
ΚΡΥΠΤΟΛΙΘΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Συγγραφέας
A.M. Dean
Μετάφραση
Χριστίνα Σωτηροπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-461-598-8
Σελίδες
520

Ένα θρίλερ συνωμοσιών

Περιπέτεια και ιστορικά στοιχεία συνδυάζει το μυθιστόρημα του A.M. Dean, ενός ακαδημαϊκού με εξειδίκευση στους αρχαίους πολιτισμούς και στην ιστορία της θρησκευτικής πίστης. Με το πρώτο του μυθιστόρημα «Η χαμένη βιβλιοθήκη» ο συγγραφέας σύστησε στο αναγνωστικό κοινό την καθηγήτρια Έμιλι Ουές και στο δεύτερο βιβλίο του, «Κρυπτόλιθος», ο αναγνώστης παρακολουθεί ακόμα μία αναζήτησή της.

Ένα καλοκαιρινό βράδυ δύο άγνωστοι μπαίνουν στο σπίτι της Έμιλι ενώ αυτή και ο ξάδερφός της Άντριου κοιμούνται. Ψάχνουν το γραφείο της Έμιλι προσπαθώντας να κλέψουν ένα αρχαίο έγγραφο. Τα δύο ξαδέρφια ξυπνούν και στην αναταραχή ο Άντριου δολοφονείται και οι διαρρήκτες φεύγουν με την πρώτη σελίδα του εγγράφου. Η Έμιλι είναι αποφασισμένη να ανακαλύψει τι είναι αυτό που αναζητούν και να εκδικηθεί τη δολοφονία του ξαδέρφου της. Με τη βοήθεια του συζύγου της, του Μάικλ, και του φίλου του Κρις, ο οποίος είναι ειδικός πράκτορας του FBI, αρχίζει μία αναζήτηση που την οδηγεί στην Αίγυπτο. Ταυτόχρονα, μία θρησκευτική αίρεση ετοιμάζει μια τρομοκρατική επίθεση στο Σικάγο κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 4ης Ιουλίου. Ο αρχηγός τους είναι αυτός που είχε διατάξει την κλοπή του εγγράφου. Χωρίς τη δεύτερη σελίδα, όμως, δεν μπορεί να αποκτήσει τον κρυπτόλιθο που αποκωδικοποιεί αρχαία κείμενα. Ακολουθεί λοιπόν την Έμιλι και την ομάδα της στην Αίγυπτο και το τελικό στάδιο της αναμέτρησής τους ξεκινά από εκεί για να καταλήξει στο Σικάγο.

Ο «Κρυπτόλιθος» είναι ένα έξυπνα δομημένο θρίλερ γεμάτο περιπέτεια, συνωμοσίες, αιρέσεις, θρησκευτικές θεωρίες και απρόοπτα. Ο συγγραφέας προτιμά τα σχετικά σύντομα κεφάλαια που δίνουν ρυθμό στην εξέλιξη της ιστορίας και ταυτόχρονα αυξάνουν το σασπένς, καθώς στο καθένα αποκαλύπτεται κάποιο μυστικό ή υπάρχει κάποια ανατροπή. Παράλληλα, επιλέγει να κινείται στον χώρο και στον χρόνο συχνά, ενώ παρουσιάζει την πορεία της «αναμέτρησης» και από τις δύο πλευρές με αποτέλεσμα να ξεκαθαρίζουν τα κίνητρα και των δύο πλευρών και να μην περιμένει ο αναγνώστης μέχρι την τελευταία σελίδα για να καταλάβει για ποιον ακριβώς λόγο συμβαίνουν όλα αυτά που γίνονται. Ορθά κατασκευασμένοι είναι και οι χαρακτήρες που παρουσιάζει: η Έμιλι που κινείται από την ανάγκη της να ανακαλύψει για ποιο λόγο δολοφονήθηκε ο ξάδερφός της, ο Μάικλ που προσπαθεί να στηρίξει τη σύζυγό του, αλλά και ο Άρθουρ, ο αρχηγός της αίρεσης, που προσπαθεί να εκπληρώσει αυτό που θεωρεί σκοπό της ζωής του.

Ενδιαφέρον, γρήγορο και αγωνιώδες, το μυθιστόρημα του A.M. Dean είναι ένα ευχάριστο και ξεκούραστο ανάγνωσμα, ενώ το σημείωμα του συγγραφέα στο τέλος του βιβλίου ξεκαθαρίζει ορισμένες έννοιες που μπορεί να αγνοεί ο αναγνώστης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ