Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΙΜΗ

20.09.2014
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΙΜΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΑΠΥΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βίκυ Απέργη, Μαριάννα Κοτζιά, Ηρώ Κοζατζανίδη, Ελισάβετ Λιούτα, Μαρία Μπανούση, Σοφία Παραδείση, Άντζη Σαλταμπάση, Μαρία-Τατιάνα Τζιώτη, Μαριάννα Χάλαρη
Κατηγορία
ISBN
978-960-486-088-3
Σελίδες
160

O διηγηματογράφος Σίλερ

Γνωρίζουμε τον ποιητή, φιλόσοφο και δραματουργό Φρίντριχ Σίλερ (1759-1805) ως βασικό εκπρόσωπο, μαζί με τον Γκαίτε, του γερμανικού κλασικισμού της Βαϊμάρης (ενός κινήματος που επιχείρησε να δημιουργήσει έναν νέο ανθρωπισμό με σύνθεση του ρομαντισμού, του κλασικισμού και του διαφωτισμού) και δημιουργό των «Ληστών», του «Ντον Κάρλος», του «Γουλιέλμου Τέλλου» και της «Μαρίας Στιούαρτ». Η παρούσα συλλογή που αποτελείται από πέντε διηγήματα, «Εγκληματίας για τη χαμένη του τιμή», «Παιχνίδι της μοίρας», «Μια μεγαλόψυχη πράξη», «Περίπατος υπό τας φιλύρας» και «Ο Δούκας της Άλμπα», δημοσιευμένα μεταξύ 1782 και 1789, φέρνει στο προσκήνιο μια άγνωστη έως τώρα πτυχή του έργου του. Η μετάφραση των διηγημάτων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Μετάφραση-Μεταφρασεολογία» του Πανεπιστημίου Αθηνών (2009-2010) υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Αναστασίας Αντωνοπούλου, που γράφει και την εισαγωγή της συλλογής για το έργο του δημιουργού.

Στο εκτενέστερο από τα διηγήματα, «Εγκληματίας για τη χαμένη του τιμή», που δίνει και τον τίτλο της συλλογής και είναι ένα κείμενο συγγενικό με τους «Ληστές», ο Σίλερ αφηγείται τη δραματική ιστορία ενός ληστή και πώς οδηγήθηκε σε αυτή την πορεία στη ζωή του, ποια ήταν τα γεγονότα και οι επιλογές που έκανε ώστε να καταλήξει στην παρανομία, επισημαίνοντας όμως και τη σκληρότητα του ανθρώπινου νόμου και των φορέων του: «οι δικαστές έσκυψαν στο βιβλίο του νόμου, αλλά ούτε ένας στην ψυχή του κατηγορουμένου». Στο «Παιχνίδι της μοίρας», παρακολουθούμε την ιλιγγιώδη άνοδο ενός αξιωματούχου λόγω της εύνοιας του ηγεμόνα και την αβυσσαλέα πτώση του λόγω της συκοφαντίας: από την κορυφή των αξιωμάτων, καταλήγει θαμμένος ζωντανός σε ένα υπόγειο κελί… Αλλά η ιστορία, έξυπνα, δεν σταματά εκεί... Στην ιστορία «Μια μεγαλόψυχη πράξη», δύο αδέρφια αγαπούν την ίδια κοπέλα, αλλά ποιος την αγαπά περισσότερο ή μάλλον αληθινά, θα χρειαστεί μια πράξη αυτοθυσίας για να αποδειχθεί.

Ο «Δούκας της Άλμπα» ανήκει στο πεζογραφικό είδος των ιστορικών ανεκδότων: ο συγγραφέας αφηγείται ένα πραγματικό ιστορικό περιστατικό για να αναδείξει τον ξεχωριστό χαρακτήρα της ηρωίδας, μια Γερμανίδας αριστοκράτισσας, που όρθωσε το ανάστημά της στον Δούκα και έσωσε τους κατοίκους της περιοχής της.

Αλλά το πιο αγαπημένο μου από τη συλλογή, εκείνο που πραγματικά με κέρδισε πνευματικά και συναισθηματικά, είναι το διήγημα με τη μορφή φιλοσοφικού διαλόγου «Περίπατος υπό τας φιλύρας», όπου δύο φίλοι συζητούν καθώς βαδίζουν κάτω από τις φιλύρες: ο ένας είναι πεισματικά αισιόδοξος βλέποντας πάντα τη θετική πλευρά της ζωής, ενώ ο άλλος έχει μάτια μόνο για τη ματαιότητά της που καταλήγει στη φθορά και στον θάνατο. Ο διάλογός τους είναι στ' αλήθεια απολαυστικός, ενώ η κατάληξή του κρύβει μια φορτισμένη συναισθηματικά και συγκινητική αποκάλυψη….

Σε όλα τα διηγήματά του ο Σίλερ βάζει στο κέντρο της αφήγησης και της οπτικής του τον άνθρωπο: πώς αντιμετωπίζει τη μοίρα του, τι επιλέγει να κάνει και ποιες είναι οι συνέπειες των επιλογών του. Η ματιά του είναι γεμάτη κατανόηση και εμπνευσμένη από τις αρχές του ανθρωπισμού, αλλά αποστασιοποιημένη, χωρίς να παίρνει θέση, αφήνοντας τον αναγνώστη να εξαγάγει τα δικά του συμπεράσματα για το δίκαιο ή το άδικο της τύχης των ηρώων του. Οι αντιξοότητες της ζωής, τα παιχνίδια της τύχης, η κοινωνική αδικία και ο νόμος του ισχυρότερου, αναδεικνύονται ως προκλήσεις για την ανθρώπινη προσωπικότητα: Θα υποταχθεί ή θα αντισταθεί; Και πώς;

Όπως όλοι οι κλασικοί, ο Σίλερ θέτει τον άνθρωπο προ των ευθυνών του. Δεν είναι μοιραίος και άβουλος, αλλά συνδημιουργός του πεπρωμένου του. Ο συνειδητός άνθρωπος είναι ένα διαχρονικό πρότυπο και ζητούμενο σε όλες τις εποχές...

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ