Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ

22.04.2014
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΑ ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ ΤΟΥ ΜΑΝΟΛΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΕΝΤΕΥΚΤΗΡΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Φραγκούλη
Κατηγορία
ISBN
978-960-7568-35-9
Σελίδες
174

Μνήμη Γιώργου Πιπερόπουλου

Ο Μανόλης είναι ένας ηλικιωμένος κτίστης και ζει σε ένα ελληνικό νησί (αν και η λέξη Ελλάδα ποτέ δεν αναφέρεται στο μυθιστόρημα). Βρίσκεται στο πέμπτο μηχανάκι – αν είχε πάρει γάιδαρο, θα ήταν στον τρίτο. Χρειαζόταν ένα μεταφορικό μέσο για να πηγαίνει στις δουλειές του, από τη μία μέχρι την άλλη άκρη του χωριού (ήταν καλός κτίστης, αν και τώρα η δουλειά έχει πέσει), και από το καφενείο του Γιάννη στο καλύβι του πάνω στον λόφο. Ο Μανόλης είναι παντρεμένος κι έχει ένα σπίτι στο χωριό, όπου μένει με τη γυναίκα του.

Τα μηχανάκια του Μανόλη βρίσκονται παραταγμένα στην πίσω αυλή. Τα ανταλλακτικά τους κρέμονται στις ελιές – γιατί; «Α, ναι, θυμάται. Γιατί όταν στεκόταν σε κάποια απόσταση, τα διαφορετικά κομμάτια ενώνονταν και δημιουργούσαν ένα σύνολο. Το μηχανάκι των ονείρων του. Κάποια μέρα θα αναστηθεί και αυτό. Κάποια μέρα θα ακουστεί ένας ήχος σαν θρόισμα μέσα από το καλύβι, όταν παξιμάδια, βίδες, ελατήρια, μπουζιά, κεφαλές κυλίνδρων και βαλβίδες αρχίσουν να βγαίνουν από τα κουτιά και τα συρτάρια και, με έναν σχεδόν ανεπαίσθητο ήχο σαν κροτάλισμα, μετακινηθούν το ένα πίσω από το άλλο, σαν καραβάνι, προς τη μεριά του κήπου» (σελ. 55-56).

Ο Μανόλης θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει έναν γάιδαρο για να κάνει τις δουλειές του. Αλλά διάλεξε μηχανάκι. Και στον γιο του πήρε, με τις οικονομίες του, αυτοκίνητο. Χάθηκε σε μια στροφή, έπεσε σε έναν γκρεμό ή: «Ίσως να μην υπήρχε κανένας γκρεμός. Ίσως να υπήρχε ένα δέντρο ή ο τοίχος κάποιου σπιτιού. Έτσι, το αυτοκίνητο συμπιέστηκε σαν ακορντεόν∙ ένα ακούρδιστο ακορντεόν που διαμαρτύρεται με θυμό, που ένας τεράστιος, κτηνώδης μουσικός έχει βγάλει από το φυσερό του όλον τον αέρα» (σελ. 58).

Αλλά ο Μανόλης έχει επίσης έναν άλλο Μανόλη, πολλούς Μανόληδες, αυτόν που πήρε γάιδαρο αντί για μηχανάκι, που φωτογραφήθηκε με ξένες τουρίστριες, ιδίως με μιαν απ’ αυτές, που θα ξανάρθει σίγουρα. Σκέφτεται όλο και πιο πολύ τον θάνατο: «Ίσως υπάρχει ένας μικρός τόπος και γι’ αυτόν. Όποιος και να είναι. Θυμάται τη ζωή του σαν να ήταν κάποιου άλλου. Τη ζωή του, την αληθινή ζωή του, την έχει ξεχάσει, την έχει διαγράψει, γιατί δεν υπάρχει πια κανένας Μανόλης να την ποτίσει. Ο Μανόλης που ακόμη υπάρχει δεν αφήνει καθόλου ίχνη, τα παίρνει μαζί του. Έχει το καλύβι πάνω στον λόφο, όντως, έτσι είναι, αλλά κάθε βράδυ το λάστιχο μικραίνει, τα όρια του χωραφιού μικραίνουν, και τελικά δεν θα υπάρχει άλλη γη γι’ αυτόν παρά ένα κομματάκι ίσα ίσα για να κυλιέται ένας γάιδαρος» (σελ. 123-124). Όμως: «Ακούγεται ένα απαλό σούρσιμο, εκτός και αν είναι απλώς τα αυτιά του που βουίζουν, τα φτερά του ανεμόμυλου που γυρίζουν. Πιάνει το μαστίγιό του και, με ένα χτύπημα, σηκώνει τα μηχανάκια σούζα. Θα κρατήσει τα ηνία και στα πέντε, όρθιος πάνω στις σέλες. Κάνοντας κύκλους στην πίστα. Έπειτα μπορούν να τον πάνε όπου θέλουν» (σελ. 124).

Το βιβλίο του Σουηδού Γιαν Χένρικ Σβαν (γενν. 1959) είναι μελαγχολικό, αν και ο ίδιος παραμένει μάχιμος όπως διαβάζουμε στο εξαιρετικό επίμετρο της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, η οποία αναφέρεται αναλυτικά στο έργο του. Η πλοκή είναι υποτυπώδης αλλά αυτό δεν κάνει το μυθιστόρημα λιγότερο ενδιαφέρον. Ο συγγραφέας διεισδύει βαθιά στον εσωτερικό κόσμο του ήρωά του, διατηρώντας την πρόσδεσή του με το περιβάλλον που τον γέννησε και τον διαμόρφωσε. Οι απολήξεις της πραγματικότητας μεταμορφώνονται σε ποιητικές εικόνες προσφέροντας απελευθερωτικές διεξόδους.

Διαυγής η μετάφραση της Μαρίας Φραγκούλη στην ωραία έκδοση του «Εντευκτηρίου».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ