Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Ο ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΩΔΩΝ

15.01.2008
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Ο ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΚΩΔΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ελένη Ηλιοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-8309-98-2
Σελίδες
303

''Υπάρχω, υπάρχω, υπάρχω''

Θα πετάξω μέσα απ' το στόμα του κεριού
σαν πεταλούδα της νύχτας - που
δεν καίγεται.

                                         Σύλβια Πλαθ  

Υπάρχουν βιβλία που τα κρατάς στα χέρια σου με δέος - γιατί οι σελίδες τους είναι κομμάτια σάρκας αιμάσσουσας, ζωντανής ακόμα και παλλόμενης από τον άγριο πόνο του ανθρώπινου δράματος. ''Ο  γυάλινος κώδων'' ανήκει σ' αυτά: είναι το κύκνειο άσμα της Αμερικανίδας ποιήτριας Σύλβια Πλαθ (1932-1963) και αποτελεί το μοναδικό ολοκληρωμένο μυθιστόρημά της. Εκδόθηκε με το ψευδώνυμο Βικτώρια Λούκας το 1963, λίγες μόνο εβδομάδες πριν την αυτοκτονία της.

''Ήμουν πολύ περήφανη για τον ψύχραιμο τρόπο που κοιτούσα όλα αυτά τα φρικιαστικά πράγματα'', δηλώνει η ηρωίδα του, η εικοσάχρονη Έστερ. Κι αυτή ακριβώς η αποστασιοποίησή της από κάθε συναίσθημα, είναι που σταδιακά την οδηγεί στην απάθεια και τελικά στην κατάθλιψη. Η γνωστή πορεία αρχίζει: ψυχίατροι, ψυχοφάρμακα, εγκλεισμός σε κλινικές, αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας, η οικογένεια σε απόγνωση.

Ο κοινωνικός περίγυρος απορεί: γιατί μια νεαρή φοιτήτρια με ταλέντο στο γράψιμο και όλες τις προοπτικές ν' ανοίγονται μπροστά της καταλήγει έτσι; Γιατί οι προοπτικές αυτές είναι προκαθορισμένες και δεν αποτελούν δικές της επιλογές, απαντά η Έστερ. Νιώθει ότι τίποτα δεν είναι αληθινό, ότι ζει συνεχώς μέσα σ' ένα γυάλινο κώδωνα και δεν μπορεί ν' αναπνεύσει τον αέρα μιας ζωής ελεύθερης.

Η Σύλβια Πλαθ στο ημι-αυτοβιογραφικό αυτό έργο της ακολουθεί πιστά τα χνάρια της Τζην Ρυς τόσο στον παραληρηματικό τρόπο γραφής, μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, όσο και στην χρήση προσωπικών βιωμάτων που μεταφέρονται στο κείμενο παραλλαγμένα στη μορφή τους, αλλά αυτούσια στο περιεχόμενο. Το αποτέλεσμα είναι ένα σκοτεινό κομψοτέχνημα, που με ωμή ειλικρίνεια και γυναικείο πάθος μιλάει για την ''υψηλή τέχνη'' της αυτοκαταστροφής.

Οι λυρικές εικόνες και η ποιητική γλώσσα -που διασώζονται απολύτως στην καλή μετάφραση- δημιουργούν ουσιαστικά ένα ποίημα με τη μορφή μυθιστορήματος, ενώ η αμεσότητα και η ένταση των ψυχολογικών καταστάσεων παρασύρει απόλυτα τον αναγνώστη στον λαβύρινθο που ζει η ηρωίδα: ψάχνει μαζί της για μια διέξοδο, συμπάσχει και αγωνιά όπως εκείνη.

Η Έστερ, ως alter ego της Σύλβια Πλαθ που επέλεξε την αυτοκτονία, αποφασίζει τελικά να προσπαθήσει - ''υπάρχω, υπάρχω, υπάρχω'', επαναλαμβάνει στον εαυτό της. Γαντζώνεται απ' ό,τι μοιάζει με ζωή και πληρώνει φόρο αίματος, όπως δηλώνει με συμβολικό τρόπο η περιγραφή της πρώτης της σεξουαλικής επαφής. Το αίμα άλλωστε είναι πάντα το τίμημα που πληρώνουν οι γυναίκες για να κερδίσουν το δικαίωμα στην ύπαρξη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ