Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΛΕΙΔΙ

13.04.2014
Συντάκτης: Ελένη Γκίκα
facebook email
ΤΟ ΓΥΑΛΙΝΟ ΚΛΕΙΔΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Χίλντα Παπαδημητρίου
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-379-7
Σελίδες
416
«”Αυτό είναι” είπε εκείνος. “Δεν τον μισείς επειδή νομίζεις ότι σκότωσε τον αδελφό σου. Νομίζεις ότι σκότωσε τον αδελφό σου επειδή τον μισείς”».

Όλα συμβαίνουν σε μια μικρή αμερικάνικη πόλη την εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Σε σκηνικό απόλυτης διαφθοράς, αστυνομία, δικαιοσύνη, τύπος, δημοτικές αρχές σχεδόν στα χέρια του ενός και, εν όψει των εκλογών, ο Πολ Μάντβιγκ, το «αφεντικό» της πόλης, αποφασίζει να βοηθήσει τον γερουσιαστή Χένρι με αντάλλαγμα την κόρη του. Όλα φαίνονται να πηγαίνουν κατ’ ευχήν, αλλά ο φόνος του γιου του γερουσιαστή θ’ αλλάξει τα πάντα. Ματαίως ο φίλος του, Νεντ Μπόμοντ, θα προσεγγίσει πολιτικούς αντιπάλους, καθάρματα, τον εκδότη της εφημερίδας της πόλης, την κόρη του Πολ και την κόρη του γερουσιαστή, προσπαθώντας να βοηθήσει. Μια σειρά από ανώνυμα γράμματα με διαφορετικούς παραλήπτες κάθε φορά, ενοχοποιούν τον Πολ και η κόρη του και αγαπημένη του γιου του γερουσιαστή, μοιάζει να το πιστεύει. Μάλιστα δουλεύει και προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκοντας ακριβώς την τιμωρία του πατέρα της. Τα κλειδιά για έναν φόνο απ’ τον οποίο εξαρτώνται πολλά, πάνω απ’ όλα ο έλεγχος της πόλης, ένα καπέλο κι ένα ραβδί περιπάτου. Και η εξουσία που αλλοιώνει χαρακτήρες και συνειδήσεις, αλλάζει εικόνα στα περιστατικά, παραποιεί γεγονότα και χρησιμοποιεί ακόμα και οικείους ή αγαπημένους. Άνθρωποι που είναι ικανοί να κάνουν τα πάντα, σε μια πόλη ζόφου και ίντριγκας όπου το παρασκηνιακό κλίμα χρησιμοποιεί σαν μαριονέτες ακόμα και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της ιστορίας.

Κινηματογραφική ατμόσφαιρα, ανατρεπτική πλοκή, αντιφατικοί χαρακτήρες, οικογενειακά μυστικά και μια πραγματικότητα που αποδεικνύεται τελικά μαγική εικόνα. Τίποτε δεν είναι όπως θα φανεί στην αρχή, κι όλοι έχουν τους λόγους τους να έχουν διαπράξει τον φόνο. Ο δολοφόνος, εντελώς υπεράνω υποψίας, θα κάνει τελικά ένα μυθιστόρημα νουάρ να αγγίζει τ’ αχνάρια σαιξπηρικού δράματος ή αρχαίας τραγωδίας. Εφόσον η εξουσία είναι το παν, οι άνθρωποι συγκαταλέγονται στους εχθρούς ή τους φίλους αναλόγως. Με γλώσσα κρυστάλλινη, δομή που εγκιβωτίζει δημοσιεύματα και επιστολές, περιγραφές που διασώζουν εικόνες από την απόλυτη διαφθορά μιας εποχής, το μυθιστόρημα υπενθυμίζει ότι η λογοτεχνία μπορεί και να είναι ιστορία. Η ανθρωπογεωγραφία μιας εποχής όπου το αστυνομικό μυθιστόρημα ήταν ταυτοχρόνως πολιτικό, κοινωνιολογικό και ψυχαναλυτικό, με εντελώς φροϋδικούς διαλόγους. Κόρες που μισούν τον πατέρα, γονείς που ανταγωνίζονται γιους, πολίτες που έχουν εθιστεί σε συναλλαγές και ένας ντεντέκτιβ με όλα τα αντιφατικά αυτού του κόσμου: παίκτης κυριολεκτικά και μεταφορικά. Με μια εντιμότητα αλλόκοτη όσον αφορά τη φιλία και μια διαύγεια που αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης μόλις την τελευταία στιγμή. Παρ’ ότι από την αρχή εκείνος μας έχει κλείσει ήδη το μάτι, υποδεικνύοντας, τελικά, το κλειδί…

Ο Ντάσιελ Χάμετ, που γεννήθηκε στο Μέριλαντ των ΗΠΑ το 1894, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο στα δεκατέσσερά του προκειμένου να βοηθήσει την οικογένειά του, εργάστηκε ως ιδιωτικός ντεντέκτιβ στο Πρακτορείο Πίνκερτον, δημοσιεύοντας την πρώτη του αστυνομική ιστορία στο περιοδικό “Black Mask” τον Οκτώβριο του 1923, θεωρείται δικαίως ο πατέρας της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας. Με διώξεις για τις πολιτικές πεποιθήσεις του και με αρκετά ζόρικη ζωή, ο συγγραφέας που μεταξύ άλλων υπογράφει «Το γεράκι της Μάλτας», την «Κατάρα των Ντέιν» και τον «Κόκκινο θερισμό», αποδεικνύει ότι το αστυνομικό μυθιστόρημα είναι ο πολυπρισματικός καθρέφτης εν τέλει της ψυχικής αβύσσου και της εκάστοτε κοινωνίας: αντιφάσεις, παθογένεια, εξουσία, χρήμα και ζόφος, όλα βρίσκονται εκεί, πεντακάθαρα, αποκαλυπτικά και δυσοίωνα.

Μια ιστορία για το πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για τη δύναμη και την εξουσία. Οικογενειακές υποθέσεις, βέβαια, θα μπορούσε να πει κανείς…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ