Έχουμε διαβάσει 2974 βιβλία

Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ

15.01.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ Η ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΙΩΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Στέλλα Κωνσταντέα
Κατηγορία
ISBN
978-960-7872-35-7
Σελίδες
399
"Έγκλημα στην αρχαία Ελλάδα"
Δολοφονική ακολουθία

Η Μάργκαρετ Ντούντι γεννήθηκε και σπούδασε στον Καναδά. Πήρε διδακτορικό στην Αγγλική Φιλολογία από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα στις ΗΠΑ. Σήμερα διδάσκει Συγκριτική Λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Έχει γράψει πάνω από 20 βιβλία με δοκίμια και λογοτεχνικές κριτικές, εκ των οποίων ξεχωρίζει «Η αληθινή ιστορία του μυθιστορήματος». Η σειρά μυστηρίου στην αρχαία Αθήνα με τον φιλόσοφο Αριστοτέλη σε ρόλο ντέτεκτιβ περιλαμβάνει μέχρι τώρα έξι βιβλία που κυκλοφορούν με επιτυχία σε πολλές χώρες.

Το μυθιστόρημα ξεκινάει στην αρχαία Αθήνα, την εποχή περίπου που ο Αλέξανδρος έχει αρχίσει την εκστρατεία προς την Ασία. Είναι η εποχή των Ανθεστηρίων, γιορτής προς τιμήν του Διονύσου. Ο Αριστοτέλης και ο πρώην μαθητής του, Στέφανος, μετά τη γιορτινή παρέλαση με άρματα, φθάνουν στην οικία του επιφανούς Αθηναίου Λυσίππου. Η νύχτα προχωρά και το γλέντι κορυφώνεται. Οι δυο φίλοι φεύγουν μεθυσμένοι. Ο νεαρός Στέφανος σταματά στη μέση της διαδρομής για να γυρίσει να ψάξει το χαμένο σανδάλι του. Τότε ακούει φωνές πίσω από έναν τοίχο, όμως πιστεύει, λόγω της ημέρας και του κρασιού, ότι πρόκειται για πνεύματα. Η επόμενη ημέρα θα βρει τους δυο φίλους στο σπίτι του νέου, όπου δέχονται επίσκεψη από τον Λύσιππο. Ενημερώνονται από τον ίδιο πως η ανιψιά του και κληρονόμος μεγάλης περιουσίας εξαφανίστηκε το προηγούμενο βράδυ. Ο επιφανής Αθηναίος ζητά από τον Αριστοτέλη να αναζητήσει τη νεαρή προστατευόμενή του, Άνθεια και ο φιλόσοφος δέχεται, με την προϋπόθεση ότι συνταξιδιώτης του θα είναι ο Στέφανος. Οι έρευνες ξεκινούν από τους φρουρούς που είχαν υπηρεσία την προηγούμενη νύχτα. Μαθαίνουν πως το βράδυ έφυγε από την πόλη ένα φορείο, συνοδεία δούλων κι ενός ανθρώπου με καλυμμένο το πρόσωπο. Οι δυο συνοδοιπόροι, αφού προμηθεύονται τα απαραίτητα από τον Λύσιππο, ξεκινούν το ταξίδι τους για την αναζήτηση των απαγωγέων. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν όμορφες κοπέλες, πτώματα, στριμμένους ανθρώπους, δούλους που ήταν κάποτε ευγενείς και κυρίως ένα πλήθος υπόπτων, ώσπου το τελικό ξεκαθάρισμα πραγματοποιείται στους Δελφούς.         

Η Μάργκαρετ Ντούντι σκηνοθετεί ένα αστυνομικό μυθιστόρημα με αναρίθμητα ιστορικά στοιχεία. Κεντρικός ήρωας είναι ο Αριστοτέλης, όμως η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο από τον Στέφανο. Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε ενότητες που διατηρούν το νόημα συμπυκνωμένο και τη ροή της ιστορίας ζωντανή. Η γλώσσα του κειμένου είναι λιτή, ενώ οι διάλογοι είναι ιδιαιτέρως έξυπνοι και ορθά τοποθετημένοι. Ωστόσο, δυνατό στοιχείο του έργου είναι οι πληροφορίες που δίνει η συγγραφέας για την αρχαία Ελλάδα και η περιγραφή των τόπων και των χαρακτήρων. 

«Ο Αριστοτέλης και η Θεία Δίκη» είναι ένα μυθιστόρημα που ο αναγνώστης θα διαβάσει απνευστί, μαγεμένος από τις ελληνικές εικόνες και μυρωδιές που αναδύονται από το βιβλίο. Η μετάφραση της Στέλλας Κωνσταντινέα είναι πολύ καλή, συμβάλλοντας στο να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ