Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

11.04.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ιάκωβος Κοπερτί
Κατηγορία
ISBN
978-960-461-571-1
Σελίδες
384

Επιστροφή στην αρχή!

Ίσως ο τίτλος του παρόντος κειμένου να σας μπέρδεψε λίγο. Γι’ αυτό, λοιπόν, εξηγούμαι: το δεύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα της Nele Neuhaus που μεταφράζεται στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, είναι η πρώτη υπόθεση των δύο πρωταγωνιστών της Γερμανίδας συγγραφέως, της Πία Κίρχοφ και του Όλιβερ φον Μπόντενσταϊν.

Ένα πρωινό, ένας αγρότης βρίσκει στο κτήμα του ένα πτώμα. Τα σημάδια δείχνουν ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Μόλις ταυτοποιείται το πτώμα όλοι παγώνουν. Πρόκειται για τον γνωστό εισαγγελέα εφετών και υποψήφιο υπουργό Δικαιοσύνης Χάρντενμπαχ. Σε λίγη ώρα ανακαλύπτεται και δεύτερο πτώμα, της Ιζαμπέλ Κέρστνερ, που φαίνεται να έχει πέσει από έναν πύργο με πανοραμική θέα. Η Πία Κίρχοφ και ο Όλιβερ φον Μπόντενσταϊν καλούνται να ανακαλύψουν κατά πόσο το δεύτερο γεγονός είναι προϊόν αυτοκτονίας.

Προσπαθώντας να βρει την άκρη του νήματος, ο Όλιβερ και η νέα του συνεργάτιδα Πία θα ακολουθήσουν τα ίχνη σ’ έναν ιππικό όμιλο που έχει πολλά περισσότερα να κρύψει από την κοπριά των αλόγων. Ανακρίνοντας τους μάρτυρες και όσους γνώριζαν, έστω και λίγο, την Ιζαμπέλ, διαπιστώνουν ότι επρόκειτο για μια γυναίκα που όλοι μισούσαν και εξακολουθούν να μισούν, ακόμα και μετά την είδηση του θανάτου της.

Εμβαθύνοντας στη ζωή της Ιζαμπέλ, οι δυο επιθεωρητές διακρίνουν τους λόγους που όλοι τη μισούσαν: απατούσε τον άντρα της, εκβίαζε στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, εκμεταλλευόταν στο έπακρο την ομορφιά της για ίδιον όφελος, ανεξάρτητα από το ποιον μπορεί να έβλαπτε, κυνηγούσε το χρήμα με κάθε μέσο. Ο κατάλογος των υπόπτων μοιάζει ατελείωτος για την Πία και τον Όλιβερ. Όταν, όμως, αποδεικνύεται ότι η αυτοκτονία του εισαγγελέα και η δολοφονία της Ίζαμπελ συνδέονται, η υπόθεση αποκτά νέα διάσταση.

Η Nele Neuhaus συστήθηκε στο ελληνικό κοινό με το βιβλίο της «Η Χιονάτη πρέπει να πεθάνει», έχοντας κάνει εκατομμύρια πωλήσεις στο εξωτερικό. Τώρα, μέσω των εκδόσεων Κλειδάριθμος, επιστρέφουμε στην αρχή της ιστορίας των δύο βασικών ηρώων της. Με τριτοπρόσωπη αφήγηση και με γραφή μεστή, η συγγραφέας συνθέτει ένα παζλ χαρακτήρων και γεγονότων που απευθύνεται σε πολύ δυνατούς λύτες. Στοιχειοθετώντας προσεκτικά και προοδευτικά τους χαρακτήρες, ώστε να εμφανίζονται άκρως ρεαλιστικοί και ανθρώπινοι, η συγγραφέας υφαίνει τον ιστό της πλοκής σε μια υπόθεση όπου η διέξοδος μοιάζει αδύνατη.

Η δομή του βιβλίου είναι σε κεφάλαια και κάθε κεφάλαιο είναι μια ημέρα, ξεκινώντας από την ημέρα των δύο θανάτων. Η γρήγορη ροή και η ένταση του κειμένου έχει ως αποτέλεσμα ο αναγνώστης να μην μπορεί να αφήσει το βιβλίο από τα χέρια του, άλλως η επιτυχημένη συνταγή των αστυνομικών μυθιστορημάτων.

Θέτοντας τους αποθανόντες στο κέντρο, η Neuhaus δημιουργεί έναν κύκλο γύρω τους από τα πρόσωπα του περιβάλλοντός τους. Κι όπως είναι φυσικό, σε κάποια σημεία οι δύο κύκλοι τέμνονται. Από κει και πέρα εναπόκειται στην ικανότητα των δύο επιθεωρητών-πρωταγωνιστών να ανακαλύψουν τη λύση. Και μαζί τους ο αναγνώστης χάνεται σ’ ένα λαβύρινθο που, όσο κι αν μοιάζει σκοτεινός, διεγείρει το ενδιαφέρον και μεγαλώνει τη χαρά της ανάγνωσης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ