Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΞΑΓΡΥΠΝΩΝΤΑΣ

15.01.2008
facebook email
ΞΑΓΡΥΠΝΩΝΤΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αύγουστος Κορτώ
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4492-9
Σελίδες
507

Έρωτας και αγωνία στην Αγγλία του πολέμου

Η Αγγλίδα Σάρα Ουώτερς γεννήθηκε το 1966 και σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Καντέρμπουρι. Πρωτοεμφανίστηκε στο λογοτεχνικό χώρο το 1998 με το μυθιστόρημα Tripping the velvet, ενώ με το δεύτερο μυθιστόρημά της Affinity κέρδισε το βραβείο Σόμερσετ Μομ. Το μυθιστόρημα Ξαγρυπνώντας είναι το τέταρτο βιβλίο της και με αυτό βρέθηκε στην τελική εξάδα για το Booker του 2006.

Στο Λονδίνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τους βομβαρδισμούς και την καθημερινή αγωνία του θανάτου, τέσσερις άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν συναισθηματικά. Η Κέι -τραυματιοφορέας με ξεχωριστή ψυχική αντοχή- ανησυχεί μόνο για τη γυναίκα που αγαπά, την Έλεν. Η Έλεν με τη σειρά της υποφέρει, αφού έχει αρχίσει να νιώθει τρυφερότητα για μια άλλη γυναίκα, την Τζούλια. Η Βιβ, δοκιμάζεται σκληρά όταν μένει έγκυος από τον Ρέτζι, έναν παντρεμένο φαντάρο, ενώ ο αδερφός της ο Ντάνκαν παρακολουθεί τον πόλεμο από τη φυλακή, όπου βρίσκεται για πράγματα που δεν τόλμησε να κάνει.

Το μυθιστόρημα ξετυλίγεται αντίστροφα: ξεκινάει το 1947 και παρουσιάζει τις συνέπειες των γεγονότων -τόσο των ιστορικών όσο και των προσωπικών- στις ζωές των πρωταγωνιστών. Συνεχίζει με το 1944, τον πυρήνα του έργου, όπου παρουσιάζεται το υπό κατάρευση Λονδίνο και οι υπό δοκιμασία σχέσεις των ηρώων, για να φτάσει στο τελευταίο μέρος, στο 1941, στην αρχή της ιστορίας, όταν όλοι, ανυποψίαστοι για όσα θα ακολουθήσουν, ανυπομονούν για τη συνέχεια.

Η Σάρα Ουώτερς χειρίζεται δύσκολα θέματα, όπως η ομοφυλοφιλία και το έγκλημα, με έναν τρόπο εξαιρετικά αυθόρμητο και ανθρώπινο. Η ομοφυλοφιλία είναι έρωτας και ανάγκη για ένα ζεστό κορμί δίπλα σου, λέει η συγγραφέας. Το έγκλημα, μερικές φορές, δεν είναι η ίδια η ενέργεια αλλά ο συμβιβασμός σε οριακές καταστάσεις. Και η τοποθέτηση της ιστορίας στα χρόνια του πολέμου και στο μεταπολεμικό Λονδίνο δίνει στην ιστορία το υπόβαθρο των οριακών καταστάσεων, στο οποίο πρέπει να δοκιμαστούν και να δράσουν.

Πολύ προσεγμένη η μετάφραση του κυρίου Κορτώ.

 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ