Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΟΙ ΑΓΝΟΙ

22.03.2014
facebook email
ΟΙ ΑΓΝΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Θωμάς Σκάσσης
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-254-7
Σελίδες
395

Κάθοδος στον Άδη

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι δύο είναι τα βασικά στοιχεία που διακρίνουν το συνολικό έργο του Βρετανού Άντριου Μίλερ: του αρέσει να τοποθετεί τις ιστορίες του πίσω στον χρόνο και σε άλλες χώρες – πλην της Αγγλίας. Στο Casanova ακολουθεί τα βήματα του Τζιάκομο Καζανόβα στα μέσα του 18ου αιώνα, ενώ στο One morning like a bird τοποθετεί την ιστορία του στο Τόκιο της δεκαετίας του 1940. Έτσι και στο βραβευμένο με το βραβείο Costa βιβλίο του «Οι αγνοί» τον βλέπουμε να αναπτύσσει την ιστορία του στο Παρίσι, στα τέλη του 18ου αιώνα.

Στα 1785, λοιπόν, ο νεαρός μηχανικός Ζαν-Μπατίστ Μπαράτ καλείται από την επαρχία για να αναλάβει να ανασκάψει το παλιό κοιμητήριο των Αγίων Αθώων Νηπίων, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού, είναι υπερπλήρες και μολύνει πλέον την ατμόσφαιρα των συνοικιών με τις οποίες συνορεύει. Ο Ζαν-Μπατίστ προσλαμβάνει τριάντα ανθρακωρύχους με επικεφαλής τον παλιό του φίλο Λεκέρ και ξεκινούν την καταστροφή του κοιμητηρίου από τους παλιότερους τάφους. Οι κάτοικοι της περιοχής φαίνονται ικανοποιημένοι που επιτέλους η εστία μόλυνσης του αέρα που αναπνέουν θα απομακρυνθεί. Η Ζιγκέτ, όμως, η κόρη του ζευγαριού στο σπίτι των οποίων μένει ο μηχανικός, δεν μοιράζεται την ίδια άποψη και ένα βράδυ χτυπάει βάναυσα στο κεφάλι τον Ζαν-Μπατίστ με τον ίδιο του τον μεταλλικό χάρακα. Με το πέρασμα του χρόνου γίνεται φανερό ότι αυτή η δουλειά που φαινόταν πολλά υποσχόμενη απαιτεί πολλά από όλους όσους εμπλέκονται, οι ψυχικές τους δυνάμεις και οι ισορροπίες δοκιμάζονται εξαιτίας της καθημερινής επαφής με τον θάνατο.

Το μυθιστόρημα του Μίλερ, λοιπόν, αφηγείται την καταστροφή του κοιμητηρίου των Αγίων Αθώων Νηπίων, στην πραγματικότητα όμως είναι μία εξιστόρηση της απώλειας της αθωότητας, της αγνότητας, των ιδανικών, μία κατάβαση στα βάθη της ψυχής. Ο Ζαν-Μπατίστ, νέος, μορφωμένος, ιδεαλιστής, γνήσιο τέκνο του Διαφωτισμού, αναλαμβάνει με ζήλο να φέρει σε πέρας τη δουλειά που του ανέθεσαν. Όσο περνά ο καιρός, όμως, συνειδητοποιεί ότι δεν είναι τόσο εύκολη η αποστολή του: δεν διαθέτει τις κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζεται για να συνεννοηθεί με τους ανθρακωρύχους (τη γλώσσα των οποίων άλλωστε δεν γνωρίζει), κάθε φορά που σκάβουν πιο βαθιά πρέπει να ποτίζει όλο και περισσότερο αλκοόλ τους εργάτες για να αντέξουν την αποφορά των τάφων, ενώ οι άνθρωποι που εμπιστεύεται τον προδίδουν, όπως ο φίλος του ο Λεκέρ. Ο μηχανικός αρχίζει να αμφισβητεί τις ικανότητές του, τα πιστεύω, την ίδια του την ταυτότητα, ενώ την ίδια στιγμή το Παρίσι έχει αρχίσει να βράζει... η βασιλεία τίθεται υπό αμφισβήτηση και επιθετικά συνθήματα γράφονται κάθε βράδυ στους τοίχους.

Γραμμένο με στρωτή, κομψή και ποιητική γλώσσα, το μυθιστόρημα του Άντριου Μίλερ δίνει μία εικόνα του Παρισιού λίγο πριν από την επανάσταση και εξετάζει τις ανασφάλειες και την αγωνία του ατόμου σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε ηθική και πολιτική κατάπτωση. Ο ενεστώτας που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας τραβάει αμέσως τον αναγνώστη μέσα σε μία ιστορία, η οποία, παρά την έλλειψη έντονων ανατροπών και εντάσεων, αιχμαλωτίζει την προσοχή και τριγυρνά στο μυαλό ακόμα κι αφού έχεις τελειώσει την ανάγνωσή της.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ