Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Η ΛΥΤΡΩΣΗ ΜΙΑΣ ΑΓΙΑΣ

07.03.2014
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
Η ΛΥΤΡΩΣΗ ΜΙΑΣ ΑΓΙΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Αντώνης Καλοκύρης
Κατηγορία
ISBN
978-960-461-589-6
Σελίδες
360

Το θέμα είναι στην καρδιά, όχι στο μυαλό

Δανείστηκα τον τίτλο από μία φράση ενός άλλου εξαιρετικού αστυνομικού μυθιστορήματος του Keigo Higashino, την ''Αφοσίωση του Υπόπτου Χ'' (κυκλοφορεί στα ελληνικά επίσης από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος), γιατί πιστεύω ότι εκφράζει απολύτως το πνεύμα και αυτού του περίτεχνα φτιαγμένου, με την κομψότητα που έχουν τα ιαπωνικά έργα τέχνης, ιστού μυστηρίου και παραπλάνησης με τον περίεργο τίτλο, τουλάχιστον για αστυνομικό βιβλίο, ''Η λύτρωση μιας αγίας''.

Ένας επιχειρηματίας βρίσκεται νεκρός μέσα στο σπίτι του. Αυτοκτονία ή δολοφονία; Κύριες ύποπτοι, οι δύο γυναίκες στη ζωή του: η σύζυγός του και η ερωμένη του – που δημιούργησε δεσμό μαζί του προδίδοντας τη φίλη και ευεργέτιδά της. Και οι δύο αρνούνται την ενοχή τους και κανένα στοιχείο δεν μπορεί να βρει η ομάδα των αστυνομικών που αναλαμβάνει την εξιχνίαση της υπόθεσης το οποίο να τις ενοχοποιεί. Αλλά υπάρχει κάτι παράξενο στη συμπεριφορά τους: αντί η αποκάλυψη της παράνομης σχέσης να τις οδηγήσει σε σύγκρουση, τις φέρνει πιο κοντά, καθώς η μία ανησυχεί και φροντίζει για την άλλη. Η κατάσταση περιπλέκεται όταν ο επικεφαλής αστυνομικός αρχίζει να ερωτεύεται τη σύζυγο και τα συναισθήματά του θολώνουν την κρίση του.

Αλλά μια τρίτη γυναίκα, μία νεαρή αστυνομικός, χρησιμοποιεί τη γυναικεία διαίσθηση για να συλλέξει στοιχεία που εν πρώτοις μοιάζουν αταίριαστα. Όταν η έρευνα μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο, ζητά τη βοήθεια ενός ιδιοφυούς καθηγητή Φυσικής, ο οποίος θα χρειαστεί να επιστρατεύσει όλη την εφευρετικότητα και την ευφυΐα του σε μια υπόθεση που μοιάζει να αποτελεί το τέλειο έγκλημα. Το δαιμόνιο μυαλό του αλλά και μία πικρή ιστορία, θαμμένη στο παρελθόν, θα δώσουν τη λύση σε αυτόν τον γρίφο για δυνατούς λύτες.

Διαβάζοντας το βιβλίο, καταλαβαίνεις εξ αρχής ότι κάτι πάει λάθος στον επιφανειακά τέλειο κόσμο όπου οι ζουν οι ήρωές του. Κι αυτό δεν είναι μόνο η ύπαρξη ενός πτώματος, αλλά κάτι βαθύτερα άρρωστο και διεφθαρμένο που αναδύεται σιγά σιγά καθώς εκτυλίσσεται η πλοκή. Και όλα παίζονται στις καρδιές και όχι στο μυαλό των ηρώων, εκεί βρίσκεται το κλειδί της συμπεριφοράς τους: αγάπη, μίσος, τύψεις, αφοσίωση και προδοσία, αδικία και απόδοση δικαιοσύνης. Οι γυναίκες ηγούνται σε αυτό το μυθιστόρημα, ενώ οι άντρες μοιάζουν αδύναμοι να καταλάβουν τις πράξεις τους. Αλλά εκείνες ξέρουν και πράττουν με το δικό τους μυστηριώδη τρόπο, για να κρύψουν αλλά και για να αποκαλύψουν... Τι; Το δολοφόνο και όχι μόνο...

Ο Keigo Higashino δικαίως είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους και δημοφιλείς συγγραφείς της Ιαπωνίας. Έχει κερδίσει τα βραβεία Edogawa Rampo και Mystery Writers of Japan Inc. για το καλύτερο αστυνομικό μυθιστόρημα, καθώς και το διεθνώς καταξιωμένο βραβείο Naoki για το βιβλίο του «Η αφοσίωση του Υπόπτου Χ». Τα μυθιστορήματά του εμφανίζονται επανειλημμένα στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ στην Ιαπωνία, μεταφέρονται συχνά στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση και μεταφράζονται σε πολλές γλώσσες ανά τον κόσμο. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα και τα δύο βιβλία του που κυκλοφορούν στα ελληνικά, για να ανακαλύψετε έναν πραγματικό μετρ του σύγχρονου αστυνομικού μυθιστορήματος.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ