Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΠΟΥ ΗΣΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ

08.03.2014
facebook email
ΠΟΥ ΗΣΑΣΤΑΝ ΟΛΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΚΑΡΟΣ
Συγγραφέας
Κατηγορία
ISBN
978-960-9527-80-4
Σελίδες
264

Μία οικογένεια και μία χώρα

Με δύο βραβεία έχει τιμηθεί το «Πού ήσασταν όλοι» του Ιταλού Paolo di Paolo (γεν. 1983), ο οποίος άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία από τα είκοσί του χρόνια, ενώ παράλληλα έχει ασχοληθεί και με την τηλεόραση και το θέατρο.

Πρωταγωνιστές του «Πού ήσασταν όλοι» είναι η οικογένεια Τραμοντάνα. Ο πατέρας, καθηγητής στο επάγγελμα, μόλις έχει βγει στη σύνταξη, όταν μία μέρα περνώντας από το παλιό του σχολείο παρασύρει με το αμάξι του τον πιο άτακτο μαθητή της τάξης που είχε αναλάβει. Η μητέρα, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στη φροντίδα της οικογένειας, αποφασίζει πως ήρθε η ώρα να απομακρυνθεί από όλους και να ταξιδέψει. Η κόρη βρίσκεται διχασμένη ανάμεσα στην οικογένειά της και τα αισθήματά της για το νεαρό που παρέσυρε ο πατέρας της. Τέλος, ο γιος προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες σε μια οικογένεια που καταρρέει, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του στην Ιστορία διαλέγοντας ένα θέμα που κανένας δεν δέχεται να εποπτεύσει, την πολιτική του Μπερλουσκόνι.

Σε δύο επίπεδα κινείται το μυθιστόρημα του Ιταλού συγγραφέα. Αρχικά υπάρχει η ιστορία της οικογένειας Τραμοντάνα, η οποία αντί να συσπειρωθεί και να αντιμετωπίσει το ατύχημα του πατέρα, διαλύεται και σκορπίζεται. Αμφιβολίες, προβληματισμοί και δύσκολες αποφάσεις τούς εμποδίζουν να επικοινωνήσουν ουσιαστικά. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, το μυθιστόρημα είναι πολιτικό. Είναι η ομολογία μιας γενιάς που μεγάλωσε και ενηλικιώθηκε στα χρόνια του Μπερλουσκόνι, μια γενιά χαμένη, χωρίς ουσιαστικό όραμα, χωρίς αξιόλογες προσδοκίες για ένα διαφορετικό –καλύτερο ή χειρότερο δεν έχει σημασία– μέλλον. Ο αφηγητής Ίταλο, ο γιος της οικογένειας Τραμοντάνα, τονίζει το πώς ολόκληρη η ζωή του έχει εξελιχθεί μέσα από τις κυβερνήσεις Μπερλουσκόνι: οι πρώτες του εξετάσεις, ο πρώτος του έρωτας, το πρώτο του φιλί. Καμία αλλαγή, καμία εξέλιξη. Μόνο μία στασιμότητα κοινωνική και πολιτική που κρατάει το ίδιο το άτομο αιχμάλωτο στο ίδιο σημείο. Δεν απορεί κανείς που ο Ίταλο επιθυμεί στην εργασία του να μελετήσει τον μπερλουσκονισμό. Είναι η μόνη ιστορία που γνωρίζει.

Ο συγγραφέας καταγράφει τη σύγχρονη Ιταλία: χαμένη, απογοητευμένη, σε σύγχυση. Δεν κατηγορεί, δεν προσπαθεί να ρίξει ευθύνες σε κάποιον. Απλά εκφράζει ένα παράπονο, μια ευχή για αλλαγή, για μια νέα κατάσταση. Και το κλείσιμο του μυθιστορήματος, με τη χιονισμένη Ρώμη, λευκή και όμορφη, προσφέρει μία αισιόδοξη νότα, ότι κάτι μπορεί να αλλάξει.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ