Έχουμε διαβάσει 2956 βιβλία

ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ

08.02.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Αγγελίδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-263-9
Σελίδες
307

Η ομολογία της επιβίωσης

Όταν πρωτοέπιασα το βιβλίο «Το δείπνο» στα χέρια μου, διαβάζοντας το οπισθόφυλλο, είχα την αίσθηση ότι επρόκειτο για μια παραλλαγή της ταινίας του Roman Polanski «Carnage» ή «Ο θεός της σφαγής», όπως ήταν ο ελληνικός τίτλος. Όμως το βιβλίο του Herman Koch είναι πολυεπίπεδο και εμβαθύνει περισσότερο στην ανθρώπινη ψυχή.

Δυο ζευγάρια συναντώνται σ’ ένα από τα πιο ακριβά εστιατόρια για να δειπνήσουν. Ο Πάουλ, καθηγητής Ιστορίας, μαζί με τη σύζυγό του Κλερ και ο αδερφός του, γνωστός πολιτικός και κατά τις δημοσκοπήσεις ο επόμενος πρωθυπουργός, μαζί με τη σύζυγό του Μπαμπέτ. Συζητάνε περί ανέμων και υδάτων, ενώ τα πιάτα απλώνονται στο τραπέζι τους. Κι όλα κυλούν ομαλά μέχρι η κουβέντα να έρθει στο επίμαχο θέμα.

Ένα βίντεο που παίχτηκε από γνωστή εκπομπή της τηλεόρασης και δείχνει δυο νεαρούς να καίνε μια άστεγη που κοιμάται στον θάλαμο ενός ΑΤΜ. Το θέμα αφορά όλους μαζί και τον καθένα χωριστά. Ο λόγος: οι δυο νεαροί που κάψανε την άστεγη είναι οι γιοι των δύο οικογενειών, ξαδέρφια που μετά από μια βραδινή βόλτα, θέλοντας να βγάλουνε λεφτά, έπεσαν πάνω στην άστεγη. Κι ενώ την κοροϊδεύανε και της πετάγανε διάφορα αντικείμενα, ένα στιγμιαίο λάθος τύλιξε την άπορη γυναίκα στις φλόγες. Και τώρα, τα δύο ζευγάρια καλούνται να αντιμετωπίσουν την αποτρόπαια πράξη των παιδιών τους. Η απόφαση και οι συνέπειές της θα οδηγήσει τους τέσσερεις ενήλικες σ’ ένα παιχνίδι επιβίωσης και οπτικής απέναντι στο ηθικό, το δίκαιο, αλλά κυρίως σ’ ένα στοιχείο που καθορίζει πριν απ’ όλα τις ζωές των ανθρώπων: την επιβίωση.

Το μυθιστόρημα του Herman Koch είναι γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο, παρακολουθώντας την ιστορία από τη μεριά του Πάουλ, ως αφηγητή και ενός εκ των πρωταγωνιστών. Με μεστή γλώσσα και διαλόγους που κόβουν την ανάσα, ο συγγραφέας δίνει μια οπτική σ’ ένα θέμα που εκ της γεννήσεως του ενέχει μείζονα σημασία: κατά πόσον οι πράξεις ακολουθούνται από τις συνέπειες ή αν τελικά μια λάθος πράξη πρέπει να την αποσιωπάς, προκειμένου να αποφύγεις τις επιπτώσεις.

Με σατιρικό ύφος και μια προσέγγιση της καθημερινότητας που στέκεται έξω από τα όρια του κοινωνικού συμβιβασμού, ο συγγραφέας μέσα από τον κεντρικό του ήρωα διαμορφώνει και δεικνύει τον ευνουχισμό του καθωσπρεπισμού, τη λοιδορία της συμβατικότητας, τη μη ανοχή της διαφορετικότητας. Παράλληλα, κάνοντας αναδρομές στο πρόσφατο παρελθόν της οικογενειακής ζωής –από τη γέννηση του γιου του κι έπειτα– ο Herman Koch συνθέτει εξαιρετικά το παζλ της ιστορίας που αφηγείται, θέτοντας σε πιο στέρεες βάσεις τους χαρακτήρες του δράματος. Σε μεγάλο βαθμό «Το δείπνο» διαθέτει μια θεατρικότητα που δε στηρίζεται μόνο στο σκηνικό και στους χαρακτήρες, αλλά κυρίως στη δόμηση και την αποδόμηση των ίδιων των προσώπων.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε, όχι μόνο για την εξαιρετική πλοκή και την ιδιαίτερη αφήγηση, αλλά κυρίως για να απαντήσετε στο δίλημμα: στʾ αλήθεια, μέχρι ποιο σημείο θα φτάνατε για να προστατέψετε τα παιδιά σας;

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ