Έχουμε διαβάσει 2938 βιβλία

ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

03.04.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ουρανία Τουτουντζή
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-701-0
Σελίδες
600

Wednesday isn’t grey …

Όπως τουλάχιστον τραγουδούσαν οι Cure. Στο τρίτο βιβλίο των Nicci French, η ψυχοθεραπεύτρια Φρίντα Κλάιν θα βρεθεί σε μια δίνη γεγονότων που θα καταρρακώσουν την ψυχολογική της υπόσταση.

Ένα μικρό κορίτσι, επιστρέφοντας από το σχολείο, βρίσκει τη μητέρα του νεκρή στην κουζίνα. Γρήγορα ειδοποιείται όλη η οικογένεια, ο πατέρας και τα άλλα δύο παιδιά. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ληστεία. Όμως από την προσεκτικότερη παρατήρηση των στοιχείων φαίνεται ότι υπάρχουν καλά κρυμμένα μυστικά στην οικογένεια.

Παράλληλα, η Φρίντα, που πια δεν συνεργάζεται με την αστυνομία ως σύμβουλος, προσπαθεί να ξεπεράσει την επίθεση που είχε δεχτεί και παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή. Ο νέος σύμβουλος της αστυνομίας, Χαλ Μπράντσο, διάσημος και αλαζόνας, έχει βάλει στο στόχαστρο τη Φρίντα, προσπαθώντας να αποδείξει ότι πρόκειται για μια ψυχοθεραπεύτρια που επ’ ουδενί δεν είναι επαγγελματίας.

Η αστυνομία αναζητεί τα ίχνη του δολοφόνου χωρίς αποτέλεσμα, ενώ η Φρίντα γίνεται μέρος του πειράματος του Χαλ Μπράντσο. Η εμπλοκή της Φρίντα τόσο στην αναζήτηση του δολοφόνου, όσο και σε μια ιστορία εξαφάνισης κοριτσιών, θα την οδηγήσει σ’ έναν κυκεώνα για δυνατές ψυχές. Και το χειρότερο είναι ότι η δική της ψυχική κατάσταση είναι πιο εύθραυστη από ποτέ…

Μετά τα εξαιρετικά αστυνομικά μυθιστορήματα “Blue Monday” και “Tuesday’s gone”, το συγγραφικό δίδυμο των Nicci French επανέρχεται μ’ ένα πολύ δυνατό βιβλίο. Στο ίδιο ύφος και με τριτοπρόσωπη αφήγηση, οι συγγραφείς επενδύουν περισσότερο στη σκιαγράφηση και την ψυχολογική υπόσταση των χαρακτήρων, ώστε στο συγκεκριμένο βιβλίο να είναι πιο ώριμη και μεστή. Με την αφηγηματική και υφολογική τεχνική να λειτουργεί άρτια, καθιστώντας αμείωτο το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Οι διάλογοι, περιεκτικοί και λειτουργικοί, προσδίδουν οικειότητα στην αποτύπωση των ηρώων, αφού τα ίδια τους τα λόγια –και οι πράξεις τους φυσικά– τους χαράσσουν έντονα στη φαντασία των αναγνωστών.

Γιατί θεωρώ ότι η σειρά βιβλίων συγκαταλέγεται στα καλύτερα μεταφρασμένα αστυνομικά μυθιστορήματα; Γιατί δεν παίζει απλά το παιχνίδι του “who done it”, αλλά κυρίως διότι οι χαρακτήρες και το υπόβαθρο της ιδιοσυγκρασίας τους απεικονίζεται ρεαλιστικά και αληθινά, διότι οι ήρωες παίρνουν πάνω τους όλο το βάρος της ιστορίας, καθώς η υπόθεση εξελίσσεται σ’ ένα γαϊτανάκι με πρόσωπα και καταστάσεις που και ο πιο εξοικειωμένος αναγνώστης δεν μπορεί να βγάλει άκρη.

Η «Σκοτεινή Τετάρτη» διεκδικεί επάξια μια από τις πρώτες θέσεις της μεταφρασμένης αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως και όλη η σειρά των Nicci French άλλωστε. Όταν νιώσετε το άχθος που κουβαλούν οι ήρωες μέσα στα δικά σας σωθικά, τότε νομίζω πως θα με θυμηθείτε.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία

Αφιέρωμα του Diavasame.gr στην ελληνική λογοτεχνία. Για 13η συνεχή χρονιά, η συντακτική ομάδα του Diavasame.gr θα επιλέξει και θα παρουσιάσει κριτικές βιβλίων από Έλληνες συγγραφείς από τις 15/7 έως και την 29/7.
10.07.2019
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/12/2018-31/5/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/12/2018 έως 31/5/2019.
03.06.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ευτυχία Γιαννάκη και τους Πιτσιμπουίνους της

Η Ευτυχία Γιαννάκη, με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης περιπέτειας των Πιτσιμπουίνων «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο» από τις εκδόσεις Ίκαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
02.06.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ