Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

ΤΟ ΣΜΗΝΟΣ

01.01.2008
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΣΜΗΝΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Στέφανος Τζαννετάτος
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4265-9
Σελίδες
1021

Αναζήτηση του πιο νοήμονος οργανισμού στη γη                

Στάση του ανθρώπου απέναντι στη φύση

Ο Φρανκ Σέτσινγκ γεννήθηκε το 1957. Εργάζεται παράλληλα ως διευθυντής διαφημιστικής εταιρείας και μουσικός παραγωγός, ενώ είναι παθιασμένος ερασιτέχνης μάγειρας. Το πρώτο του μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1995  με τον τίτλο «Tod und Teufel». Το μυθιστόρημά του «Το σμήνος» υπήρξε η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στη Γερμανία των τελευταίων είκοσι χρόνων. Την υπόθεση του βιβλίου την εμπνεύστηκε από ένα όνειρο που είδε πριν χρόνια στον ύπνο του. Ζει και εργάζεται στην Κολονία.
     
Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας μας μεταφέρει στην περουβιανή ακτή, όπου ένας ψαράς, που μόλις έχει βγει στ΄ ανοιχτά, πέφτει στη θάλασσα και χάνεται στο βυθό της, όταν κάτι σαν ένα τεράστιο φίδι έρχεται κατάπάνω του. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο νησί Βανκούβερ του Καναδά, όπου μερικοί τουρίστες δέχονται επίθεση από φάλαινες, ενώ προσπαθούν να τις φωτογραφήσουν. Οι επιθέσεις πληθαίνουν σ’ όλον τον κόσμο και η ανθρωπότητα δείχνει έκπληκτη μπροστά στη νέα κατάσταση. Καβούρια βγαίνουν στις ακτές, τσουνάμι καταβροχθίζουν πόλεις και χωριά, μέδουσες αφανίζουν ανθρώπους, εκατομμύρια σκουλήκια αποσταθεροποιούν το βυθό στις ακτές της Νορβηγίας. Μια συντονισμένη επίθεση λαμβάνει χώρα από τα βάθη της θάλασσας. Κορυφαίοι επιστήμονες, βιολόγοι, ωκεανογράφοι, φυσικοί και οι επικεφαλής στρατιωτικοί των διεθνών δυνάμεων υπό την αρχηγία των ΗΠΑ συγκεντρώνονται για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Τα συμπεράσματα που βγαίνουν και οι εικόνες που διαδραματίζονται ενώπιόν τους, οδηγούν την ομάδα σ’ ένα ερώτημα, πάντα σύγχρονο : «τελικά, είναι ο άνθρωπος η μεγαλύτερη νοήμων μορφή στον πλανήτη»;
     
Ο Φρανκ Σέτσινγκ μας παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα άρτιο, επιστημονικά καταρτισμένο και ευαίσθητο από οικολογική άποψη. Στηριγμένος σε πολλούς ήρωες, ο συγγραφέας πετυχαίνει να διατηρήσει έντονο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με τα προβλήματα που απασχολούν τους χαρακτήρες. Ωστόσο, το δυνατό σημείο του βιβλίου είναι ο εμπλουτισμός με επιστημονικές θεωρίες, μαθήματα βιολογίας, φυσικά παραδείγματα, σε όσο το δυνατόν πιο απλή γλώσσα, ώστε να γίνεται κατανοητή. Επίσης το κείμενο, χωρισμένο σε ενότητες, προωθεί σταδιακά και σταθερά την πλοκή. Οι διάλογοι είναι ιδιαιτέρως εκφραστικοί, χωρίς περιττά στοιχεία, ενώ η στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων είναι ολοκληρωμένη. Γενικά, πρόκειται για ένα βιβλίο από το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί, κάποιος ότι λείπει κάτι.
     
«Το σμήνος» αποτελεί ένα υπόδειγμα οικολογικής ευσυνειδησίας, αλλά και μάθημα για τη στάση του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Η μετάφραση του Στέφανου Τζαννετάτου στέκει άρτια στην υπόθεση του έργου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ