Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ

10.01.2014
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΙΒΑΝΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κυριακή Παπαδοπούλου-Σάμουελσεν
Κατηγορία
ISBN
978-960-14-2753-9
Σελίδες
268

Οικολογική συνείδηση ή επικείμενη καταστροφή

Τον Jostein Gaarder τον γνωρίσαμε στην Ελλάδα πριν από 20 περίπου χρόνια, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ο κόσμος της Σοφίας», που έγινε best-seller σε πολλές χώρες και μεταφέρθηκε το 1999 στον κινηματογράφο. Η πλοκή: ένα μικρό κορίτσι λαμβάνει γράμματα από έναν ανώνυμο επιστολογράφο. Το μυστήριο περιπλέκεται, καθώς η ιστορία της Φιλοσοφίας περνάει μέσα στα ανώνυμα γράμματα.

Τώρα, 20 χρόνια αργότερα, η Άννα, ένα νεαρό κορίτσι, λίγο πριν κλείσει τα 16 της χρόνια, θα λάβει από τη μητέρα της ένα παράξενο δώρο, το δαχτυλίδι της γιαγιάς της. Από εκείνη τη στιγμή θα αρχίσει να βλέπει όνειρα-οράματα, προβολή στο μέλλον, στο ίδιο σπίτι, στο δωμάτιο της δισέγγονής της πλέον. Τα πάντα γίνονται μέσω τεχνολογίας. Το περιβάλλον όμως δεν έχει αντέξει τη συνεχή επίθεση του ανθρώπου. Η θερμοκρασία έχει ισοπεδώσει τα πάντα, κρύο δεν υπάρχει, Άραβες έχουν μεταναστεύσει στη Σκανδιναβία για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Ζώα που κάποτε αποτελούσαν την πανίδα της γης, τώρα υπάρχουν μόνο ως βιντεάκια στο διαδίκτυο. Η Άννα, όταν επανέρχεται στο σήμερα, αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια για την αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφής λιγοστεύουν. Η γενιά της είναι η τελευταία γενιά που μπορεί να κάνει κάτι δραστικό. Και μαζί με τον φίλο της αποφασίζουν να αγωνιστούν για τη διάσωση του περιβάλλοντος, προκειμένου να μην παραδώσουν στις επόμενες γενιές έναν κατεστραμμένο κόσμο.

Ο Jostein Gaarder παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα οικολογικής συνείδησης, αγγίζοντας ακροθιγώς το μοτίβο του πιο επιτυχημένου βιβλίου του «Ο κόσμος της Σοφίας». Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με γλώσσα απλή και άμεση, το βιβλίο αποτελεί τρόπον τινά μια λογική συνέχεια των βιβλίων του συγγραφέα. Έχοντας ως κεντρικό άξονα ένα παγκόσμιο θέμα, εδώ δεν καταπιάνεται με το παρελθόν αλλά με το μέλλον, την κατάρρευση του περιβάλλοντος, την καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας, κρίκος εξίσου σημαντικός με τον άνθρωπο στη βιολογική αλυσίδα.

Προσωπικά, νομίζω ότι τα καλύτερα βιβλία του Gaarder είναι «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια» και «Το μυστήριο της τράπουλας». Όμως, ως συγγραφέας έχει ένα χάρισμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο: διαβάζοντας τα βιβλία του ο αναγνώστης έχει την αίσθηση ότι απευθύνεται στον ίδιο προσωπικά, σαν να επρόκειτο για επιστολή και όχι για βιβλίο. Και απ’ αυτή την άποψη κάθε καινούργιο του δημιούργημα έχει ενδιαφέρον.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, όμως, δεν μπορώ να πω ότι είναι από τα καλύτερά του, νομίζω ότι αν ήταν λίγο μεγαλύτερο θα ήταν πιο δυνατό, από την άποψη ότι θα είχε στηρίξει τη μυθιστορία του καλύτερα, ενώ τώρα φαίνεται περισσότερο σαν ένα μάθημα Οικολογίας. Ωστόσο, είναι ένα βιβλίο που έχει ήθος και επιδιώκει να μας αφυπνίσει πριν η αυτοεξόντωση δεν μπορεί να αποτραπεί.

Για όσους αρέσκονται στη γραφή του Gaarder, θα το διαβάσετε άνετα. Για τους υπόλοιπους, που δεν έχουν ξαναδιαβάσει, καλύτερα να ξεκινήσετε από «Το κορίτσι με τα πορτοκάλια».

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ