Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΣΚΥΛΟΣ

27.12.2013
Συντάκτης: Αγγέλα Γαβρίλη
facebook email
ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΣΚΥΛΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ρένα Χατχούτ
Κατηγορία
ISBN
978-960-461-566-7
Σελίδες
362

«Για να αποκτήσεις έναν φίλο, πρέπει να είσαι φίλος»

Ένας άντρας που έχασε τα πάντα κι ένας σκύλος που δεν είχε ποτέ τίποτα είναι οι ήρωες αυτής της γλυκόπικρης ιστορίας, που θα ζεστάνει την καρδιά σας και σίγουρα θα σας συγκινήσει. Ένα επιτυχημένο στέλεχος επιχείρησης, που κρύβει όμως το προβληματικό οικογενειακό του παρελθόν σαν μια νάρκη στην καρδιά του, έχει ένα βίαιο ξέσπασμα στο χώρο της δουλειάς του, όταν λαμβάνει ένα σημείωμα από τη βοηθό του: «Τηλεφώνησε η αδερφή σου». Η ένταση της αντίδρασής του είναι τόσο ισχυρή ώστε χάνει τη θέση του, ενώ η γυναίκα του, που είναι δίπλα του μόνο για τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που της προσφέρει η θέση του, τον εγκαταλείπει. Μένει μόνος, αφού και η σχέση του με την επαναστατημένη κόρη του είναι ανύπαρκτη, και αναγκάζεται από το δικαστήριο να προσφέρει κοινωνική εργασία σε ένα άσυλο αστέγων. Εκεί θα γνωρίσει την άλλη όψη της ζωής και ένα σκύλο: ένα μπασταρδεμένο πιτ μπουλ που έζησε από κουτάβι σε ένα υπόγειο ως σκύλος για κυνομαχίες και έχει μόλις δραπετεύσει από την κόλαση της κακοποίησης. Οι δυο τους, αν και δεν εμπιστεύονται ούτε συμπαθούν ο ένας τον άλλο αρχικά, θα γίνουν ομάδα και θα δεθούν σε μια δυνατή φιλία, που θα βοηθήσει τον ήρωα να συμφιλιωθεί με το παρελθόν του και να αποκαταστήσει τη σχέση του με την κόρη του. Αλλά τότε ο σκύλος θα πέσει και πάλι στα χέρια των βασανιστών του. Και ο ανθρώπινος φίλος του, ο μοναδικός φίλος που είχε ποτέ, θα αρχίσει έναν αγώνα με το χρόνο για να τον εντοπίσει, πριν να είναι πολύ αργά...

Η ιστορία βέβαια της φιλίας ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα σκύλο δεν είναι πρωτότυπη, αλλά η συγγραφέας καταφέρνει να την αποδώσει με δύναμη και έντονο συναίσθημα, χωρίς ποτέ να γίνεται μελό. Το έξυπνο εύρημα της διπλής αφήγησης από τον άνθρωπο και το σκύλο –και μάλιστα απόλυτα πειστικά, χωρίς υπερβολές ή «ανθρωποποίηση» της οπτικής του ζώου–, είναι το πιο δυνατό σημείο του κειμένου, ενώ το τέλος του... λοιπόν, όποιος δεν κλάψει στο τέλος αυτού του βιβλίου, απλά δεν έχει καρδιά.

Όμως, το βιβλίο της Susan Wilson είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια συγκινητική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα σκύλο. Μέσα στις σελίδες του υπάρχει ένα ερώτημα: Μπορεί κάποιος να απελευθερωθεί από το παρελθόν του; Μπορούν να γιατρευτούν τα τραύματα της ψυχής, μπορούν να ξεπεραστούν τα λάθη; Μπορεί κάποιος που έχει μάθει να τα μετράει όλα με το χρήμα και το συμφέρον, να αγαπήσει; Μπορεί κάποιος που έχει μάθει να είναι βίαιος για να ζήσει, να νιώσει συντροφικότητα και αφοσίωση; Η απάντηση που δίνει η συγγραφέας είναι θετική: μπορεί η αγάπη να μας «εξαγοράσει» από το κακό, ακριβώς όπως ο ιερέας στους «Άθλιους» του Βίκτορος Ουγκώ «εξαγόρασε» τον Γιάννη Αγιάννη με τα ασημένια κηροπήγια που του χάρισε κι έσπασε έτσι τις αλυσίδες που τον έδεναν με τη ζωή του εγκληματία. Αυτό είναι το μήνυμα του βιβλίου, κι αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα να το παρουσιάσω αυτές τις μέρες που όλοι ετοιμαζόμαστε ψυχολογικά για μια καινούργια αρχή με την αλλαγή του χρόνου. Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να γιατρευτεί με την αγάπη, μας λέει ο Αμερικανός ποιητής και φιλόσοφος Ραλφ Έμερσον, του οποίου ένα ρητό επέλεξα για τον τίτλο αυτής της παρουσίασης. Θα συμφωνήσω και, διαβάζοντας το βιβλίο, νομίζω θα συμφωνήσετε κι εσείς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ