Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ

01.01.2008
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΤΟ ΓΕΛΙΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΤΑΜΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κατερίνα Δασκαλάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-6691-17-1
Σελίδες
286

 Ο πόλεμος που δεν τελειώνει

Ο Πιερ Πεζύ γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λυών, μέσα στο οικογενειακό βιβλιοπωλείο. Σπούδασε Φιλοσοφία στη Σορβόννη και συμμετείχε στην εξέγερση του Μάη του 1968. Είναι καθηγητής στο λύκειο Σταντάλ στην Γκρενόμπλ και διευθυντής προγράμματος στο διεθνές Κολέγιο Φιλοσοφίας. Το 2002 κυκλοφόρησε το έργο του «Η Μοναχούλα» (“La Petite Chartreuse”) το οποίο απέσπασε ενθουσιώδεις κριτικές και γνώρισε μεγάλη εκδοτική επιτυχία.

 Το καλοκαίρι του 1963, ο 16χρονος Πωλ θα διασχίσει τα σύνορα για τη Γερμανία και το Κελστάιν όπου θα συναντήσει τον Τόμας, με τον οποίο αλληλογραφεί στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος. Οι μνήμες του πολέμου είναι νωπές, αν και η μικρή πόλη κοντά στο Μόναχο δεν φαίνεται να έχει υποστεί τις συνέπειές του. Σε μια εκδρομή στην εντυπωσιακή Μαύρη Λίμνη, όπου οι κάτοικοι συνηθίζουν να πηγαίνουν για πικνίκ και μπάνιο, θα γνωρίσει μια κοπέλα, δύο χρόνια μεγαλύτερη, που κυκλοφορεί παντού με την κάμερά της. Η Κλάρα είναι κόρη του γιατρού Λαφονταίν που το 1941 είχε προσπαθήσει ανεπιτυχώς, μαζί με έναν νεαρό συντοπίτη του, λοχαγό του γερμανικού στρατού, να σώσει από το θάνατο παιδιά Εβραίων στο Κράμανετσκ της Ουκρανίας.

Τα χρόνια περνούν και ο Πωλ, έπειτα από ένα ταξίδι αυτογνωσίας στη γαλλική ενδοχώρα, θα στραφεί στη γλυπτική. Η Κλάρα φωτογραφίζει πρόσωπα στρατιωτών από τα πεδία των σύγχρονων μαχών. Οι σποραδικές συναντήσεις τους στη διάρκεια των χρόνων δεν αφήνουν ανεπηρέαστο τον Πωλ. Μέσα από τα έργα του προσπαθεί να ξορκίσει το κακό και να λύσει το αίνιγμα της ζωής και του πολέμου. Λύσεις, όμως, δεν υπάρχουν. «Το αίνιγμα είναι μια θλιβερή αυταπάτη. Η δημιουργική δραστηριότητα, η επεξεργασία των μορφών και των εικόνων, μια απασχόληση όπως οποιαδήποτε άλλη, που γρήγορα πνίγεται κάτω από τα τσόχινα στρώματα μιας πάντοτε επίπλαστης ειρήνης» (σελ. 269).

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη: το πρώτο περιλαμβάνει το καλοκαίρι του Πωλ στο Κλεπστάιν και τα εμβόλιμα επεισόδια από την εκτέλεση των παιδιών στο Κράμανετσκ. Το δεύτερο παρακολουθεί την πορεία του Πωλ από την ηλικία των δεκαεπτά ετών μέχρι τα βαθιά γεράματα σε μελλοντικό χρόνο (καλοκαίρι  του 2037). Τα επιμέρους κεφάλαια ορίζονται χρονικά και τοπικά από τις συναντήσεις του Πωλ με την Κλάρα. Ο πρόλογος και ο επίλογος εγκιβωτίζουν την ιστορία σε ένα παραμύθι.  Η κυρίως πρωτοπρόσωπη αφήγηση, σε ιστορικό ενεστώτα, προσδίδει ένταση και αμεσότητα στο μυθιστόρημα. Αν και δεν έχει κορύφωση, το βιβλίο του Πεζύ κρατά αδιάπτωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Είναι ένα συγκινητικό μυθιστόρημα για τον πόλεμο δίχως τέλος, την ενηλικίωση και την αναμέτρηση με το φόβο, το κακό που ελλοχεύει παντού, την καλλιτεχνική δημιουργία, την προσωπική ανεξαρτησία και την αναζήτηση της ευτυχίας. 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ