Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΕΒΕΛΙΝ

20.12.2013
facebook email
ΑΔΑΜ ΚΑΙ ΕΒΕΛΙΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώτα Λαγουδάκου
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5542-0
Σελίδες
296

Το άτομο και η ιστορία

Ο γεννημένος στη Δρέσδη (1962) Ίνγκο Σούλτσε θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Γερμανίας. Με σπουδές Φιλολογίας, άρχισε από πολύ νέος να ασχολείται με το θέατρο και στη συνέχεια με το μυθιστόρημα. Το 2003 συμμετείχε, μαζί με άλλους δεκατρείς συναδέλφους του από όλο τον κόσμο, στη συγγραφή του Global novel, ενώ το 2013 βραβεύτηκε με το Bertolt-Brecht-Literaturpreis.

Η ιστορία στο «Αδάμ και Έβελιν» ξεκινά τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου του 1989 σε μία πόλη στην Ανατολική Γερμανία. Πρωταγωνιστές είναι ο Αδάμ, ένας ράφτης γυναικείων ενδυμάτων, και η Έβελιν, μία νεαρή σερβιτόρα. Το ζευγάρι συγκατοικεί και όλα δείχνουν φυσιολογικά έως τη στιγμή που η Έβελιν συνειδητοποιεί ότι ο Αδάμ συνάπτει σχέσεις με τις γυναίκες στις οποίες ράβει ρούχα. Τον εγκαταλείπει και μαζί με μία φίλη της και τον ξάδερφό της από τη Δυτική Γερμανία ξεκινούν για διακοπές στην Ουγγαρία. Ο Αδάμ, σε μία προσπάθεια να την ξανακερδίσει, τους ακολουθεί με το δικό του αυτοκίνητο. Στο δρόμο παίρνει μαζί του την Κάτια, μία κοπέλα που προσπαθεί να εγκαταλείψει την Ανατολική Γερμανία πάση θυσία. Τη φυγαδεύει και στο δρόμο συναντούν τους υπόλοιπους. Οι ισορροπίες, όμως, τώρα έχουν αλλάξει. Η Έβελιν έχει δημιουργήσει δεσμό με τον ξάδερφο της φίλης της και εξακολουθεί να μην μπορεί να συγχωρήσει τον Αδάμ. Ο χρόνος περνά, τα σύνορα ανοίγουν και ο πειρασμός της Δυτικής Γερμανίας βρίσκεται μπροστά στο ζευγάρι. Να περάσουν στη Δυτική Γερμανία; Κι αν περάσουν, τι θα συναντήσουν στο δρόμο τους;

Δύο είναι τα επίπεδα που εντοπίζονται στο μυθιστόρημα του Σούλτσε. Αρχικά υπάρχει η ερωτική ιστορία ανάμεσα στον Αδάμ και στην Έβελιν: αγάπη, απιστία, πείσματα, εμπιστοσύνη και έλλειψη εμπιστοσύνης, οι δυο τους πρέπει να περάσουν από όλα τα στάδια ενός χωρισμού. Η επιμονή του Αδάμ τούς ξαναφέρνει μαζί, σε μία δοκιμαστική νέα απόπειρα συνύπαρξης. Τους φέρνει αντιμέτωπους, όμως, και με το δίλημμα της μετανάστευσης στη Δυτική Γερμανία. Κι εδώ το μυθιστόρημα περνάει στο δεύτερο επίπεδο, αυτό της ιστορικής πραγματικότητας. Ο πειρασμός είναι μπροστά τους, όλα όσα στο μυαλό τους είναι συνδεδεμένα με την έννοια της ελευθερίας βρίσκονται πίσω από τα σύνορα. Το τολμούν και έρχονται αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση, μία διαφορετική πραγματικότητα που δοκιμάζει τόσο τη σχέση τους όσο και τους ίδιους ως άτομα. Όταν το απαγορευμένο φρούτο παύει να είναι απαγορευμένο, εξακολουθεί κάποιος να θέλει να το φάει; Κι αν ναι, πώς διαχειρίζεται τις συνέπειες; Πού βρίσκεται τελικά ο παράδεισος; Σε αυτό που προσδοκά κάποιος ή σε αυτό που έχει πλάσει στη φαντασία του ότι προσδοκά;

Το «Αδάμ και Έβελιν» είναι ένα μυθιστόρημα που επιθυμεί να προκαλέσει τη σκέψη και τις πεποιθήσεις του αναγνώστη. Και τα καταφέρνει χωρίς να γίνεται κουραστικό, καθώς διαθέτει έξυπνους χαρακτήρες και διαλόγους και χιούμορ που ελαφρύνει την ορισμένες φορές φορτισμένη ατμόσφαιρα. Μία άξια δοκιμής αναγνωστική εμπειρία.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ