Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ

06.12.2013
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Εριφύλη Μαρωνίτη
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4281-6
Σελίδες
383

Άνθρωποι και Press στην… πρέσα

Δημοσιογράφοι και λογοτεχνία. Χμ, η ανάγκη των πρώτων (εν σπέρματι, θαρρεί κανείς) να δηλώσουν την παρουσία τους μέσω της επικαιρικότητας, ποτέ δεν θα μπορούσε να συμβαδίσει με τη βαθιά ενατένιση του χρόνου που αποζητάει η δεύτερη. Κι όμως, έχουν συνυπάρξει.

Άνθρωποι του Τύπου πηγαινοέρχονται ανάμεσα στα δύο… στρατόπεδα, μα και κάμποσα μυθιστορήματα έχουν γραφτεί με ήρωες δημοσιογράφους. Από το «Bel-ami» του Γκι ντε Μοπασάν μέχρι το «Νησί» του Άλντους Χάξλεϊ και από το «Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας» του Χάντερ Σ. Τόμπσον έως τον «Αθλητικογράφο» του Ρίτσαρντ Φορντ.

Στο μυθιστόρημα του Ράχμαν (βάπτισμα του πυρός για τον Βρετανό) η σύμπλευση των δύο κόσμων λειτουργεί με τρόπο μεταιχμιακά τελετουργικό. Το συντεχνιακό περιβάλλον συνταράσσεται από δραματικές αλλαγές, ο γραπτός Τύπος δεν είναι, πλέον, η «ιερή αγελάδα» της ενημέρωσης, ένας ολόκληρος κόσμος καταβυθίζεται, ωσαύτως και διάφοροι μικρόκοσμοι• ζωές που στηρίχθηκαν στον «οίκο» μιας παραδοσιακής εφημερίδας και αίφνης χάνουν το εσωτερικό κέντρο βάρους τους.

Δεν υπάρχει καταγγελία στους «Τίτλους τέλους», δεν τρέχουν πικρά δάκρυα, ο Ράχμαν δεν μελετάει τα ερείπια ψάχνοντας δολιοφθορείς. Τα πράγματα απλώς συμβαίνουν, υποταγμένα σε ένα νομοτελειακό βάρος. Το ίδιο συμβαίνει και στους ήρωές του. Ενώνονται, διαλύονται, ονειρεύονται, ψάχνουν θαλπωρή, ένα ουσιώδες ψέμα για να τους κρατήσει εν ζωή, ωστόσο οι ίδιοι προοδευτικά μετατρέπονται σε έρμαια• η πραγματικότητα τους ξεπερνάει.

Η σπονδυλωτή διακύμανση του μυθιστορήματος είναι ενδιαφέρουσα, από τη στιγμή που ο Ράχμαν αλλάζει το ύφος και την οπτική γωνία του από ιστορία σε ιστορία. Οι έντεκα ιστορίες λειτουργούν αυτόνομα και όλες μαζί συνδιαμορφώνουν έναν συνδετικό ιστό. Όλη τούτη η παραζαλισμένη πανίδα κινείται εντός και πέριξ μιας αγγλόφωνης εφημερίδας που εδρεύει στη Ρώμη. Πρόκειται για το εκκεντρικό δημιούργημα ενός πολυεκατομμυριούχου, του Σάιρους Οτ, που αποφασίζει στα μέσα της δεκαετίας του ’50 να λειτουργήσει ως τρανός τυχοδιώκτης (καίτοι στο τέλος αποδεικνύεται πως τα κίνητρά του δεν ήταν τόσο ταπεινά).

Η άνοδος του Τύπου, η ραγδαία πτώση του, οι αλλαγές στα διευθυντικά στελέχη, τα μικροσυμφέροντα, οι παθογένειες του επαγγέλματος, ο τρόπος διεκδίκησης ενός «ψιχίου» είδησης, η «απόδραση» των διαδόχων του Οτ από το μη κερδοφόρο περιβάλλον του Τύπου και διάφορα άλλα ζητήματα περνούν με τη δύναμη οδοστρωτήρα πάνω από τους ήρωες.

Ένα στρώμα ειρωνείας, συμπάθειας, συμπαγούς παρατήρησης και λεπταίσθητου χιούμορ διαπνέει και αυλακώνει τις αράδες του Ράχμαν. Η στιλιστική του δεινότητα, καίτοι πρωτόβγαλτος, είναι φανερή, όπως και η γνώση του χώρου στον οποίο αναφέρεται. Δημοσιογράφος και ο ίδιος, γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες και ο μέχρι πρότινος κυρίαρχος γραπτός Τύπος έχασε κατά κράτος από το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά Μέσα. Μολοντούτο, δεν περιορίζεται σε μια κριτική του χώρου, αλλά ρίχνει το βλέμμα του και στις επιπτώσεις που είχαν οι δομικές αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων. Οι… τίτλοι τέλους σημαίνουν για όλους.

Το βιβλίο έκανε «γκελ» από την αρχή. Έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες και μέσω του «πολύ» Μπραντ Πιτ θα διαβεί και τις πύλες του Χόλυγουντ για να γίνει ταινία.

Η μετάφραση, άριστη το δίχως άλλο, ανήκει στην Εριφύλη Μαρωνίτη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ