Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

04.12.2013
facebook email
ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Χίλντα Παπαδημητρίου
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-007-9
Σελίδες
357

Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα από τα τέλη της δεκαετίας του 1940

Ο –άγνωστος, φαντάζομαι– στο ελληνικό κοινό Ross MacDonald συμπληρώνει μαζί με τον Dashiell Hammett και τον Raymond Chandler «την αγία τριάδα του σκληρού αστυνομικού μυθιστορήματος», όπως αναφέρει η Χίλντα Παπαδημητρίου στο εξαιρετικό επίμετρο που συνοδεύει το μυθιστόρημα. Ο «Κινούμενος στόχος» είναι το πρώτο βιβλίο του MacDonald, με πρωταγωνιστή τον ιδιωτικό αστυνομικό Λιου Άρτσερ.

Ο Λιου Άρτσερ προσλαμβάνεται από την κυρία Σάμσον για να εντοπίσει τον σύζυγό της, ο οποίος έχει εξαφανιστεί. Ο εκατομμυριούχος Ραλφ Σάμσον είναι ένας ιδιόρρυθμος άνδρας: έχει χαρίσει ένα ολόκληρο βουνό σε έναν ερημίτη, πνευματικό αρχηγό μίας αίρεσης, διατηρεί φιλικές σχέσεις με μία ξεπεσμένη ηθοποιό, η οποία εμπλέκεται σε παράνομες δραστηριότητες, και περνάει τις ημέρες του καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Ο Λιου Άρτσερ ξεκινά την αναζήτηση του Σάμσον, συναντά γνωστούς του και εχθρούς του, περνάει τα βράδια του σε κλαμπάκια τζαζ ή τριγυρνώντας σε επικίνδυνα φαράγγια. Όταν στο σπίτι του Σάμσον φτάνει ένα σημείωμα με απαιτήσεις για λύτρα, η απλή εξαφάνιση μετατρέπεται σε απαγωγή και η αναζήτηση των ενόχων οδηγεί σε μονοπάτια που ο Άρτσερ δεν ήθελε να φανταστεί ότι θα περπατήσει.

Γραμμένο το 1949, το μυθιστόρημα του MacDonald είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα νουάρ λογοτεχνίας: ο έξυπνος αλλά κυνικός ιδιωτικός αστυνομικός, πλήθος femme fatale (ξεπεσμένων και μη), σκοτεινά και ύποπτα κλαμπ, αινιγματικοί τύποι, κυνηγητά με αυτοκίνητα και μία λύση μυστηρίου που δεν προσφέρει καμία κάθαρση, απλά επιβεβαιώνει την άποψη ότι το έγκλημα υπάρχει παντού γύρω μας και η προδιάθεση βρίσκεται σε όλους. Ο «Κινούμενος στόχος» διαθέτει κινηματογραφική γραφή, ταχύτατες εναλλαγές σκηνών και σκηνικών τόπων και διάλογο κοφτό και ταυτόχρονα κοφτερό. Η ανάγνωση του μυθιστορήματος φέρνει στο μυαλό οικείες εικόνες φιλμ νουάρ και νομίζω ότι αποτελεί την ιδανική συντροφιά για ένα χειμωνιάτικο βράδυ.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ