Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

REPLAY, ΖΩΗ ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

01.01.2008
facebook email
REPLAY, ΖΩΗ ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Χρυσόπουλος
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-3456-9
Σελίδες
414

Επαναλαμβανόμενες ζωές

 Η φανταστική λογοτεχνία μετράει πολλούς πιστούς θαυμαστές σε ολόκληρο τον κόσμο και, φυσικά, και στη χώρα μας. Ο Κεν Γκρίμγουντ (1944-2003), ο οποίος είχε σπουδάσει ψυχολογία και ασχολούνταν με τη ραδιοφωνική δημοσιογραφία, κέρδισε το 1988 το Παγκόσμιο Βραβείο Φανταστικής Λογοτεχνίας για το έργο που παρουσιάζεται σε αυτό το κείμενο.
           
Ο Τζεφ πεθαίνει στις 18 Οκτωβρίου 1988 και ξυπνάει στο φοιτητικό του δωμάτιο το 1963. Αρχικά πανικοβάλλεται, αλλά μετά προσπαθεί να επωφεληθεί από τη γνώση του μέλλοντος. Πλουτίζει και δημιουργεί οικογένεια και στις 18 Οκτωβρίου 1988 ξαναπεθαίνει. Όταν ξαναξυπνάει στο φοιτητικό του δωμάτιο, συνειδητοποιεί ότι ζει επαναλαμβανόμενες ζωές. Απελπίζεται, νιώθει την απώλεια των όσων είχε ζήσει και αποφασίζει να ζήσει έντονα. Κάποια στιγμή παρακολουθεί μια εξαιρετικά επιτυχημένη ταινία, η οποία όμως δεν υπήρχε στο μέλλον που γνωρίζει και τότε συνειδητοποιεί ότι δεν είναι ο μόνος που ζει αυτή την εμπειρία. Έτσι γνωρίζει την Πάμελα κι από εκείνη τη στιγμή ο χρόνος έχει αξία, αφού σε κάθε μια από τις επαναλήψεις τους έχουν απώλεια χρόνου. Και φοβούνται ότι κάθε φορά θα είναι η τελευταία που θα γυρίσουν στη ζωή.
           
Ο Γκρίμγουντ χρησιμοποιεί την τριτοπρόσωπη αφήγηση για να παρουσιάσει μια επαναλαμβανόμενη ιστορία. Ο Τζεφ και η Πάμελα κάθε φορά επιστρέφουν στον ίδιο, οικείο κόσμο και προσπαθούν να αλλάξουν τη ζωή τους και τα λάθη τους. Αυτά που μπορούν να κάνουν για την ανθρωπότητα είναι ελάχιστα και όταν μια φορά θα αποπειραθούν να αλλάξουν κάποια πράγματα οι συνέπειες είναι ολέθριες. Περιορίζονται, λοιπόν, στο να προσπαθήσουν να ζήσουν όσο περισσότερο γίνεται μαζί.
           
Το μυθιστόρημα συνδυάζει την περιπέτεια και την υπαρξιακή αγωνία, κυρίως προς το τέλος του βιβλίου, όταν οι ήρωες συνειδητοποιούν πως μάλλον ζουν την τελευταία τους ζωή. Ανησυχούν ότι θα χάσουν ο ένας τον άλλον, αφού σε όλες τις επιστροφές τους στην παράνοια ενός γνώριμου γι’ αυτούς κόσμου η σχέση τους ήταν η σωτηρία τους από την τρέλα ή την απομόνωση.
           
Το Replay  είναι ένα πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα, μέσα από το μοτίβο της επανάληψης και την αγωνία για το τέλος του χρόνου. Πολύ καλή η μετάφραση του κ. Χρυσόπουλου, με χρήσιμες υποσημειώσεις.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ