Έχουμε διαβάσει 2992 βιβλία

ΣΕ ΒΛΕΠΩ

16.01.2015
Συντάκτης: Ελένη Κίτσου
facebook email
ΣΕ ΒΛΕΠΩ
Εκδοτικός Οίκος
ΔΙΟΠΤΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Φωτεινή Πίπη
Κατηγορία
ISBN
978-960-364-666-2
Σελίδες
494

Όπου και να ‘σαι, το παρελθόν θα σε βρει

Η δρ Ναντίν Λαβουά πάσχει από κλειστοφοβία. Αλλά είναι αδύνατον να εντοπίσει τον λόγο ύπαρξής της καθώς έχει αρκετά κενά μνήμης από την παιδική της ηλικία. Ταυτόχρονα αγωνιά για την εξαφανισμένη κόρη της που πλέον ζει στους δρόμους.

Κάποια στιγμή στην ψυχιατρική κλινική όπου εργάζεται, έρχεται σε επαφή με μια κοπέλα που περιθάλπεται εκεί, η οποία μόλις έχει εγκαταλείψει το κοινόβιο «Το ποτάμι της ζωής» και έχει αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Η Ναντίν στην προσπάθειά της να τη βοηθήσει ανακαλύπτει ότι η ιστορία της μοιάζει ανησυχητικά πολύ με τη δική της, όταν ως παιδί έζησε για μερικούς μήνες σε κοινόβιο μαζί με τη μητέρα και τον αδερφό της. Και τότε έρχεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της –αυτό που επιλεκτικά έχει απωθηθεί– και τις τραυματικές εμπειρίες που ευθύνονται για την κλειστοφοβία και τις κρίσεις πανικού της. Θα τολμήσει να το κοιτάξει κατάματα, να το αποδεχτεί και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους για τις πληγές της;

Το μυθιστόρημα «Σε βλέπω» της Chevy Stevens είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ. Μέσω εξαίρετων και λεπτομερέστατων περιγραφών κτιρίων, τοποθεσιών, πόλεων, εικόνες δημιουργούνται μπροστά στα μάτια του αναγνώστη και σταδιακά ξεδιπλώνεται ένα σκηνικό μυστηρίου και αγωνίας. Ενώ χάρη στην κινηματογραφική διάσταση του κειμένου ο τελικός αποδέκτης όλων αυτών παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όσα συμβαίνουν, αγωνιά, τρομάζει. Όσο περνάει η ώρα δένεται με τους ήρωες, γίνεται συνοδοιπόρος της Ναντίν, συν-βιώνει τα συναισθήματά της.

Την αφήγηση αναλαμβάνει η ίδια η Ναντίν. Σε πρώτο πρόσωπο και με άμεσο τρόπο παρουσιάζει την ιστορία μέσα από το δικό της πρίσμα. Γεγονότα, σκέψεις, ερωτήματα, αναλύσεις, συμπεράσματα, όλα μέσα από τη δική της οπτική. Των υπόλοιπων ηρώων τις σκέψεις και τις απόψεις τις μαθαίνουμε μόνο μέσα από τους διαλόγους, που έτσι κι αλλιώς είναι αρκετά περιορισμένοι. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να μιλήσει και να αποκαλύψει το οτιδήποτε – είτε προσωπικές εμπειρίες είτε περαιτέρω σκέψεις.

Με παράλληλη αφήγηση –το παρόν και το παρελθόν της Ναντίν εναλλάσσονται–, αλλά και με θραύσματα παρελθόντος, καθώς οι «χαμένες» αναμνήσεις επανέρχονται σταδιακά και στοιχειώνουν την αφηγήτρια, ξεδιπλώνεται ένας εφιαλτικός κόσμος που είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι υπάρχει – κι όμως υπάρχει. Κακοποίηση παντός είδους, ναρκωτικά, κατάθλιψη, παράνοια, ζωή κάτω από φρικιαστικές συνθήκες και πολλά άλλα.

Η Chevy Stevens δίνει σημαντικά στοιχεία ψυχιατρικής και ψυχολογίας τόσο από τη μεριά των ασθενών όσο και των γιατρών. Είναι εμφανές ότι έχει κάνει έρευνα, ότι γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο. Επίσης φαίνεται να γνωρίζει τη ζωή και την καθημερινότητα μέσα σε κοινόβιο, αλλά διαθέτει και γνώσεις περί πνευματικότητας και διαλογισμού.

Χωρίς υπερβολή όποιος διαβάσει το βιβλίο, εκτός του ότι θα ζήσει μια συναρπαστική περιπέτεια, θα μάθει αρκετά πράγματα που ίσως του φανούν χρήσιμα κάποια στιγμή στη ζωή του.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ