Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΜΑΤΙΛΝΤΑ

04.04.2014
facebook email
ΜΑΤΙΛΝΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΝΕΦΕΛΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ισμήνη Καπάνταη
Κατηγορία
ISBN
978-960-504-079-6
Σελίδες
152

Ένα κείμενο του Ρομαντισμού

Το όνομα της Mary Shelley φέρνει αμέσως στο νου ένα από τα γνωστότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών, τον «Φρανκενστάιν». Κόρη του φιλόσοφου William Godwin και της πρωτοπόρου του φεμινιστικού κινήματος Mary Wollstonecraft, σύζυγος του ποιητή Percy Busshe Shelley, μεγάλωσε και έζησε μία ολόκληρη ζωή ανάμεσα σε ανθρώπους του πνεύματος. Η «Ματίλντα» είναι το δεύτερο έργο που έγραψε έπειτα από τον «Φρανκενστάιν». Το κείμενό της –γραμμένο το 1820– δεν εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της ζωής της εξαιτίας του θέματος που εξέταζε και το οποίο θεωρήθηκε προκλητικό. Η νουβέλα εκδόθηκε τελικά το 1959.

Η νεαρή πρωταγωνίστρια της ιστορίας μένει ορφανή από μητέρα όταν ήταν βρέφος. Ο πατέρας της, μη μπορώντας να αντέξει την απώλεια της πολυαγαπημένης του συζύγου, αφήνει το μωρό στην αδερφή του και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. Επιστρέφει μετά από δεκαέξι χρόνια και η επανασύνδεση πατέρα-κόρης προσφέρει στιγμές απόλυτης ευτυχίας και στους δυο τους. Έπειτα από ένα διάστημα, όμως, ο πατέρας αρχίζει να γίνεται απόμακρος και επιθετικός με την κόρη του, η οποία αδυνατεί να εξηγήσει την αλλαγή στη συμπεριφορά του. Σε μια προσπάθειά της να τον πλησιάσει, τον πιέζει να της μιλήσει και εκείνος ξεσπάει και της ομολογεί ότι είναι ερωτευμένος μαζί της. Τα αποτελέσματα αυτής της εξομολόγησης είναι τραγικά και για τους δυο τους.

Η νουβέλα είναι γραμμένη ως μία μακροσκελής επιστολή: η αφηγήτρια και πρωταγωνίστρια αποφασίζει να αφηγηθεί προς το τέλος της ζωής της την ιστορία της στον μοναδικό της φίλο. Ξεκινά με την αφήγηση του έρωτα των γονιών της, τα μοναχικά της χρόνια με τη θεία της και συνεχίζει με την ευτυχισμένη επανασύνδεση με τον πατέρα της, για να καταλήξει στα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν μετά την εξομολόγησή του. Με γλώσσα χαρακτηριστική του ρομαντικού κινήματος –μακροσκελείς προτάσεις, παρομοιώσεις, μεταφορές, πλήθος επιθέτων και εικόνων– η συγγραφέας θίγει ένα θέμα ευαίσθητο, την αιμομιξία, έστω κι αν αυτή δεν συντελέστηκε ποτέ. Φυσικό ήταν, για εκείνη την εποχή, ο πατέρας της Shelley να αρνηθεί να εκδώσει το κείμενο της κόρης του.

Πολλά από όσα αφηγείται η πρωταγωνίστρια μπορεί να ξενίσουν τον σημερινό αναγνώστη. Για παράδειγμα, για ποιο λόγο κατηγορεί τον εαυτό της για όσα αισθάνεται ο πατέρας της και γιατί αφήνεται να παρασυρθεί στη δυστυχία; Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα κείμενο των αρχών του 19ου αιώνα, επηρεασμένο από τη νοοτροπία και τα λογοτεχνικά ρεύματα της περιόδου. Αξίζει να διαβαστεί για τον πλούτο των εικόνων και της γλώσσας του, την οποία μετέφρασε εξαιρετικά η κα Ισμήνη Καπάνταη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ