Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

13.11.2013
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΜΙΛΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ανδρέας Παππάς, Βάνα Χατζάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-7218-96-4
Σελίδες
671
ΑΝΑΓΚΗ. Μία λέξη γραμμένη με ελληνικά γράμματα, βαθιά σκαλισμένα στην πέτρα, με κάποια απροσδιόριστα γνωρίσματα της γοτθικής γραφής σαν για να φανερώσουν πως τα είχε γράψει εκεί, σε μία σκοτεινή γωνία ενός από τους πύργους της Παναγίας των Παρισίων, κάποιο μεσαιωνικό χέρι. Σε αυτή τη λέξη επάνω, δημιουργήθηκε αυτό το βιβλίο.
Victor Hugo, Μάρτιος 1831


Ο θρύλος λέει ότι ο συγγραφέας, προκειμένου να προλάβει την ημερομηνία παράδοσης του έργου, αποσύρθηκε στη σοφίτα με ένα κερί και μια τραχιά κουβέρτα στους ώμους, ώστε να νιώσει όπως οι άνθρωποι του Μεσαίωνα. Η «Παναγία των Παρισίων» εκδόθηκε το 1831. Ο Hugo τοποθετεί τη δράση στον Μεσαίωνα, σε ένα ιστορικό πλαίσιο το οποίο αποτυπώνεται μέσω των περιγραφών στα εμβόλιμα κεφάλαια που δεν προάγουν την πλοκή, αλλά δίνουν μία απίστευτα ζωντανή εικόνα του Παρισιού του 15ου αιώνα: πολύβουο και ποικιλόχρωμο, με την αυλή των θαυμάτων του όπου κατοικούν τσιγγάνοι και αλήτες, φιγούρες σκοτεινές και ανησυχητικές, τερατώδεις και τρυφερές μαζί. Και τον επιβλητικό, καθεδρικό ναό να πρωταγωνιστεί, καθώς ένα σκοτεινό πεπρωμένο απλώνεται πάνω από το καμπαναριό του.

Μία τσιγγάνα, παράξενα ανέγγιχτη από την ασχήμια μέσα στην οποία μεγάλωσε, χορεύει. Ένας ιερωμένος υποφέρει από ανομολόγητα πάθη. Ένας δύσμορφος κωδωνοκρούστης ανακαλύπτει την αγάπη και την ομορφιά. Ένας φιλόσοφος αναθεωρεί τον τρόπο σκέψης του. Ένας στρατιωτικός αποδεικνύει ότι το ρηθέν «οία η μορφή, τοιάδε και η ψυχή» δεν ισχύει πάντα. Ένα κλασικά γοτθικό μυθιστόρημα που περνάει με τον τρυφερό και απλό τρόπο του οποίου ο Hugo είναι grand maître, διαχρονικά μηνύματα: o παραλογισμός της αφαίρεσης μιας ανθρώπινης ζωής, η καταχρηστική εξουσία της Εκκλησίας που ήταν ο απόλυτος δυνάστης κατά τον Μεσαίωνα, η καταπάτηση των βασικότερων δικαιωμάτων του ανθρώπου. Και πλάι σε αυτή την αθλιότητα και τον σκοταδισμό, η απόλυτη ομορφιά, η ανιδιοτελής αγάπη. Και επιπλέον, οι περιγραφές ανθρώπων, δρόμων και καταστάσεων, διαποτισμένες με το δηλητηριώδες και εντελώς σύγχρονο χιούμορ του συγγραφέα!

Μία ολόκληρη στρατιά από αλήτες του Παρισιού ακολούθησε τη νεκρική πομπή του Hugo. Το συγκλονιστικό είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν πρόσβαση στα βιβλία του, όμως ήξεραν ότι έγραφε για εκείνους. Όταν σκέφτομαι την εικόνα του ρακένδυτου πλήθους να περνά έξω από την Παναγία των Παρισίων, έχω πάντα την αίσθηση ότι τους παρακολουθούν ένας δύσμορφος καμπούρης και μία χορεύτρια με πολύχρωμη φούστα που μόλις αχνοφαίνονται πάνω στο καμπαναριό.

                                                                                                                             Βίβιαν Φόρτη

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ