Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

10.11.2013
facebook email
ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΣΟΚΟΛΗΣ-ΚΟΥΛΕΔΑΚΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Φωτεινή Νάσσου
Κατηγορία
ISBN
978-960-556-019-5
Σελίδες
351

Ο Τσέχωφ αστυνομικός συγγραφέας

Προφανώς και δεν χρειάζονται συστάσεις όταν πρόκειται να μιλήσεις για κάποια δημιουργία του σπουδαίου Άντον Τσέχωφ. Αυτό όμως που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος –εγώ σίγουρα το αγνοούσα– είναι ότι ο Ρώσος συγγραφέας είχε γράψει αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο είχε δημοσιευτεί σε συνέχειες στην εφημερίδα «Τα Νέα της ημέρας» από τον Αύγουστο του 1884 έως τον Μάρτιο του 1885.

Ένας σαραντάχρονος άντρας πλησιάζει τον αρχισυντάκτη μίας εφημερίδας και του παραδίδει ένα χειρόγραφο μυθιστόρημα, το οποίο υποτίθεται ότι εξιστορεί πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν κάποια χρόνια πριν σε μία επαρχιακή πόλη. Σε αυτή την πόλη εργαζόταν ως ανακριτής ο πρωταγωνιστής του χειρογράφου, ο Καμύτσωφ, ένας άντρας έξυπνος, αλλά κυνικός και επιλεκτικός. Περνάει αρκετό από τον χρόνο του με τον κόμη της περιοχής, μεθώντας και συμμετέχοντας σε ολονύχτιες γιορτές και όργια. Σε μία βόλτα στο δάσος ο Καμύτσωφ και ο κόμης συναντούν τη νεαρή Όλγα, την «κοπέλα με τα κόκκινα», και την πολιορκούν και οι δύο. Αυτή όμως παντρεύεται τον μεσήλικα επιστάτη του κόμη σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τη μίζερη ζωή της. Μετά τον γάμο, η Όλγα αρχικά συνάπτει σχέση με τον Καμύτσωφ και στη συνέχεια τον εγκαταλείπει –όπως και τον σύζυγό της– για χάρη του κόμη και της περιουσίας του. Η άφιξη της γυναίκας του κόμη, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσαν όλοι, οδηγεί σε απρόβλεπτα γεγονότα και σε έναν φόνο πάθους.

Ο Τσέχωφ, όπως κάνει και στα θεατρικά του, εστιάζει στην επαρχιακή ζωή, την κοινωνική ιεραρχία της και την πολλές φορές πεζή καθημερινότητά της. Οι έχοντες την εξουσία και το χρήμα παρουσιάζονται ως αργόσχολοι και αυτή είναι ίσως η αιτία για την ανάγκη τους να συμμετέχουν σε φαγοπότια και όργια, για να σταματήσουν να βαριούνται. Κανένας από τους χαρακτήρες δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής: ο αφηγητής Καμύτσωφ είναι σκληρός και αρκετά εγωιστής στις σχέσεις του με όλους τους ανθρώπους –αντιπαθεί, για παράδειγμα, τον κόμη, αλλά τον ανέχεται, γιατί δεν έχει καλύτερο τρόπο να περάσει τον χρόνο του– ο κόμης, ένας άντρας που αργοπεθαίνει εξαιτίας του ποτού, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όσους και όσα του προκαλούν ευδαιμονία, ενώ η αρχικά αθώα Όλγα αρχίζει να συνειδητοποιεί τη δύναμη της ομορφιάς της και δεν διστάζει να την εκμεταλλευτεί, παρ’ όλο που είναι παντρεμένη με τον επιστάτη και ερωτευμένη με τον Καμύτσωφ. Και εδώ είναι η επιτυχία του Τσέχωφ: καταφέρνει να δημιουργήσει στον αναγνώστη το αίσθημα της αγωνίας για χαρακτήρες που ούτε καν συμπαθεί.

Το μυθιστόρημα, όμως, ξεχωρίζει για έναν ακόμα λόγο. Ο Τσέχωφ αποπειράται να γράψει μία αστυνομική ιστορία, αλλά το κάνει με τους δικούς του όρους. Το έγκλημα λαμβάνει χώρα προς το τέλος του μυθιστορήματος και η επίλυσή του γίνεται βιαστικά, σαν να κλείνει το μάτι ο συγγραφέας σε όλους τους ομότεχνούς του που τοποθετούν το έγκλημα στην αρχή της ιστορίας και μέχρι το τέλος αναζητούν τον δολοφόνο. Ο Τσέχωφ ενδιαφέρεται για τις σχέσεις των ανθρώπων και για την κλιμάκωση των γεγονότων που οδηγούν στο έγκλημα. Σε αναγκάζει να ψάχνεις τον ένοχο προτού καν συμβεί το έγκλημα. Διαφοροποιείται από τις κλασικές φόρμες, αλλά παρ’ όλ’ αυτά κρατά το ενδιαφέρον και γράφει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο, περιπαίζοντας το είδος, κερδίζει τον αναγνώστη.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ