Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΠΡΙΝ ΕΚΕΙΝΗ ΜΕ ΓΝΩΡΙΣΕΙ

09.11.2013
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
ΠΡΙΝ ΕΚΕΙΝΗ ΜΕ ΓΝΩΡΙΣΕΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Θωμάς Σκάσσης
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-248-6
Σελίδες
271

Προσοχή: αγάπη ενόψει!

Ένα μυθιστόρημα από το μακρινό 1982, δύο χρόνια πριν από την έκδοση του θαυμαστού «Ο Παπαγάλος του Φλωμπέρ» (1984), είναι τούτο που έρχεται να προστεθεί στη στρατιά των βιβλίων του Μπαρνς που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

Ένα πρώιμο βιβλίο για τον Βρετανό μάστορα των “ménage à trois” που φανερώνει τη συγγραφική φινέτσα του, η οποία θα τελειοποιηθεί στα ύστερα έργα του, και το πρωτογενές μπρίο του να «αποψιλώνει» τα ζητήματα της καρδιάς. Ένα αντίστοιχο «ιψενικό τρίγωνο» διανθίζει και το συγκεκριμένο μυθιστόρημα. Με τον ίδιο γλυκόπικρο, παιγνιώδη, σκεπτιστικό τρόπο που συνέθεσε και το «Περί Ανέμων», αλλά όχι με την αισθητή ζεστασιά που περιέβαλλε τους ήρωες του «Ένα κάποιο τέλος».

Ένας «μικρός Οθέλος», ο καθηγητής Ιστορίας Γκράχαμ Χέντρικ, αφήνει στα κρύα του λουτρού τη γυναίκα του Μπάρμπαρα, για τα θέλγητρα της πρώην ηθοποιού Ανν.

Ένας άντρας μέσης ηλικίας, με εύτακτη, ήρεμη και βαρετή ζωή αποφασίζει να ακολουθήσει τους χτύπους της καρδιάς του. Να διεκδικήσει το μερίδιο αγάπης που του αναλογεί. Είτε μέσα στο στενό φόρεμα του γάμου, είτε εκτός, είτε εντός εκτός και επί τα αυτά (κάπως έτσι νιώθει, άλλωστε, όντας παντρεμένος με την Ανν).

Όμως, η αγάπη είναι ένα δηλητήριο διπλής δράσης. Κατευνάζει και οξύνει τις αισθήσεις. Τρέφει, αλλά και αφαιμάσσει. Συνθέτει δύο σώματα, αλλά και τα διαλύει. Ο Γκράχαμ αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο όξος και στο μέλι. Προοδευτικά τα όξινα της καρδιάς υπερνικούν. Μην μπορώντας να ξεδιαλύνει μέσα του τη φαντασία από τη μνήμη, καταγίνεται με τους δαίμονες της κτητικότητας που «γεννάει» ο ίδιος του ο εαυτός. Νιώθει ωσάν θλιβερός μοιχός, εικάζοντας τις σχέσεις που είχε η γυναίκα του πριν καν τον γνωρίσει. Φαντάζεται ερωτικές περιπτύξεις της Ανν, που του προκαλούν άφατη θλίψη. Βλέπει και ξαναβλέπει ταινίες που έχει παίξει εκείνη στον κινηματογράφο και αντιλαμβάνεται πως κάθε παρτενέρ της ήταν –και είναι– ένας οιονεί σάτυρος που επιβουλεύεται τη συζυγική κλίνη του. Ζηλεύει ακόμα και τα αντικείμενα που εκείνη έχει αγγίξει και τα μέρη που έχει επισκεφθεί ως τουρίστρια. Όλα αυτά πριν καν τη γνωρίσει. Ο πρότερος βίος της γίνεται αβίωτος γι’ αυτόν.

Ζητάει τη βοήθεια του φίλου του, Τζακ. Ενός τραχύ, κυνικού συγγραφέα που ειδικεύεται σε παράλληλες σχέσεις (είτε στη λογοτεχνία, είτε στη ζωή). Φευ, μια τέτοια παράλληλη σχέση συνήψε και με την Ανν, εν αγνοία του Γκράχαμ. Όταν, όμως, θα αναδυθεί στην επιφάνεια η αλήθεια, τότε ο Γκράχαμ θα νιώσει μέσα του την ηλεκτρισμένη γαλήνη της απάθειας να τον τυλίγει. Είναι ένα γκρίζο σύννεφο που περιβάλλει τη δική του Δυσδαιμόνα. Είναι μια ιδιαίτερη όραση, των παρελθόντων γεγονότων, που πέφτουν σαν αιχμηρή λεπίδα στο σώμα του θορυβώδους, ερωτόπληκτου (sic) Κάσσιου.

Οι παραινέσεις του Τζακ προς τον Γκράχαμ να πάρει αποστάσεις από τη σχέση του με την Ανν, να αρχίσει να την αγαπάει λιγότερο, πέφτουν στο κενό. Οι προσπάθειες της Ανν να ζεστάνει το σπίτι της αγάπης ρίχνονται σε ένα πηγάδι γεμάτο αγκαθωτές αμφιβολίες, ευτελή σχόλια και πικρόχολους μυκτηρισμούς. Ο λαβύρινθος στον οποίο έχει μπει ο Γκράχαμ δεν έχει έξοδο. Η μόνη του ελπίδα είναι να πάρει μαζί του τους… ενόχους.

Το τέλος που επιφυλάσσει ο Μπαρνς τους ήρωές του έχει ένα στοιχείο μπανάλ• τω όντι, είναι προβλέψιμο και προφανές. Ίσως αυτό να είναι το μοναδικό ψεγάδι σε ένα κατά τ’ άλλα ηχηρό στροβίλισμα συναισθημάτων• σε ένα μυθιστόρημα επικίνδυνης τροπής• εντέλει, σε μια ιστορία που είναι κατάστικτη από υπαρξιακά διλήμματα, ατροφική εμπλοκή με την έννοια του παρελθόντος και προβληματική σύμπλευση με αυτό που λέμε «αγάπη μέχρι ο θάνατος να μας χωρίσει».

Η μετάφραση, έξοχη για άλλη μια φορά, ανήκει στον Θωμά Σκάσση που γνωρίζει πολύ καλά την ιδιαίτερη, ιδιοσυγκρασιακή γραφή του Μπαρνς.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ