Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΩΡΕΣ

29.12.2013
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΩΡΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Αργυράκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-496-817-6
Σελίδες
240

Ιστορίες με φόντο το σκοτάδι…

Ο Χαρούκι Μουρακάμι θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Ιάπωνες συγγραφείς. Το πρώτο του μυθιστόρημα, “Hear the Wind Sing”, εκδόθηκε το 1979 στα ιαπωνικά και το 1987 στα αγγλικά. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα “Pinball, 1973”, ”A Wild Sheep Chase”, “Hard-boiled Wonderland and The End of the World”, και αρκετά διηγήματα. Ωστόσο, η εμπορική επιτυχία ήρθε με το μυθιστόρημά του, “Norwegian Wood” («Νορβηγικό δάσος» - εκδόθηκε στα αγγλικά το 2000), το οποίο πούλησε περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο και έπειτα μεταφέρθηκε και στην οθόνη. Εξίσου μεγάλη επιτυχία γνώρισε και το μυθιστόρημα του, "1Q84" (χαρακτηρίστηκε ως το magnus opus του), που εκδόθηκε στα αγγλικά το 2011. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Franz Kafka (2006) και Jerusalem (2009), καθώς και με το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Ιαπωνίας, το Yomiury. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 40 γλώσσες. Πολλά από τα μυθιστορήματά του έχουν μουσικά θέματα και τίτλους τραγουδιών, π.χ το «Νορβηγικό δάσος» έχει πάρει τον τίτλο του από το “Norwegian Wood” των Beatles.

Αυτό διαφαίνεται και στο μυθιστόρημά του «Τις μικρές ώρες» (τίτλος πρωτοτύπου στα αγγλικά: “After Dark”, 2008), όπου ένας από τους πρωταγωνιστές, ο Τακαχάσι, είναι τρομπονίστας τζαζ. Το μυθιστόρημα αυτό αποτελείται από 21 κεφάλαια με το πρώτο κεφάλαιο να ξεκινά στις 11:56 μ.μ. και το τελευταίο στις 6:52 π.μ., που σημαίνει ότι οι ιστορίες που αφηγείται ο συγγραφέας διαδραματίζονται από τις 11:56 μ.μ. της μιας ημέρας μέχρι τις 6:52 π.μ., της επόμενης παρουσιάζοντάς μας τη νυχτερινή όψη της πόλης και των ανθρώπων της. Οι ήρωες του βιβλίου του αγαπούν τη νύχτα, και τους αρέσει ή να δημιουργούν ή το αντίθετο, να βλάπτουν τους άλλους ή τον εαυτό τους με φόντο το σκοτάδι. Ο τρομπονίστας τζαζ Τακαχάσι, ο οποίος τις ώρες αυτές κάνει πρόβες, δυο αδερφές εκ διαμέτρου αντίθετες, η Μάρι, μια σεμνή και διαρκώς σκεπτική φοιτήτρια που για τους δικούς της προσωπικούς λόγους περνά όλο το βράδυ μέχρι το πρωί στους δρόμους και στα καφέ της πόλης, και η Έρι, που είναι μοντέλο αλλά τους δυο τελευταίους μήνες πέφτει σε λήθαργο για αδιευκρίνιστους λόγους… ο οποίος ταυτίζεται με τη λήθη. Επίσης, η ιδιοκτήτρια ενός «ερωτικού» ξενοδοχείου εμπλέκεται στην ιστορία ξυλοδαρμού μιας Κινέζας ιερόδουλης και εμπλέκει με έναν περίεργο τρόπο στην ιστορία αυτή και τη Μάρι. Όλοι οι ήρωές του περιπλανώνται στην πόλη τις νυχτερινές και μικρές ώρες και βρίσκονται να συνδέονται οι ιστορίες τους με έναν περίεργο τρόπο, με μυστικά και ανάγκες.

Βασικό χαρακτηριστικό της αφήγησης του Χαρούκι Μουρακάμι είναι η περιγραφή με χρήση εξαιρετικών λεπτομερειών, που όμως δεν περισσεύουν αλλά εξυπηρετούν την αφήγηση, και η μοναδική διεισδυτική ικανότητά του στην απόδοση των χαρακτηριστικών των προσώπων. Μας περιγράφει τη νυχτερινή όψη της πόλης, τα κτίρια, τους ανθρώπους και έπειτα εστιάζει στους ήρωές του περιγράφοντας την κάθε τους κίνηση και σκέψη, ως παντογνώστης αφηγητής, και προσφέροντάς μας μια πλήρη εικόνα των προσώπων. Ο αναγνώστης παρασύρεται από τον συγγραφέα και καθηλώνεται διαβάζοντας απνευστί το βιβλίο, νιώθοντας ότι και ο ίδιος περιπλανάται στη νυχτερινή πόλη μαζί με τους ήρωές του, ελπίζοντας να μην ξημερώσει…

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ