Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

Ο ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ ΚΥΚΝΟΣ

12.10.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ ΚΥΚΝΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαρία Φακίνου
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-4870-5
Σελίδες
312

Κατάδυση στον ωκεανό της ψυχής

Μετά το εξαιρετικό «Ο διπλός θάνατος της Κριστίν Φολς», ο John Banville επιστρέφει μ’ ένα αστυνομικό μυθιστόρημα-κατάδυση στον ανθρώπινο ψυχισμό. Αν μπερδευτήκατε με το όνομα του συγγραφέα στην πρώτη σειρά με εκείνο στο εξώφυλλο, απλά πρόκειται για τον γνωστό και πολυβραβευμένο Ιρλανδό John Banville, που με το ψευδώνυμο Benjamin Black υπογράφει τα αστυνομικά μυθιστορήματά του με ήρωα τον Κουίρκ.

Καθώς ο χρόνος έχει αφήσει τα σημάδια του πάνω στο κορμί και στην ψυχή του παθολόγου Κουίρκ, ένας φίλος από το κολέγιο, ο Μπίλι Χαντ, θα έρθει σ’ επαφή μαζί του. Στη συνάντησή τους τον ενημερώνει ότι η γυναίκα του βρέθηκε πνιγμένη στο ποτάμι και ότι προφανέστατα πρόκειται για αυτοκτονία. Ο Κουίρκ αντιλαμβάνεται ότι η ιστορία δεν είναι τόσο απλή όσο φαίνεται.

Ενώ τα γεγονότα ξετυλίγονται αργά και η βαρυθυμία τον έχει καταβάλει, ο Κουίρκ θα διεισδύσει σ’ έναν κόσμο γεμάτο από σεξουαλικές εμμονές, ναρκωτικά, εκβιασμούς και φόνους. Ένας κόσμος που χρειάζεται έναν άνθρωπο έξω από τα καθιερωμένα για να μπορέσει να τον κατανοήσει και να βγάλει άκρη. Και ο Κουίρκ είναι εκείνος που μπορεί να το κάνει.

Αφού διαπιστώνει ότι πρόκειται για δολοφονία και ακολουθώντας τα ίχνη της νεκρής γυναίκας στο ινστιτούτο καλλωπισμού που διατηρούσε με την ονομασία «Ασημένιος Κύκνος», ο Κουίρκ θα περιορίσει τον αριθμό των υπόπτων στον συνεργάτη της που κοιμόταν μαζί της, στην εν διαστάσει γυναίκα του και σ’ έναν περίεργο γιατρό, πρόσωπα που όλα έχουν να κρύψουν κάτι. Και μολονότι η υπόθεση μοιάζει άλυτη ακόμα και για τον επιθεωρητή της αστυνομίας, ο Κουίρκ μπαίνοντας ολοένα και πιο βαθιά στο παράλογο σκηνικό, ειδικότερα όταν συνειδητοποιεί ότι και η κόρη του είναι γνωστή με τον συνιδιοκτήτη του ινστιτούτου, καταλαβαίνει ότι πρέπει να αποκαλύψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την ταυτότητα του δολοφόνου.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα εντάσσεται στο αστυνομικό είδος και δη το νουάρ. Γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση και με γλώσσα λυρική, εξαίρετες παρομοιώσεις και αφηγηματική τεχνική που απογειώνει την ανάγνωση και αναδεικνύει την αδιαμφισβήτητη συγγραφική ικανότητα του Banville, το βιβλίο αποτελεί μια κατάδυση στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, που επί το πλείστον άγεται και φέρεται από τα αυτοκαταστροφικά πάθη της, τη δίψα της λαγνείας, την ηδονή της διαφθοράς. Οι χαρακτήρες, μαριονέτες στα χέρια του συγγραφέα που παρουσιάζουν μια εξαίρετη παράσταση, ορμώμενοι από εκείνα που πιθανόν να τους καταστρέψουν, άρα και αυθεντικοί, μπλέκουν και μπλέκονται σ’ ένα γαϊτανάκι από το οποίο κανείς δεν θα βγει κερδισμένος.

Εδώ δεν θα συναντήσουμε τη γρήγορη ροή του κειμένου και τις κατακλείδες κεφαλαίων που θα μας ιντριγκάρουν για να προχωρήσουμε παρακάτω την ανάγνωση. Εδώ συναντούμε μια προσεκτική ματιά σε ανθρώπους που δεν διαφέρουν καθόλου από τον μέσο άνθρωπο, θύτες και θύματα στο ίδιο παιχνίδι.

«Ο ασημένιος κύκνος» είναι ένα βιβλίο που αξίζει να του αφιερώσετε χρόνο, καθ’ ότι πρόκειται για ένα πολύ αξιόλογο αστυνομικό μυθιστόρημα, με την εξαιρετική μετάφραση της Μαρίας Φακίνου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ