Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ

16.12.2007
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΑΓΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Παλμύρα Ισμυρίδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-325-697-7
Σελίδες
219

Η εκδίκηση είναι τέχνη

 Απομόνωση των παθών

Ο Ίαν Πήαρς γεννήθηκε το 1955. σπούδασε στο Wadham College της Οξφόρδης και στο Yale με υποτροφία. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης και σύμβουλος τηλεόρασης. Έχει γράψει πολλά μυθιστορήματα (π.χ. «An Instance of the Fingerpost», «The Dream of Scipio» κ.α.), μια σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων, ένα βιβλίο ιστορίας της τέχνης, καθώς και πολλά άρθρα πάνω σε καλλιτεχνικά, οικονομικά και ιστορικά θέματα. Σήμερα ζει με την οικογένειά του στην Οξφόρδη.
     
Το συγκεκριμένο βιβλίο ξεκινάει στις αρχές του εικοστού αιώνα με την άφιξη ενός γνωστού κριτικού τέχνης σ’ ένα χωριό της Βορειοδυτικής Γαλλίας, για να συναντήσει ένα παλιό φίλο του, ζωγράφο, που ζει αυτοεξόριστος. Σκοπός της συνάντησης είναι να ζωγραφίσει ο απομονωμένος ζωγράφος το πορτρέτο του σημαίνοντος κριτικού. Η συνύπαρξη των δύο αντρών δημιουργεί εξ αρχής ένταση και αμηχανία. Ο ζωγράφος, ξεκινώντας το προσχέδιο του πορτρέτου, αρχίζει να ξεδιπλώνει την ιστορία των δύο φίλων από την αρχή της γνωριμίας τους. Η αφήγηση γίνεται πλέον υπό το πρίσμα της εμπειρίας και της ώριμης αντίληψης. Θυμάται τα γεγονότα και τα συναισθήματα που κράτησε τότε κρυφά και εκφράζεται άλλοτε θυμωμένος, άλλοτε μειλίχιος, θέτοντας υπό συνεχή σύγκριση τα δύο πρόσωπα. Ο κριτικός, συμβιβαστικός με τα πάντα, κάνοντας προσεκτικές κινήσεις σε κάθε του βήμα, κυνηγάει διακριτικά, αλλά σταθερά τους σκοπούς του. Από την άλλη ο ζωγράφος, κατευθυνόμενος από τα πάθη του και από την δίψα να εκφραστεί, κινείται διαρκώς μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ακόμα και όταν αγγίζει την κορυφή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί ν’ αντέξει τον καλλιτεχνικό κύκλο του Λονδίνου και να αυτοεξορίζεται στη Γαλλία. Η εκδίκηση του ζωγράφου στο σκληρό κριτικό θα είναι, όπως τον ενημερώνει, να δώσει στο πορτρέτο τη μορφή που ο ίδιος αντικρίζει ως προϊόν της ιδιοσυγκρασίας του αντικειμένου. Όμως, όταν αντιλαμβάνεται την παθητική στάση του φίλου του, ο εκδικούμενος δε μένει μονάχα στα όρια του πίνακα.             
     
Ο Ίαν Πήαρς σκηνοθετεί ένα μυθιστόρημα, στηριζόμενος απόλυτα και αποκλειστικά στον κεντρικό του ήρωα. Το δεύτερο πρόσωπο του έργου, ο κριτικός, δεν φαίνεται να μιλάει σε κανένα σημείο του βιβλίου. Ο μονόλογος του ήρωα καταδεικνύει την πολυσχιδή ψυχολογική κατάσταση του απομονωμένου ανθρώπου. Η γλώσσα του κειμένου είναι ιδιαίτερη, μεστή και λιτή, με προτάσεις που χαρακτηρίζουν, αλλά και συμπυκνώνουν το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Η τεχνική του μονολόγου προσδίδει στο έργο μια μυστηριώδη και μακάβρια ατμόσφαιρα. Η μη εναλλαγή σκηνικού – όλα διαδραματίζονται στο εργαστήρι του ζωγράφου – δυναμώνει την ένταση της σύγκρουσης και οδηγεί τον αναγνώστη να αναζητήσει μέσα από τους σκοτεινούς δρόμους του μυαλού την τελική έκβαση. 
     
«Το πορτρέτο» είναι ένα ιδανικό ανάγνωσμα για την απομόνωση του ανθρώπου, τα πάθη, την αλήθεια, την εκδίκηση, την πολυτάραχη ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία. Η μετάφραση της Παλμύρας Ισμυρίδου διατηρεί ακέραια το ύφος του συγγραφέα και το νόημα του κειμένου.
 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ