Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ

16.12.2007
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
Ο ΓΥΡΙΣΜΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΡΙΤΙΚΗ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ιάκωβος Κοπερτί
Κατηγορία
ISBN
978-960-218-513-1
Σελίδες
370

Συλλογική μνήμη και προσωπική ιστορία

Ο Μπέρνχαρντ Σλινκ γεννήθηκε το 1944 στο Μπίλεφελντ της Γερμανίας και μεγάλωσε στη Χαϊδελβέργη και στο Μάνχαϊμ. Είναι καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Φιλοσοφίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Χούμπολντ του Βερολίνου και δικαστής. Έγινε παγκόσμια γνωστός με το μυθιστόρημα “Der Vorleser” που στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τίτλο «Διαβάζοντας στη Χάνα» από τις εκδόσεις «Κριτική» το 1998.

Ο Πέτερ Ντεμπάουερ είναι ένας νέος άνδρας που εγκατέλειψε μια πανεπιστημιακή σταδιοδρομία στα Νομικά και, έπειτα από διάλειμμα ενός χρόνου στην Αμερική, επέστρεψε στη Γερμανία για να εργαστεί ως επιμελητής σε εκδοτικό οίκο. Ο πατέρας του –που πέθανε πολύ νέος- ήταν Ελβετός και η μητέρα του, που δούλευε σκληρά για να τον μεγαλώσει μόνη της, τον έστελνε τα καλοκαίρια στον παππού και τη γιαγιά στην Ελβετία. Εκεί, κάποια στιγμή, έπεσε στα χέρια του το τυπογραφικό δοκίμιο ενός μυθιστορήματος από εκείνα που διόρθωναν οι γονείς του πατέρα του στον ελεύθερο χρόνο τους. Πρόκειται για την ιστορία ενός Γερμανού στρατιώτη που, έπειτα από πολλούς κινδύνους, επιστρέφει από το ρωσικό μέτωπο στην πατρίδα για να βρει τη γυναίκα του με έναν άλλον άνδρα. Ενήλικος, πλέον, ο Πέτερ θα θελήσει να μάθει το τέλος του βιβλίου που δεν διάβασε ποτέ και να αναζητήσει το συγγραφέα του. Ανασυνθέτει, έτσι, χωρίς καλά-καλά να το συνειδητοποιεί, την ιστορία του πατέρα που δεν γνώρισε, ενώ παράλληλα ζει τις μεγάλες στιγμές της μεταπολεμικής ιστορίας της Γερμανίας και τις αλλαγές που φέρνει η κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου και η επανένωση με την Ανατολική Γερμανία.

 Η νοσταλγία και η επιστροφή στην πατρίδα είναι το κύριο θέμα του βιβλίου, το οποίο στήνεται στον καμβά της «Οδύσσειας». Όμως ο Σλινκ υπεισέρχεται και σε άλλα θέματα τα οποία εξετάζει με την αναλυτική σκέψη του νομικού, όπως το δίκαιο και η απονομή της δικαιοσύνης και η σχέση του καλού με το κακό και, πιο συγκεκριμένα, το κατά πόσον το «κακό» μπορεί να οδηγήσει τελικά στο «καλό». Οι απαντήσεις που δίνει στα ερωτήματα αυτά διαπλέκονται με την καθημερινότητα του ήρωα-αφηγητή δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον και πυκνό μυθιστόρημα.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ