Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ

15.09.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γωγώ Αρβανίτη
Κατηγορία
ISBN
978-960-501-894-8
Σελίδες
583

Where the wild things are

Για το φαινόμενο του Jo Nesbo είχα ακούσει καιρό τώρα από ανθρώπους που είχαν διαβάσει τα αστυνομικά μυθιστορήματά του, που είχαν δει την ταινία «Κυνηγοί κεφαλών», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Nesbo – η μόνη που δεν έχει ως κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή Χάρι Χόλε. Όλοι ήταν ξετρελαμένοι. Κρατώντας αποστάσεις από τον παροξυσμό και τη λατρεία του κοινού, έβλεπα τον «Χιονάνθρωπο» στο ράφι και το απέφευγα. Μέχρι που ήρθε η στιγμή της ανάγνωσής του φέτος το καλοκαίρι…

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 1980. Μια μητέρα με τον γιο της κάνουν μια στάση στην αυλή ενός σπιτιού. Εκείνη μπαίνει μέσα και ο μικρός μένει στο αυτοκίνητο παρατηρώντας τον χιονάνθρωπο που στεκόταν παραδίπλα. Όταν μετά από ώρα βγαίνει, ενώ μπαίνει στο αυτοκίνητο, ο μικρός τρέμει και έχει παγώσει από το φόβο του. Βάζουν μπροστά, φεύγουν, και τότε ο μικρός σκύβει στο αυτί της μητέρας του και της λέει: «θα πεθάνουμε».

Χρόνια αργότερα, μια γυναίκα εξαφανίζεται. Όταν ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του θα αναζητήσουν παρόμοια περιστατικά, θα διαπιστώσουν ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις γυναικών που έχουν εξαφανιστεί. Εναγωνίως προσπαθούν να βρουν το συνεκτικό κρίκο μεταξύ τους για να προλάβουν το επόμενο θύμα. Όμως σύντομα μια γυναίκα θα βρεθεί δολοφονημένη. Βρίσκουν το πτώμα και γρήγορα ο επιθεωρητής θα αντιληφθεί ότι η συγκεκριμένη δολοφονία σχετίζεται με τις εξαφανίσεις. Κι όταν στο προσκήνιο θα έρθουν ένας διάσημος επιχειρηματίας των ΜΜΕ, ένας γιατρός, αλλά και μια αστυνομικός που πρόσφατα έχει μετατεθεί στο τμήμα του Χάρι Χόλε, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ περίπλοκα. Και το χιόνι που σύντομα θα πέσει θα κάνει τον Χιονάνθρωπο να εμφανιστεί και πάλι.

Για το βιβλίο του Jo Nesbo «Ο χιονάνθρωπος» έπαθα αυτό που μου έχει συμβεί με μερικά βιβλία ακόμα: το διάβασα μέχρι να το τελειώσω, τις πρώτες πρωινές ώρες. Εξαιρετική γραφή και αφηγηματική τεχνική, ώστε να είναι ρεαλιστική, οικεία, αλλά κι εμπλουτισμένη με στοιχεία και αναφορές όταν και όπως πρέπει. Η πλοκή αναδεικνύει το μεγάλο συγγραφικό ταλέντο του Nesbo, τόσο αριστοτεχνικά δομημένη ώστε σε κανένα σημείο ο αναγνώστης δεν μπορεί να φανταστεί την εξέλιξη, ούτε και την ταυτότητα του δολοφόνου. Ο Χάρι Χόλε αποτελεί μια εμβληματική φιγούρα στη σύγχρονη αστυνομική λογοτεχνία, χωρίς να ξεφεύγει από τα καθιερωμένα, πρόβλημα με το αλκοόλ, πρόβλημα με τις σχέσεις, πρόβλημα με τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά η σταδιακή αποδόμηση και ανασύνθεση της ιδιοσυγκρασίας του, επιπλέον της μαεστρικής σκιαγράφησης από τον συγγραφέα, τον κάνουν ολότελα αληθινό, σε βαθμό που πιστεύεις ότι αν σηκώσεις το τηλέφωνο και καλέσεις την αστυνομία θα το σηκώσει ο ίδιος.

Όπως γίνεται αντιληπτό ενθουσιάστηκα με τον «Χιονάνθρωπο». Ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που θα σας κάνει με το που θα διαβάσετε την τελευταία σελίδα, να αναζητήσετε κάποιο άλλο βιβλίο του Nesbo (και σίγουρα θα είστε διατεθειμένοι να φτάσετε άμεσα μέχρι το βιβλιοπωλείο). Δικαίως, όπως αναγράφεται και στο εξώφυλλο του βιβλίου, οι Los Angeles Times τον χαρακτήρισαν ως τον «βασιλιά της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας». Ίσως και το «σκανδιναβικής» να το έβγαζα από την πρόταση.

Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσετε ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα γίνει και ταινία με τον Martin Scorsese, τότε καταλαβαίνετε για την τελειότητα του βιβλίου.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ