Έχουμε διαβάσει 3022 βιβλία

Ο ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

31.08.2013
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
Ο ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κώστας Καλογρούλης
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5578-9
Σελίδες
220

Στα απάτητα μέρη της Cheeverland

Κρυμμένος και αποσιωπημένος από την ελληνική εκδοτική παραγωγή, ο Τζον Τσίβερ μοιάζει να κατέχει τη θέση του «υπέροχου άγνωστου». Καίτοι δεν αποτελεί θύμα κάποιας περίεργης πλεκτάνης (sic), εντούτοις τούτη η έκδοση –επί της ουσίας εμπνευσμένο εράνισμα των πιο αντιπροσωπευτικών διηγημάτων του–, είναι η πρώτη που κάνει την εμφάνισή της στα μέρη μας.

Ηχηρό παράδοξο, από τη στιγμή που κατέχει μια εξέχουσα θέση στα αμερικανικά λογοτεχνικά πράγματα• τοποθετημένος -εδώ και χρόνια-, στο θρονί που κάθεται ο Απντάικ και ο Φιτζέραλντ.

Ο Τσίβερ είναι -κυρίως- ανατόμος και λιγότερο συγγραφέας ωμού ρεαλισμού. Διαχωρίζει τα του δέρματος και της ψυχής. Εισβάλλει πλαγιομετωπικά στα ενδότερα. Είναι επικίνδυνος «διαφθορέας», όπως και ο συμπότης του, Ρέιμοντ Κάρβερ. Ωστόσο, η δική του πρόζα, αν και άμεση, διεισδυτική, ευθύβολη, ενίοτε και καυστική, δεν καταλήγει σε έναν περίκλειστο ζόφο, δίχως δυνατότητα διαφυγής.

Ακόμα και αν όλα κρέμονται από μια κλωστή, πάντα θα υπάρχει ένα υπέροχο δειλινό και η λάμψη των φύλλων ενός δέντρου, για να ισορροπήσουν τα πράγματα.

Αυτό που διαχωρίζει τον Τσίβερ από τον Κάρβερ (υφολογικά, πάντως, έχουν πολλά κοινά) και γενικότερα από την «Αγία Τριάδα» της “Dirty realism” (Κάρβερ, Γουλφ, Φορντ), είναι η απαντοχή.

Η κοινωνική διαστρωμάτωση των ηρώων του ποικίλλει: από τους παρίες της low life, μέχρι τους μεσοαστούς της τακτοποιημένης απάθειας. Σε όλους, όμως, η έννοια του κώδικα τιμής, των ηθικών αναστολών, της παλινδρόμησης ανάμεσα στο καλό και το κακό, το πρέπον και το κοινωνικώς απορριπτέο, είναι πάντα ενεργή. Οι λυρικές εξάρσεις των επιλογών τους αγγίζουν τα όρια της ανθρώπινης τραγωδίας. Η δύναμη του Τσίβερ είναι ότι μετατρέπει την ευταξία της μεσαίας τάξης σε καλοζυγισμένη κόλαση• και το αντίστροφο. Έτσι που δύσκολα διακρίνεις, στο τέλος, πού κρύβεται -πραγματικά- ο κίνδυνος. Πρόκειται για «σκάψιμο» γεμάτο δυναμισμό, συμπόνια και ανθρωπισμό.

Ο Τσίβερ κοιτάζει πίσω από τις καλοραμμένες κουρτίνες των σαλονιών. Το βλέμμα του διαπερνάει τις μυρωδιές του ψητού στο τραπέζι, τις κλαγγές των πιρουνιών, τα αβαθή στόματα των ηρώων που θέλουν να μιλήσουν αλλά δεν κατέχουν τη γλώσσα της ψυχής τους. Κάτω από την ήρεμη επιφάνεια μιας ζωής γεμάτης προοπτικές, όνειρα και αστική καλλιέργεια, κρυφογελάει η δίνη της θλίψης, του επισφαλούς, της μάταιης προσπάθειας.

Δεν είναι τυχαίο πως ο Τσίβερ χαρακτηρίστηκε ο «Τσέχωφ των προαστίων» για τον τρόπο που διαχειρίζεται την απλότητα των καθημερινών συμβάντων. Αυτός ο «Δάντης των κοκτέιλ πάρτι», δίνει στις λέξεις του μια ορμή, σε σημείο που κάθε πρόταση καταλήγει σε ένα ράγισμα. Οι διακυμάνσεις της εικονοποιίας του έχουν μια κινηματογραφική χροιά, που δίνει ρυθμό στη δράση. Δεν είναι τυχαίο ότι «Ο Κολυμβητής» -το ομώνυμο διήγημα της παρούσας συλλογής-, μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1968 από τον σκηνοθέτη Φρανκ Πέρι με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ.

Ο λογοτεχνικός βίος του Τσίβερ ακολούθησε τα βήματα της ζωής του. Το έργο του χωρίζεται στα πρώτα έργα των θλιμμένων προαστίων και στη μετέπειτα ασφάλεια που του παρείχε η μετακόμισή του στη βορινή (πλούσια) Νέα Υόρκη. Ο πραγματικός τόπος του, όμως, είναι η επινοημένη «Σέιντι Χιλ» (οι κριτικοί την ονόμασαν «Cheeverland»), μέσα στην οποία οι ήρωές του ανασαίνουν, σπαταλιούνται, πειθαναγκάζονται, υποκύπτουν και ελπίζουν.

Η μετάφραση του Κωστή Καλογρούλη, αλλά και το προλογικό σημείωμά του, συμπληρώνουν και αναδεικνύουν τούτη την έκδοση υψηλής αισθητικής και λογοτεχνικής μαγείας.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ