Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

02.12.2007
facebook email
ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
Εκδοτικός Οίκος
OPERA
Συγγραφέας
Μετάφραση
Τζίνα Σερέτη
Κατηγορία
ISBN
978-960-8397-16-3
Σελίδες
140

Περιμένοντας

Η Εουχένια Αλμέιδα γεννήθηκε το 1972 στην Κόρδοβα της Αργεντινής, όπου και εργάζεται. Εκτός από τη συμμετοχή της σε έρευνες για το χιούμορ, έχει εργαστεί σε θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Το Λεωφορείο είναι το πρώτο της μυθιστόρημα, το οποίο και τιμήθηκε με το βραβείο «Δύο Όχθες» το 2005.

Σε ένα μικρό χωριό της Αργεντινής, πέντε άνθρωποι περιμένουν το λεωφορείο: ένας πωλητής και η νεαρή συνοδός του θέλουν να φύγουν από το χωριό, ενώ ο δικηγόρος Πόνσε και η σύζυγός του περιμένουν να αποχαιρετήσουν τη μικρότερη αδελφή του. Το λεωφορείο πλησιάζει, αλλά αντί να σταματήσει, επιταχύνει και φεύγει. Οι άνθρωποι στη στάση παγώνουν. Το ίδιο συμβαίνει και την επόμενη μέρα και οι χωριανοί αρχίζουν να αναρωτιούνται τι μπορεί να συμβαίνει, καθώς παρατηρούν ότι και η μπάρα του τρένου είναι κατεβασμένη. Ο πωλητής και η συνοδός του αδυνατούν να περιμένουν και ξεκινάνε με τα πόδια, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι προβληματίζονται και απορούν. Όταν τελικά το λεωφορείο σταματάει, δεν υπάρχει κανένας στη στάση. Κάποιοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι το στρατιωτικό καθεστώς έχει επιβληθεί.

Η πλοκή του σύντομου αυτού μυθιστορήματος παρουσιάζεται μέσα από μια τριτοπρόσωπη αφήγηση με αρκετά φλας μπακ στη ζωή ορισμένων πρωταγωνιστών. Με ρεαλιστικές περιγραφές, η συγγραφέας, παρουσιάζει το σκηνικό της ιστορίας, αυτόν τον τόπο που μαστίζεται από τη λειψυδρία και που, όταν η βροχή τελικά έρχεται, φαίνεται σαν τιμωρία παρά σαν ανακούφιση.

Ενδιαφέρον είναι επίσης και το μωσαϊκό των χαρακτήρων που παρουσιάζονται - ο εγωκεντρικός δικηγόρος, η αλλοπρόσαλλη γυναίκα του, η προβληματισμένη αδερφή του, ο ανήσυχος αστυνόμος και ο υποψιασμένος ξενοδόχος. Οι περισσότεροι υποψιάζονται τι συμβαίνει αλλά φοβούνται να το ομολογήσουν και να παραδεχτούν ότι στη χώρα κυριαρχεί πια το χάος του στρατιωτικού καθεστώτος.

Η Εουχένια Αλμέιδα έφτιαξε ένα πραγματικά αξιόλογο μυθιστόρημα, με κυρίαρχο αίσθημα αυτό της αναμονής και της αγωνίας για το ποιος αποφασίζει την απομόνωση του χωριού και για ποιο λόγο. Οι αποκαλύψεις και οι απαντήσεις στο τέλος του μυθιστορήματος φανερώνουν τη σκληρότητα των στρατιωτικών καθεστώτων που τόσο πολύ βασάνισαν τη Λατινική Αμερική.

Πολύ καλή η μετάφραση της Τζίνας Σερέτη. 


 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ