Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΣΑΝ ΤΗ ΒΡΟΧΗ ΠΡΙΝ ΠΕΣΕΙ

02.12.2007
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΣΑΝ ΤΗ ΒΡΟΧΗ ΠΡΙΝ ΠΕΣΕΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΠΟΛΙΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Μαργαρίτα Ζαχαριάδου
Κατηγορία
ISBN
978-960-435-161-9
Σελίδες
290

Ο Τζόναθαν Κόου γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ το 1961. Σπούδασε Φιλολογία στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ και έκανε τη διδακτορική του διατριβή στο έργο «Τομ Τζόουνς» του Χένρυ Φίλντινγκ. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ και εργάστηκε παράλληλα ως μουσικός και δημοσιογράφος.

Μετά το θάνατο της θείας της, η Τζιλ βρίσκει στο σπίτι όπου πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής της κάποιες ηχογραφημένες κασέτες που απευθύνονται στην Ίμοτζεν, στην οποία κληροδοτεί επίσης ένα μέρος της περιουσίας της. Σ΄αυτές τις κασέτες η ηλικιωμένη Ρόζαμοντ ανατρέχει, με τη βοήθεια είκοσι επιλεγμένων φωτογραφιών, σε διάφορες στιγμές και επεισόδια από το παρελθόν που θα την βοηθήσουν να πει στη νεαρή Ίμοτζεν την ιστορία της οικογένειάς της. Γιατί η Ίμοτζεν είναι εγγονή της εξαδέλφης της Ρόζαμοντ, της Μπέατριξ, την οποία ποτέ δεν αποδέχθηκε ουσιαστικά η μητέρα της. Με τον ίδιο τρόπο, η Μπέατριξ θα απορρίψει αργότερα την κόρη της Τέα κι εκείνη θα προκαλέσει μια ανεπανόρθωτη βλάβη στην Ίμοτζεν, εξαιτίας της οποίας θα απομακρυνθεί από κοντά της δικαστικά.

Μέσα από τις φωτογραφίες, που περιγράφονται με εξαιρετική καθαρότητα για λόγους που θα ανακαλύψει ο αναγνώστης από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, αναδύεται η μορφή μιας γυναίκας και η μεγάλη ανάγκη της να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Η Ρόζαμοντ ήταν λεσβία και δεν απέκτησε δικά της παιδιά. Ενώ, όμως, ζούσε το μεγάλο της έρωτα, εγκατέλειψε τις σπουδές της για να είναι μαζί με την Τέα όσο η Μπέατριξ βρισκόταν στον Καναδά με τον καινούριο εραστή και κατόπιν σύζυγο και πατέρα των δύο μικρότερων παιδιών της. Πραγματική ηρωίδα του βιβλίου, η στερημένη από μητρική αγάπη Μπέατριξ άσκησε μια σχεδόν τυραννική επιρροή στη  (μικρότερη) Ρόζαμοντ, όταν, στη διάρκεια του πολέμου, φιλοξενήθηκε για λίγους μήνες από την οικογένεια της Μπέατριξ στην εξοχή.

Οι γυναίκες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο χαμηλόφωνο αυτό μυθιστόρημα του Κόου, ενώ οι άνδρες είναι σκόπιμα υποφωτισμένοι. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση κυριαρχεί, ενώ για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η προνομιακή σχέση του συγγραφέα με τη μουσική: τα «Τραγούδια της Ωβέρνης» διατρέχουν την ιστορία της Ρόζαμοντ, ενώ και ο τίτλος του βιβλίου προέρχεται από μουσικό κομμάτι. Μπορεί η καυστική πολιτική και κοινωνική κριτική της εποχής του Μπλερ (και, προηγουμένως, της Θάτσερ) να απουσιάζει, όμως ο συγγραφέας επιστρέφει στα γνώριμα από προηγούμενα βιβλία τοπία της γενέτειράς του και στα λιγότερο ή περισσότερο κρυμμένα μυστικά μεσοαστικών οικογενειών. Το «Σαν τη βροχή πριν πέσει» είναι πολύ στέρεα δομημένο, καμιά λεπτομέρεια δεν ξεφεύγει από το πλάνο και τίποτα δεν αναφέρεται τυχαία.
 
 Η μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου αποδίδει το ύφος του
συγγραφέα.


 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ