Έχουμε διαβάσει 2986 βιβλία

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ

06.07.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΟΓΕΙΟΝ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Νίκος Ρούσσος
Κατηγορία
ISBN
978-960-99412-8-0
Σελίδες
269

«Νομίζετε ότι ξέρετε τι σημαίνει πόνος;»

Αυτή ακριβώς είναι η πρώτη φράση του βιβλίου. Μια φράση που κατευθείαν αρπάζει τον αναγνώστη και του δίνει μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Πέρα όμως από την εξαιρετική εισαγωγή, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ένα έφηβο αγόρι, ο Ντέιβ, που ζει στα αμερικανικά προάστια περνάει τα απογεύματα της αρχής του καλοκαιριού με τους φίλους του. Πιάνοντας καραβίδες μια μέρα θα γνωρίσει τη Μεγκ, η οποία μαζί με την ανάπηρη αδερφή της Σούζαν ζει στο σπίτι των Τσάντλερ, γειτόνων και φίλων του Ντέιβ. Όταν αποχωρίζονται λίγη ώρα αργότερα η Μεγκ θα εντυπωθεί στον Ντέιβ. Οι ημέρες περνούν και ο Ντέιβ συναντά τη Μεγκ ολοένα και λιγότερο. Ώσπου αποφασίζει να επισκεφτεί το γειτονικό σπίτι…

Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με τον εγκλεισμό της Μεγκ στο υπόγειο του σπιτιού. Το κορίτσι δεμένο θα υποστεί μια σειρά από βασανιστήρια στο μικρό και σκοτεινό υπόγειο του σπιτιού. Βασανιστές θα είναι η μητέρα των Τσάντλερ, μια αλκοολική και χωρισμένη γυναίκα, οι τρεις γιοι της, καθώς και άλλα παιδιά από τη γειτονιά. Και ο Ντέιβ, μάρτυρας σε όλα αυτά τα γεγονότα, θα πρέπει να νικήσει πρώτα απ’ όλα τους δικούς του δαίμονες, ώστε να πάρει μια απόφαση που θα καθορίσει το μέλλον όλων.

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να αναφέρω ότι το βιβλίο του Jack Ketchum είναι στηριγμένο σε αληθινά γεγονότα. Γράφοντας σε πρώτο πρόσωπο και με μεστή γλώσσα, ο συγγραφέας μάς δίνει μια εξαιρετική περιγραφή των αμερικανικών προαστίων στα μέσα περίπου του 20ού αιώνα. Το κείμενο ρέει χωρίς κοιλιά σε κανένα απολύτως σημείο, ενώ οι χαρακτήρες είναι άκρως πειστικοί και τρομακτικά ρεαλιστικοί.

Όταν διάβασα τις πρώτες 50 σελίδες είχα την αίσθηση ότι κυλάει αργά. Μερικές σελίδες μετά, ενώ έμπαινα στο κυρίως θέμα, ξαφνικά όλα φαίνονταν τόσο οικεία και κοντινά που δεν μπορούσα παρά να υποκλιθώ στην αφηγηματική μαεστρία του Ketchum. Και προχωρώντας την ανάγνωση, το καλό γινόταν ακόμα καλύτερο. Ο Ketchum, βάζοντας τον ήρωά του να αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο, επιτυγχάνει απόλυτα να βάλει τον αναγνώστη στη θέση του ήρωα. Κι αφού ο μικρός Ντέιβ στέκει λίγο πολύ ως παρατηρητής στα γεγονότα που εκτυλίσσονται ενώπιόν του, η ταύτιση αυτή γίνεται ακόμα εντονότερη.

Το σημαντικότερο στοιχείο του βιβλίου είναι το ψυχογράφημα κυρίως των παιδιών που λαμβάνουν μέρος στην ιστορία. Μια εμβάθυνση στον εσωτερικό κόσμο, σε σημεία που μένουν κρυφά, σε στοιχεία που καλύτερα να μην αναδυθούν ποτέ. Και ο Ketchum πετυχαίνει με τέλειο τρόπο να καταδείξει τη δύναμη της εξουσίας και της ισχύος πάνω σ’ έναν άλλο άνθρωπο και μάλιστα το κάνει χρησιμοποιώντας αγνές ψυχές. Είναι τόσο εκπληκτικό το αποτέλεσμα, το γκρέμισμα της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας και ψυχικής κατάστασης, που πραγματικά τα βασανιστήρια περνάνε σε δεύτερη μοίρα.

Τέλος, οφείλω να γράψω πολλά συγχαρητήρια στις εκδόσεις Λογείον για την εξαιρετική έκδοση, καθ’ ότι εκτός από το κείμενο στο βιβλίο υπάρχει ένα σημείωμα του μεταφραστή Νίκου Ρούσσου, ένας πρόλογος του Stephen King, αλλά και μια συνέντευξη του συγγραφέα μαζί με τους σεναριογράφους της ταινίας. Κι επίσης, θερμά συγχαρητήρια στον Νίκο Ρούσσο για την πολύ λειτουργική μετάφρασή του.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε!

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ