Έχουμε διαβάσει 3013 βιβλία

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΕΡΩΤΑ

10.10.2013
facebook email
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΕΡΩΤΑ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Πόλυ Μοσχοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-129-8
Σελίδες
352

Δρόμοι που διασταυρώνονται

Όταν διάβασα το «Όταν όλα καταρρέουν» της Νικόλ Κράους ενθουσιάστηκα. Όταν πήρα στα χέρια μου την «Ιστορία ενός έρωτα» –κείμενο που προηγείται του «Όταν όλα καταρρέουν»– είχα την αγωνία εάν θα μου αρέσει το ίδιο. Τελειώνοντας το βιβλίο απόλαυσα τις στιγμές αυτές, τις πρώτες που εξακολουθείς να σκέφτεσαι την ιστορία και να θέλεις να ξαναξεφυλλίσεις τις σελίδες...

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ένα μυθιστόρημα, η «Ιστορία ενός έρωτα», γραμμένο από έναν Πολωνοεβραίο μετανάστη στη Λατινική Αμερική. Ή έτσι νομίζουν όλοι. Σε αυτό το μυθιστόρημα βασικό πρόσωπο είναι η Άλμα, ο μεγάλος κι ο μοναδικός έρωτας του αφηγητή. Το ίδιο μυθιστόρημα είναι το δώρο που κάνει ο –νεκρός πλέον– Ντέιβιντ Σίνγκερ στη γυναίκα του και η μυθιστορηματική Άλμα θα δώσει το όνομά της στο κορίτσι που θα κάνουν. Χρόνια αργότερα, ένας μυστηριώδης άντρας ζητά διά αλληλογραφίας από τη μητέρα της Άλμα να του μεταφράσει από τα ισπανικά την «Ιστορία ενός έρωτα». Το κορίτσι συνειδητοποιεί ότι η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο και αρχίζει προσπάθειες για τον εντοπισμό της. Την ίδια στιγμή ένας γέρος κλειδαράς προσπαθεί να βρει το θάρρος να πλησιάσει τον γιο που δεν γνώρισε ποτέ και να του πει την αλήθεια για την ταυτότητά του. Οι πορείες όλων αυτών των ανθρώπων διασταυρώνονται με αφορμή ένα ξεχασμένο μυθιστόρημα.

Υπάρχει μεγάλη δομική και θεματική συγγένεια ανάμεσα στην «Ιστορία ενός έρωτα» και στο «Όταν όλα καταρρέουν». Στη θέση του γραφείου-αντίκα του προηγούμενου μυθιστορήματος εδώ υπάρχει ένα βιβλίο, μία ερωτική ιστορία που τους στοιχειώνει όλους: αυτόν που την έγραψε, αυτόν που υποτίθεται ότι την έγραψε, αυτούς που τη διάβασαν και αυτούς που κληρονόμησαν κάτι από αυτήν, όπως ένα όνομα. Και εδώ χρησιμοποιούνται πολλαπλοί αφηγητές, τα στοιχεία της ιστορίας παρουσιάζονται σταδιακά για να οδηγήσουν σε ένα συγκινητικό κλείσιμο, γραμμένο με μεγάλη ευαισθησία, που αποδεικνύει πόσους πολλούς ανθρώπους επηρέασε ένα βιβλίο που δεν γνώρισε καν μεγάλη επιτυχία. Η Κράους για ακόμη μία φορά εξετάζει τα θέματα της αγάπης, της απώλειας και του πένθους παρουσιάζοντας χαρακτήρες διαφορετικών ηλικιών και εμπειριών που προσπαθούν να συμφιλιωθούν με τον πόνο του αποχωρισμού από αγαπημένα πρόσωπα. Η ανάγκη τους να ξεπεράσουν τις ανασφάλειές τους τούς οδηγεί σε ενέργειες που κάνουν τους δρόμους τους να διασταυρωθούν και θα οδηγήσουν στην ανεύρεση των απαντήσεων που τόσο αναζητούν.

Μπορεί πολλά ακόμα να γράψει κάποιος γι’ αυτό το πολύπλευρο μυθιστόρημα: για το Ολοκαύτωμα, την εβραϊκή ταυτότητα, τη διάκριση ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό. Και πιθανόν ούτε και τότε θα είχε αγγίξει όλα τα θέματα που θίγει η συγγραφέας. Και ίσως δεν έχει και σημασία να αναφερθούν όλα αυτά. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να τολμήσει κάποιος το ταξίδι, την ανάγνωση της «Ιστορίας ενός έρωτα». Πρόκειται για μία περιπλάνηση σε δρόμους που αξίζει να επισκεφθεί κάθε αναγνώστης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ