Έχουμε διαβάσει 3001 βιβλία

ΜΗΔΑΜΙΝΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ

02.12.2007
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΜΗΔΑΜΙΝΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ
Εκδοτικός Οίκος
GEMA
Συγγραφέας
Μετάφραση
Βέρα Κλώντζα-Γιάκοβλα
Κατηγορία
ISBN
978-960-89877-1-5
Σελίδες
137

Ο Μπόχουμιλ Χράμπαλ (Bohumil Hrabal) γεννήθηκε στο Μπρνο το 1914 και πέθανε στην Πράγα, στις 3 Φεβρουαρίου 1997. Μεγάλωσε στο Νύμπουργκ της κεντρικής Βοημίας. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, αλλά δεν τα εξάσκησε ποτέ. Εργάστηκε ως σιδηροδρομικός, ως χειρώνακτας στη βιομηχανία και ως τεχνικός στο θέατρο. Από το 1963, ασχολήθηκε μόνο με το γράψιμο. Τα πιο γνωστά έργα του είναι «Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν» (1965) και «Υπηρετούσα τον Άγγλο βασιλιά» (1971)  που μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Γίρζι Μέντσελ. Οι «Μηδαμινές αποστάσεις» κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά το 1974. Δίπλα στον Γιάροσλαβ Χάσεκ, τον Κάρελ Τσάπεκ και τον Μίλαν Κούντερα, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Τσέχους συγραφείς του 20ού αιώνα. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

Πρώτες δεκαετίες του εικοστού αιώνα. Σε μια κωμόπολη της Βοημίας, πάνω στον Έλβα, εγκαθίσταται ο νέος διαχειριστής της δημοτικής ζυθοποιίας με τη νεαρή γυναίκα του. Ο Φράντσιν είναι σοβαρός και πάντα μετρημένος, ενώ η Μαρία, γεμάτη ζωή, όλο και κάτι επινοεί για να περάσει τις ώρες της, φέρνοντας πολλές φορές σε δύσκολη θέση τον άνδρα της. Παρέα της είναι εργαζόμενοι στη ζυθοποιία, τοπικοί μαγαζάτορες, ακόμη και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ζυθοποιίας που μαγεύονται από τα κατάξανθα μακριά μαλλιά της. Αλλά κι ο Φράντσιν, ερωτευμένος καθώς είναι, δεν χάνει ευκαιρία να δείξει την αγάπη του. Την ίδια στιγμή, η νέα εποχή και οι ανακαλύψεις της αρχίζουν να κατακλύζουν την επαρχία και να αλλάζουν το ρυθμό της  οικογενειακής και κοινωνικής ζωής: οι αποστάσεις εκμηδενίζονται και το ραδιόφωνο φθάνει σε κάθε νοικοκυριό μαζί με το κόντεμα της φούστας (της ουράς του σκύλου, των ποδιών του τραπεζιού…) που γίνεται μόδα.

Τα δώδεκα σύντομα κεφάλαια του βιβλίου είναι μικρά διαμάντια της καθημερινής ζωής στη ζυθοποιία και, όχι σπάνια, ονειρικά, όπως το επεισόδιο με τη Μαρία και το θείο Πέπιν που ανεβαίνουν στην καμινάδα, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι όλος ο κόσμος αγωνιά γι’ αυτούς και ειδοποιεί την πυροσβεστική να έρθει για να τους κατεβάσει. Το ύφος είναι περιγραφικό και διανθίζεται από το χιούμορ της Μαρίας, τη νοσταλγία για τα παιδικά της χρόνια και την πικρή καμιά φορά αίσθηση της διαφορετικότητας και της αντισυμβατικότητάς της.

Οι Έλληνες αναγνώστες έχουν την τύχη να διαβάσουν τη βιωματική, θα λέγαμε, μετάφραση της Βέρας Κλώντζα-Γιάκλοβα, η οποία κατάγεται από την πόλη αυτή (Νύμπουργκ), στην οποία και ο ίδιος ο Χράμπαλ πέρασε τα παιδικά του χρόνια. 

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ