Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Η ΤΕΛΕΙΑ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΣΙΝΤΙΣ

18.06.2013
Συντάκτης: Διονύσης Μαρίνος
facebook email
Η ΤΕΛΕΙΑ ΖΩΗ ΤΟΥ ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΣΙΝΤΙΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΕΔΡΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Λύο Καλοβυρνάς
Κατηγορία
ISBN
978-960-04-4337-0
Σελίδες
383

Η δυστυχία της ευφυΐας

Ένθεη παρέκκλιση; Παιχνίδι του τυχαίου; Αντίδραση της φύσης απέναντι στη νόρμα της ανθρωπόμαζας, που την κατακλύζει από τη μια άκρη έως την άλλη; Τι ήταν αυτό που έκανε τον Γκάρι Κασπάροβ να τοποθετηθεί στους 15 καλύτερους σκακιστές του κόσμου σε ηλικία 16 ετών; Ποιο δαιμονικό στοιχείο οδήγησε τον Μότσαρτ στα πέντε του χρόνια να συνθέτει την πρώτη του συμφωνία; Κάτω από ποιες συνθήκες ο Ρεμπό έγινε ένας «μικρός Σέξπιρ», όπως τον χαρακτήρισε ο Βικτόρ Ουγκό;

Ποιος ήταν ο Γουίλιαμ Σίντις και γιατί η τέλεια ζωή του απείχε αρκετά από το να θεωρείται τέλεια και… ζωή; Ο Μόρτεν Μπρασκ γράφει για τον άνθρωπο με το υψηλότερο IQ, για τον άνθρωπο που μπορούσε από μικρή ηλικία να απομνημονεύει ολόκληρα εδάφια από την Καινή Διαθήκη, να μιλάει πέντε γλώσσες, να κάνει υψηλούς μαθηματικούς υπολογισμούς, να παραδίδει διαλέξεις στο Χάρβαρντ σε ηλικία 11 ετών και να προσπαθεί να καταγράψει μέσα στο μυαλό του το όλον της ζωής, των άστρων και του διαστήματος.

Γράφει μυθιστόρημα και όχι τη βιογραφία του. Το βιβλίο δεν αναπαριστά, με τρόπο ακριβή, πρόσωπα και καταστάσεις που πέρασαν από τη ζωή του Σίντις. Στην πραγματικότητα είναι ένα σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη ιδιαιτερότητα, στον τρόπο που η κοινωνία αντιμετωπίζει τέτοιου είδους «παράξενα φρούτα» ως άγρια θηρία μέσα στο κλουβί, για τον καταπιεστικό ρόλο της οικογένειας στην ανατροφή των παιδιών, για το μοιραίο τέλος που περιμένει ανθρώπους που ξεπερνούν τα ανθρώπινα.

Ο Σίντις βίωσε τη μοναξιά της μοναδικότητάς του (sic), ανέπτυξε με ευκρίνεια τη λογική βάση της ζωής του, αλλά έμεινε ουσιαστικά απαίδευτος συναισθηματικά. Η αγωγή του ήταν μερική, σχεδόν τερατώδης. Με τρόπο χειριστικό οι γονείς του (και κυρίως η ανικανοποίητη μητέρα του) εκκόλαψαν ένα πλάσμα που μπορούσε να διαβάσει τους αριθμούς αλλά όχι τα μάτια των ανθρώπων, που ήταν καταδικασμένος για τα μεγάλα αλλά ανίκανος για τα μικρά. Τουτέστιν έναν άνθρωπο του οποίου οι σχοινοβασίες στα όρια της επιστήμης τον υποχρέωσαν να πέσει στο κενό της κοινωνίας. Φτιάχτηκε για άλλον κόσμο. Τον δικό του. Ίσως γι’ αυτό και ο Σίντις χαρακτηρίζει την τέλεια ζωή αυτή που «κείται» μακριά από τους ανθρώπους.

Το τραγικό τέλος του Σίντις (πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στα 46 του), οι απογοητεύσεις του, ο αναπόδραστος απομονωτισμός του, καταδεικνύουν και τα πεπερασμένα όρια της ανθρώπινης ευτυχίας. Πολλές φορές το να καταλαβαίνεις τον Αϊνστάιν, ή να προηγείσαι αυτού, δεν συνιστά τρανό δείγμα επιτυχίας.

Ο Μπρασκ γράφει ένα μυθιστόρημα υψηλής αισθητικής που αποφεύγει επιδέξια τον μελοδραματισμό, την επίδειξη και την ευκολία της καταδίκης. Οι χρονικές βουτιές της αφήγησης ουσιαστικά βοηθούν να σκιαγραφηθεί η ζωή του Σίντις, αλλά και να επισημανθούν οι κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες κινήθηκε.

Η μετάφραση είναι του Λύο Καλοβυρνά.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ