Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ

19.06.2013
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Γιώργος Μπαρουξής
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-004-8
Σελίδες
473

Όταν ένα παιδί γίνεται Ανεπιθύμητο

Όταν τελείωσα το βιβλίο της Kristina Ohlsson, μια σκέψη μού ήρθε: ότι θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τα αστυνομικά μυθιστορήματα μ’ έναν απλό τρόπο, από τη μία εκείνα που ο δράστης είναι κάποιος που γνωρίζει ο αναγνώστης και όλη η πλοκή στηρίζεται στο ποιος είναι και από την άλλη σ’ εκείνα που ο δράστης είναι κάποιος άγνωστος στον αναγνώστη και όλη η πλοκή βασίζεται στα κίνητρα και το κυνήγι του δράστη (όπως ήταν η ταινία The January Man με τον Kevin Kline), που σε καμία περίπτωση δεν υστερεί από την πρώτη. Στο συγκεκριμένο βιβλίο ισχύει η δεύτερη περίπτωση.

Στα μέσα ενός βροχερού καλοκαιρού, μια γυναίκα ταξιδεύει με την κόρη της προς τη Στοκχόλμη. Στον προηγούμενο σταθμό η μητέρα κατεβαίνει να μιλήσει στο κινητό. Όταν επιστρέφει όμως το τρένο έχει ξεκινήσει. Πανικόβλητη, ενημερώνει τους πάντες ότι μέσα στο βαγόνι βρίσκεται η κόρη της και ψάχνει μέσο ώστε να φτάσει το γρηγορότερο στο σταθμό της Στοκχόλμης. Λίγη ώρα μετά, όταν το τρένο φτάνει στον κεντρικό σταθμό, το κορίτσι έχει εξαφανιστεί.

Τάχιστα ειδοποιείται η ειδική ομάδα με επικεφαλής τον Άλεξ Ρεστ, η οποία πλέον έχει ως νέο μέλος την αναλύτρια Φριεντρίκα Μπέργιμαν, και αναλαμβάνει την υπόθεση. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν μια συνηθισμένη περίπτωση χωρισμένων γονιών. Όμως γρήγορα αντιλαμβάνονται ότι έχουν να κάνουν μ’ έναν ανελέητο δολοφόνο, όταν το κορίτσι βρίσκεται νεκρό με μια λέξη χαραγμένη στο μέτωπό του: «Ανεπιθύμητο».

Το βιβλίο της Kristina Ohlsson το διάβασα σε μία ημέρα. Είναι ένα εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Η ατμόσφαιρα είναι υποβλητική, οι εικόνες τόσο έντονες, σαν να βρίσκεται ο αναγνώστης παρών στις σκηνές που διαδραματίζονται. Οι χαρακτήρες, άκρως πειστικοί και ρεαλιστικοί, καθ’ ότι η συγγραφέας δεν φοβάται να τους τσαλακώσει, ενώ τους χειρίζεται άψογα και τους τοποθετεί με μαεστρία στην πλοκή της υπόθεσης. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι μας δίνει αρκετά στοιχεία για την προσωπική ζωή τους, γεγονός που τους κάνει πιο ζωντανούς και εντυπωμένους στο κοινό.

Ακόμα, μου έκανε θετική εντύπωση ότι η συγγραφέας δεν φοβάται να βάλει τον δολοφόνο να «σκοτώσει» παιδιά και να στήσει μια ολόκληρη υπόθεση γύρω απ’ αυτό. Μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργεί μια καθ’ όλα αληθοφανή ιστορία. Αλλά και στην εξέλιξη στέκεται άρτια –διευκρινιστικά αναφέρω ότι αρκετά αστυνομικά μυθιστορήματα ξεκινούν καλά αλλά στη συνέχεια πέφτουν σε τετριμμένες κι εύκολες λύσεις–, και την προχωρά προσεκτικά, τοποθετώντας τα στοιχεία και τα πρόσωπα.

Νομίζω ότι το «Ανεπιθύμητο» είναι από τα πολύ καλά μυθιστορήματα της αστυνομικής λογοτεχνίας και δη της σκανδιναβικής που ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη του είδους. Σας προτείνω να το διαβάσετε και σίγουρα θα σας ανταμείψει για το χρόνο που θα διαθέσετε.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ