Έχουμε διαβάσει 2998 βιβλία

ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

08.06.2013
Συντάκτης: Βασιλική Χρίστη
email
ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Εκδοτικός Οίκος
ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ανταίος Χρυσοστομίδης
Κατηγορία
ISBN
978-960-03-5516-1
Σελίδες
141
Βραβευμένο με το Strega (2011), το πιο έγκυρο λογοτεχνικό βραβείο στην Ιταλία, το βιβλίο «Οι δικοί μου άνθρωποι» του Εντοάρντο Νέζι, κλωστοϋφαντουργού και συγγραφέα, δεν είναι ακριβώς μυθιστόρημα αλλά η καταγραφή με το δικό του τρόπο ̶ και υπό τις δύο αυτές ιδιότητές του ̶ της καταστροφής της ιταλικής βιομηχανίας υφασμάτων ως συνέπεια της παγκοσμιοποίησης. Γεννημένος στο Πράτο της Τοσκάνης το 1964, ο Νέζι δούλεψε μετά τις σπουδές του στην οικογενειακή επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας που είχε δημιουργήσει ο παππούς του και κληροδοτούνταν από πατέρα σε γιο. Είχε το θλιβερό «προνόμιο» να είναι αυτός που την έκλεισε το 2004, προτού αρχίσει η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 και ενώ τα προμηνύματά της ήταν περισσότερο από ορατά, για να στραφεί αποκλειστικά στη συγγραφή.

Ο Νέζι αναφέρεται σε μια διαφορετική εποχή, όπως την έζησε ο ίδιος, όταν η ιταλική υφαντουργία έδινε ψωμί σε χιλιάδες οικογένειες στο Πράτο και αλλού. Εξηγεί με απλά λόγια πώς οι υφαντουργοί του Πράτο εγκλωβίστηκαν με το άνοιγμα των παγκόσμιων αγορών στην παγίδα της χαμηλής τιμής και πώς οι Κινέζοι βρέθηκαν στο προσκήνιο με τα φτηνά προϊόντα τους, που παράγονται σε άθλιες συνθήκες εργασίας για τους ανθρώπους τις οποίες μετέφεραν αυτούσιες στην Ιταλία. Όμως, η παγκοσμιοποίηση αποδείχτηκε ένα απραγματοποίητο όνειρο για τους Ιταλούς, όπως και για άλλες περιοχές της Ευρώπης, γιατί αντί να υπάρξει μια πλημμυρίδα ιταλικών προϊόντων στην Κίνα, όπως τους είχαν υποσχεθεί πολιτικοί και οικονομολόγοι, ακολούθησε μια «άνιση», ετεροβαρής ανάπτυξη με κατακλυσμό της εγχώριας αγοράς από φθηνά και κακής ποιότητας κινέζικα προϊόντα, που στο άλλο ζύγι της είχε την παρακμή και το μαρασμό μιας παραδοσιακής ιταλικής βιομηχανίας – με ό, τι αυτό συνεπαγόταν για το σύνολο της εθνικής οικονομίας.

Βιοτεχνία με την παλιά έννοια ήταν πιο πολύ η κλωστοϋφαντουργία του Πράτο με ανθρώπους που είχαν περάσει όλη τους τη ζωή μέσα στο εργοστάσιο, που ήξεραν και δούλευαν την πρώτη ύλη και οι πιο τολμηροί απ΄ αυτούς επινοούσαν νέους συνδυασμούς χρήσης και υλικών. Αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται προδομένοι, καθώς προχωρά η αφήγηση του Νέζι, από τους πολιτικούς τους κυρίως, που δεν τους προστάτεψαν από το άνοιγμα του διεθνούς εμπορίου ̶ λόγω έλλειψης διορατικότητας στην καλύτερη περίπτωση, λόγω ανικανότητας στη χειρότερη. Κι έτσι ο Νέζι βρίσκεται για πρώτη φορά σε διαδήλωση, στο δρόμο, με τους «δικούς του ανθρώπους», μια φράση του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ από τον οποίο δανείστηκε τον τίτλο του βιβλίου του. Μαζί με μεγάλες μορφές της υφαντουργίας του Πράτο αλλά και εργάτες, συμμαθητές που είχε χρόνια να συναντήσει και που ξεδιπλώνουν ένα τεράστιο πανό υφασμένο με τα δικά τους νήματα, «Το Πράτο δεν πρέπει να κλείσει», στην πλατεία Μερκατάλε, μια μέρα του Φεβρουαρίου του 2009. Ο επιχειρηματίας-βιομήχανος-βιοτέχνης, κατόπιν συγγραφέας, περνάει στην αντίπερα όχθη: από την προσπάθεια για τη διάσωση της μικρής επιχείρησής του και των θέσεων εργασίας των ανθρώπων που δούλεψαν γι’ αυτόν και για την οικογένειά του, από το ατομικό στο συλλογικό, εκεί όπου γίνεσαι ένα με τους υπόλοιπους και διεκδικείς αυτό που μόνος σου ποτέ δεν θα μπορέσεις να πετύχεις. Έτσι κι αλλιώς η έκβαση κι αυτής της μάχης, της μάχης που δίνεις με τους πολλούς, είναι αβέβαιη.

Ο Νέζι αρθρώνει το βιβλίο του σε ολιγοσέλιδα κεφάλαια που τεκμηριώνουν τη μεταστροφή του συγγραφέα. Διακειμενικές αναφορές και αναφορές σε άλλα είδη τέχνης, κυρίως στον κινηματογράφο, εμπλουτίζουν το κείμενο.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ