Έχουμε διαβάσει 3025 βιβλία

Η ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΣ

07.06.2013
facebook email
Η ΟΙΚΟΤΡΟΦΟΣ
Εκδοτικός Οίκος
ΛΑΓΟΥΔΕΡΑ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Θάλεια Παύλου
Κατηγορία
ISBN
978-618-5020-05-1
Σελίδες
124

Μια σύντομη σάτιρα ηθών και χαρακτήρων

Ο George Gissing (1857-1903) υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους νατουραλιστές συγγραφείς της βικτωριανής Αγγλίας, έχοντας δεχτεί επίδραση από το έργο του Ζολά. Μαζί με τους George Meredith και Thomas Hardy θεωρήθηκε ένας από τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς στα τέλη του 19ου αιώνα. Το σπουδαιότερο έργο του, το μυθιστόρημα «Οι κονδυλοφόροι» (New Grub Street), έχει εκδοθεί και στη χώρα μας (Εξάντας, 1994), όπως και οι «Φλόγες από τη στάχτη» (Τυπωθήτω, 2000) και «Η γη του ήλιου: Ταξίδι στην Ελλάδα και την Μεγάλη Ελλάδα» (Στοχαστής, 2005).

«Η οικότροφος» είναι μια σατιρική νουβέλα. Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται η οικογένεια των Μάμφορντ που αποφασίζουν να φιλοξενήσουν έναντι αμοιβής τη νεαρή Λουίζ, η οποία αναγκάζεται να φύγει από το σπίτι της εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα σε αυτήν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της – τη μητέρα της, τον πατριό της και την κόρη του. Η οικογενειακή γαλήνη των Μάμφορντ διαταράσσεται, καθώς η Λουίζ μεταφέρει τα προβλήματά της στο δικό τους σπίτι, αφού παρελαύνουν από εκεί η οξύθυμη μητέρα της και ο νεαρός Κομπ που την πολιορκεί. Τώρα οι Μάμφορντ πρέπει να βρουν έναν τρόπο να διώξουν τη νεαρή κοπέλα από το σπίτι τους.

Η βασική αντιπαράθεση σε αυτή τη νουβέλα εντοπίζεται ανάμεσα στη Λουίζ και την Έμελιν Μάμφορντ, μια γυναίκα της μεσοαστικής τάξης, η οποία ενδιαφέρεται για την κοινωνική άνοδο της οικογένειάς της, με αποτέλεσμα να δίνει σημασία στις λεπτομέρειες (π.χ. το ντύσιμο, τη διακόσμηση του σπιτιού) που θα την αναδείξουν στα μάτια του κοινωνικού της περίγυρου. Η λίγο ελαφρόμυαλη, παρορμητική, αλλά ταυτόχρονα καλοσυνάτη Λουίζ δεν ανήκει στην εικόνα που προσπαθεί να δημιουργήσει για την οικογένειά της. Οι κωμικές σκηνές της νουβέλας εντοπίζονται στα σημεία που ο αυθορμητισμός της Λουίζ έρχεται σε σύγκρουση με τον σνομπισμό των Μάμφορντ, οι οποίοι φτάνουν να στεναχωρηθούν περισσότερο για τις καμένες κουρτίνες τους παρά για τα εγκαύματα που έχει υποστεί η φιλοξενούμενή τους έπειτα από ένα ατύχημα.

Ο Gissing με αυτή τη σύντομη νουβέλα του καυτηριάζει την καθωσπρέπει συμπεριφορά της ανερχόμενης μεσοαστικής τάξης, η οποία δίνει περισσότερη προσοχή στο φαίνεσθαι παρά στην ουσία και την αξία των κοινωνικών συνθηκών και συναναστροφών. Ο αυθορμητισμός της Λουίζ, αν και δεν προβάλλεται ως το πρότυπο της σύγχρονης γυναίκας από τον συγγραφέα, φέρνει μια φρεσκάδα στο αυστηρά δομημένο σπίτι των Μάμφορντ. Αυτοί, όμως, δεν μπορούν να εντοπίσουν τα θετικά στοιχεία της συγκατοίκησης, αφού οτιδήποτε τους παρασύρει μακριά από τα συνηθισμένα μπορεί να καταστρέψει την εικόνα που χτίζουν. Και για τη βικτωριανή Αγγλία το φαίνεσθαι είχε μεγαλύτερη αξία από το είναι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με την Αγγελική Ράδου

Η Αγγελική Ράδου μιλάει στην Αφροδίτη Δημοπούλου και το Diavasame.gr με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο "Φάντασμα στο χιόνι" (εκδόσεις Momentum).
26.04.2020
Περισσότερα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ