Έχουμε διαβάσει 2962 βιβλία

ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΟΦ

02.06.2013
Συντάκτης: Ελένη Γκίκα
facebook email
ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΡΑΜΑΖΟΦ
Εκδοτικός Οίκος
ΙΝΔΙΚΤΟΣ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Ελένη Μπακοπούλου
Κατηγορία
ISBN
978-960-518-398-1
Σελίδες
1469
«Εδώ που τα λέμε, σε μια εποχή σαν τη δική μας, είναι παράδοξο να ζητάς από τους ανθρώπους σαφήνεια», γράφει ο Ντοστογιέφσκι προλογίζοντας το τελευταίο του μυθιστόρημα, κι αποκαλύπτει το ήδη γνωστό, ότι τα έργα του είναι η ανθρώπινη ψυχική άβυσσος αλλά και ο καθρέφτης της εποχής του. Και γι' αυτό τον λόγο ακριβώς η διαχρονική ανατομία της κοινωνίας, του προσώπου, της οικογένειας.

Ξεκίνησε να το γράφει τον Μάρτιο του 1878 και το ολοκλήρωσε τον Νοέμβριο του 1880, τρεις μήνες αργότερα πέθανε. Οι «Αδελφοί Καραμάζοφ» είναι ένα μυθιστόρημα «σε τέσσερα μέρη»: Η ιστορία μιας οικογένειας, οι ιδιωτικές και ιστορικές «Παράνοιες», οι δυο εκ των τριών αδελφών Αλιόσα και Μίτια, ο αδελφός Ιβάν Καραμάζοφ κι ο επίλογος.

Κεντρικός άξονας η προσωπική και η οικουμενική πάλη και πλάνη. «Η ζωή ως αμφιβολία» που παραμένει αναλλοίωτη και πάσης εποχής, όπως επισημαίνει ο εκδότης Μανόλης Βελιτζανίδης σε μια εισαγωγή η οποία αποτελεί και ένα μικρό εξαιρετικό δοκίμιο. Με αναφορές στα ιδεολογικά και λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής, στους πολέμους και στις αναταραχές που καθόρισαν το έργο αλλά και τη ζωή του συγγραφέα. Με ειδική μνεία στον «Μεγάλο Ιεροεξεταστή» που υπήρξε και παραμένει φύσει και θέσει ένα αίνιγμα. Στο μυθιστόρημα ο ανάλγητος πατέρας και η εξίσου ανάλγητη εποχή, ο αθώος Αλιόσα που ενσαρκώνει όπως ο Πρίγκιπας Μίσκιν στον «Ηλίθιο» την απόλυτη καλοσύνη και η ελπίδα του στάρετς Ζωσιμά, ο πλανημένος και πλάνης Μίτια και ο ορθολογιστής Ιβάν, ένας κόσμος που δύει ταυτοχρόνως με εκείνον που άδηλα ανατέλλει.

Η πραγματικότητα που είναι ασύλληπτη όταν είναι νωρίς, εξάλλου: «Πόσες ιδέες υπήρξαν στον κόσμο, στην ανθρώπινη ιστορία, που ήταν αδιανόητες δέκα χρόνια προτού εμφανιστούν, και οι οποίες εμφανίζονται αναπάντεχα όταν έφτανε η μυστική ώρα τους;» Με την επώδυνη διαπίστωση «ότι στ' αλήθεια ο καθένας μας είναι ένοχος απέναντι σε όλους και για όλα». Ο συγκλονιστικός μονόλογος του Ιεροεξεταστή, μια καρδιά που φλέγεται δεν γίνεται παρά να αμφιβάλει. Η ψυχική εξορία, η απομόνωση, η έλλειψη οράματος, νοήματος καλύτερα και συνοχής, «παντού στις μέρες μας ο ανθρώπινος νους αρχίζει να μην αντιλαμβάνεται ότι η αληθινή ασφάλεια του ατόμου βρίσκεται όχι στην προσωπική μεμονωμένη προσπάθειά του, αλλά στην κοινή ανθρώπινη ολότητα. Όμως θα έρθει οπωσδήποτε το τέλος αυτού του τρομαχτικού απομονωτισμού, κι όλοι θα καταλάβουν με μιας πόσο αφύσικα έχει απομονωθεί ο ένας απ' τον άλλο», αυτό το απόσπασμα ακόμα και σήμερα πόσο μας χαρακτηρίζει και μας καθορίζει. Κορυφαίες «στιγμές του μυθιστορήματος» οι αφηγήσεις και η ζωή του στάρετς Ζωσιμά και ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής, ο κόσμος που πιστεύει κι ελπίζει, κι ο άλλος που αγωνίζεται και αμφιβάλει.

Οι αντιφάσεις στ' αδέλφια Καραμαζόφ και η αέναη μάχη του φωτός με το σκοτάδι.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τη Νίτσα Μανωλά

Η Νίτσα Μανωλά με αφορμή το δίγλωσσο παραμύθι «Ο Συννεφούλης ταξιδεύει στην Ελλάδα», που έγραψε παρέα με τρεις ακόμα συγγραφείς και που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
17.11.2019
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / The Dutch House

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

The Dutch House
10.11.2019
Περισσότερα

Συνέντευξη με την Ειρήνη Δερμιτζάκη

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη, με αφορμή το βιβλίο της «Γεννημένος Λούζερ» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εύμαρος, συνομιλεί με την Ελένη Κίτσου και το Diavasame.gr.
20.10.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ