Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ ΝΕΚΡΩΝ

31.05.2013
Συντάκτης: Ευμορφία Ζήση
facebook email
ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ ΝΕΚΡΩΝ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Σωτήρης Σουλιώτης
Κατηγορία
ISBN
978-960-501-675-3
Σελίδες
466
Ο Johan Theorin, δημοσιογράφος και σεναριογράφος στο επάγγελμα, γεννήθηκε το 1963 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Επισκέπτεται τακτικά το νησί Έλαντ, όπου διαδραματίζονται και οι ιστορίες των βιβλίων του. Έχει ανατραφεί με τους τοπικούς θρύλους και τις παραδόσεις οι οποίες επιδρούν καθοριστικά στο συγγραφικό του έργο. Το πρώτο του βιβλίο Αντίλαλοι Νεκρών απέσπασε το βραβείο του Καλύτερου Αστυνομικού Μυθιστορήματος από τη Σουηδική Ακαδημία Αστυνομικής Λογοτεχνίας το 2007, αλλά και το βραβείο CWA John Creasey (New Blood) Dagger το 2009. Ακολούθησαν άλλοι δυο τίτλοι με ανάλογη επιτυχία.

Ο Johan Theorin ακολουθεί την παράδοση των αστυνομικών σκανδιναβικών μυθιστορημάτων, όπου η δράση διαδραματίζεται σε μικρές και κλειστές κοινωνίες και οι συμμετέχοντες γνωρίζονται αρκετά καλά. Στο αστυνομικό μυθιστόρημα Αντίλαλοι νεκρών αποτυπώνονται οι οικογενειακές σχέσεις των πρωταγωνιστών και θα λέγαμε ότι είναι ένα οικογενειακό αστυνομικό δράμα που αποκτά και ευρύτερες διαστάσεις.

Η ιστορία ξεκινά με την εξαφάνιση ενός πεντάχρονου αγοριού το 1972. Είκοσι χρόνια αργότερα η μητέρα του, Julia, έχοντας παραιτηθεί όλα αυτά τα χρόνια από την ενεργό δράση και βρίσκοντας παρηγοριά στο ποτό και στα χάπια, δέχεται στο Γκέτεμποργκ, όπου διαμένει, ένα τηλεφώνημα από τον πατέρα της, Gerloff –έναν ογδοντάχρονο συνταξιούχο που ζει σε γηροκομείο παλεύοντας με τις χρόνιες ασθένειές του–, ο οποίος της αναγγέλλει κάποια ανησυχητικά νέα. Έλαβε μέσω ταχυδρομείου το σανδάλι του χαμένου εγγονού του και γιου της, του Jen –αυτό που φορούσε την ημέρα της εξαφάνισής του–, και με αφορμή αυτό το γεγονός τής ζητά να γυρίσει πίσω για να εξερευνήσουν από την αρχή την υπόθεση. Η Julia επιστρέφει και οι μνήμες της επανέρχονται καταιγιστικά σαν μην πέρασε ούτε ένας χρόνος από το συμβάν. Αρχίζουν να συνθέτουν την ιστορία της εξαφάνισης από την αρχή και όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε έναν κάτοικο της περιοχής, τον Nils Kant, που ήταν γνωστός για τον μυστήριο χαρακτήρα του. Όμως, ο Nils πέθανε τη δεκαετία του 1960, πριν συμβεί η εξαφάνιση. Στην πορεία οι έρευνες της Julia και του Gerloff συνεχίζονται και προσεγγίζουν την αλήθεια. Ωστόσο, κάποιος στέκεται εμπόδιο στην έρευνα αυτή.

Το αστυνομικό αυτό μυθιστόρημα πετυχαίνει να δημιουργήσει μια ανατριχιαστική και ταυτόχρονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα που αποτυπώνεται στο νου του αναγνώστη. Τα κεφάλαια είναι σύντομα και ιδωμένα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Κάποια παρουσιάζουν την πλευρά της Julia, άλλα του Gerloff και άλλα του Nils Kant, του ανθρώπου που φαίνεται ότι είναι υπεύθυνος για την εξαφάνιση του παιδιού. Οι χαρακτήρες είναι πολύπλοκοι καθώς και οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους. Η επιτυχία του βιβλίου έγκειται στο ότι δεν αναλώνεται μόνο στην επίλυση του μυστηρίου αλλά δίνει έμφαση στη δημιουργία ολοκληρωμένων χαρακτήρων κάνοντας έτσι πιο ρεαλιστικό το σκηνικό δράσης.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ