Έχουμε διαβάσει 3010 βιβλία

Η ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ

13.10.2017
Συντάκτης: Στέφανος Ξένος
facebook twitter linkedin email
Η ΛΕΟΠΑΡΔΑΛΗ
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας
Μετάφραση
Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Κατηγορία
ISBN
978-960-566-003-1
Σελίδες
800
                                                             Θηράματα και θηρευτές

Η όγδοη περιπέτεια του δημοφιλούς επιθεωρητή Χάρι Χόλε, η επόμενη μετά το καταπληκτικό βιβλίο «Ο χιονάνθρωπος» –που θα δούμε στην κινηματογραφική οθόνη τον Οκτώβριο του 2017–, είναι μια ακόμα δυνατή και ατμοσφαιρική υπόθεση από τον βασιλιά της σκανδιναβικής λογοτεχνίας Jo Nesbo.

Μετά την επίλυση της υπόθεσης με τον Χιονάνθρωπο, ο Χόλε έχει καταφύγει στο Χονγκ Κονγκ, για να θάψει όσα κρατούν τις πληγές του ανοιχτές. Ναρκωτικά, τζόγος, ποτό, γίνονται οι καθημερινοί συνοδοιπόροι του Χόλε. Ώσπου μια σειρά φόνων στο Όσλο, τον φέρνουν πίσω για να ανακαλύψει την ταυτότητα του νέου κατά συρροή δολοφόνου. Ο Χάρι επιστρέφοντας ενημερώνεται ότι ο πατέρας του βρίσκεται στο νοσοκομείο, καθώς λίγος καιρός του απομένει πλέον εν ζωή. Ο Χάρι τον επισκέπτεται, επιτρέποντας σε δέσμες αναμνήσεων να ανασυρθούν από το παρελθόν, παρά το ότι ανοίγουν ξανά παλιά τραύματα.

Προσπαθώντας να ξεφύγει από τις κακές συνήθειες και τις δυσάρεστες αναμνήσεις, ο Χάρι επικεντρώνεται μαζί με δύο συναδέλφους του στις δολοφονίες τριών γυναικών. Ο Χάρι δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τον δολοφόνο, αλλά και τον επικεφαλής της Κρίπος, τον Μίκαελ Μπέλμαν, που αποζητά την απομάκρυνση του Χάρι από την υπόθεση. Τα πρώτα στοιχεία τον οδηγούν στο μακρινό Κονγκό, όπου βρίσκεται η αρχή της πορείας του φονικού όπλου που ονομάζεται «Το μήλο του Λεοπόλδου».

Καθώς τα στοιχεία δεν επαρκούν για ασφαλή συμπεράσματα, ο Χάρι προσπαθεί να βρει τι συνδέει τις δολοφονημένες γυναίκες, που εκ πρώτης όψεως δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Όταν το βρίσκει, αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αναζητήσει το κίνητρο του υπόπτου πίσω στο παρελθόν. Όσο ο Χάρι διεισδύει πιο βαθιά στην υπόθεση, τόσο ο κίνδυνος από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες μεγαλώνει. Και η μόνη περίπτωση να βγει ζωντανός είναι να προλάβει να λύσει την υπόθεση…

Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Nesbo είναι γραμμένο σε τριτοπρόσωπη αφήγηση, με εξαίρετη αφηγηματική τεχνική που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Σκοτεινή ατμόσφαιρα, ρεαλιστική απεικόνιση των χαρακτήρων, δεμένη πλοκή, αποτελούν βασικά στοιχεία που απογειώνουν την ιστορία του Nesbo. Εκείνο, όμως, που έχει καταφέρει περισσότερο απ’ όλα ο Νορβηγός συγγραφέας, είναι η περσόνα του πρωταγωνιστή του, του Χάρι Χόλε. Ο Χόλε δεν φοβάται να ρίξει τον εαυτό του στη φωτιά όταν πρόκειται για κάποια υπόθεση, θέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο. Επίσης, σαν άλλος Σέρλοκ Χόλμς σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή, όταν δεν υπάρχουν υποθέσεις να ασχοληθεί, αντιμάχεται τους προσωπικούς του δαίμονες μέσω ναρκωτικών και ποτού. Οι αντιδράσεις του Χόλε στις ριπές των γεγονότων εξωτερικεύονται με σκωπτικό τρόπο, ενώ διαφαίνεται η εσωτερική και σιωπηρή ανησυχία του ήρωα την οποία κρατά σθεναρά εντός του.

Ο Χόλε έχει γίνει ο αγαπημένος ήρωας εκατομμυρίων αναγνωστών, γιατί δεν φοβάται να θυσιαστεί, δεν κρύβεται από τα πάθη του, μένει πιστός σε όσα πιστεύει. Ο Χάρι Χόλε διαθέτει στοιχεία από πολλά είδη προσωπικοτήτων. Πολύ περισσότερο, όμως, διαθέτει στοιχεία που πολλοί θα θέλαμε να έχουμε ως χαρακτήρες.

Η ομάδα μας

Ημερολόγιο

Τελευταία άρθρα

Συνέντευξη με τον Κύρο Πόντε

Ο Κύρο Πόντε, φιλολογικό ψευδώνυμο του Κυριάκου Σιδηρόπουλου, μιλάει στην Ευμορφία Ζήση και το Diavasame.gr, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ένας περίεργος ξένος" (εκδόσεις Γκοβόστη).
29.03.2020
Περισσότερα

Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα / Platform Seven

Η Αφροδίτη Δημοπούλου στη στήλη της με τίτλο "Περιπλανήσεις σε ξένη γλώσσα", με όχημα την αγγλική γλώσσα κάθε μήνα παρουσιάζει επιλογές της από την ξενόγλωσση λογοτεχνία.

Platform Seven
24.02.2020
Περισσότερα

Τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών, βιβλία 1/6/2019-30/11/2019

Δημοσιεύουμε τη λίστα με τα πρώτα, σε αναγνώσεις κριτικών βιβλία για ένα ολόκληρο εξάμηνο. Ρίξτε μια ματιά στην ενδιαφέρουσα λίστα που καλύπτει την περίοδο από 1/6/2019 έως 30/11/2019.
19.12.2019
Περισσότερα

Κριτικές αναγνωστών

ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ ΣΚΙΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΝΣΜΟΥΘ Ξένη Λογοτεχνία ΣΥΛΛΟΓΗ JEMMA PRESS 22/11/63 22/11/63 Ξένη Λογοτεχνία Stephen King BELL ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΣΙΝΟΥΧΕ, Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ Ξένη Λογοτεχνία Mika Waltari ΚΑΛΕΝΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ ΠΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΛΙ Ελληνική Λογοτεχνία Χριστίνα Ζέμπη ΩΚΕΑΝΙΔΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΟΥΜΠΟΪΣΣΕΣ ΜΕΛΑΓΧΟΛΟΥΝ Ξένη Λογοτεχνία Tom Robbins ΑΙΟΛΟΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ Ξένη Λογοτεχνία Victor Hugo ΣΜΙΛΗ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΜ' ΕΠΟΣ ΑΝΕΡΓΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία ΟΜΑΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ VAKXIKON.GR ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ ΤΟ ΥΓΡΟΝ ΠΥΡ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΧΥ Ιστορία/Δοκίμιο/Μελέτη Κωνσταντίνος Καρατόλιος HISTORICAL QUEST ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ ΑΕΤΟΙ ΚΑΙ ΛΥΚΟΙ Ελληνική Λογοτεχνία Βαγγέλης Κούτας ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ ΤΟ ΑΙΜΑ ΝΕΡΟ Ελληνική Λογοτεχνία Χάρης Βλαβιανός ΠΑΤΑΚΗΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ (ΜΕ) ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ Διάφορα Κώστας Γκοτζαμάνης ΠΑΤΑΚΗΣ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ Ελληνική Λογοτεχνία Αντώνης Μπουλούτζας ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΟΣΑΚΟ Ελληνική Λογοτεχνία Γαβριήλ Αλεξάνδρου ΙΩΛΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ ΧΡΥΣΟΣΚΟΝΗ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΜΟΥ Ελληνική Λογοτεχνία Γεωργία Μαμά ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΙΑ ΣΚΥΛΙΑ Ξένη Λογοτεχνία Ian Rankin ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΦΩΤΕΙΝΗ; Ελληνική Λογοτεχνία Τρύφων Ζαχαριάδης ΑΡΜΟΣ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ Ελληνική Λογοτεχνία Μιμή Φιλιππίδη-Θεοχάρη ΩΚΕΑΝΙΔΑ